начало

Бащата на пребитото от акушерка бебе: Ако бях гледал записа, сега щях да съм от другата страна Бащата на пребитото от акушерка бебе: Ако бях гледал записа, сега щях да съм от другата страна

Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

Мнениеот krisautor » 14 Мар 2020, 19:38

Здравейте ,
искам да попитам ако в рамките до края на годината , да кажем хипотетично имам 10 000 лв доходи за цялата година чрез наложен платеж от Еконт , не съм регистриран като ЕТ , нямам фирма . При следващата година в ГДД при декларирането на тези пари какъв процент данък и осигуровки ще трябва да заплатя върху сумата и имали някакви други такси които трябва да плащам върху тази сума ?
krisautor
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Фев 2020, 12:00

Re: Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

Мнениеот doondie » 15 Мар 2020, 02:09

Не би ли трябвало да се регистрираш като ЮЛ (ЕТ или ЕООД)? От Еконт ще съобщят на НАП за парите, когато са над 5 или 10 хиляди – не съм сигурен, понеже не ме е интересувало, съответно оттам ще те търсят за обяснение откъде идват.

В България има плосък данък от 10%, но не мисля, че в случая ще можеш просто да пуснеш декларация като физическо лице. В Англия например можеш да се регистрираш като ЕТ онлайн, по пощата и дори по телефона. Съответно не си длъжен да ползваш счетоводни услуги, а можеш и сам да си подаваш онлайн данъчната декларация след края на годината (без електронен подпис и прочие идиотизми). Ако доходът е над необлагаемия минимум, се плаща данък. Съответно си плащаш осигуровките за самоосигуряващи се и толкова. Нямам представа как стоят нещата с ЕТ в България, нито с осигуровките. Доброволните здравни са около 22 лв на месец, но не знам за другите.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 248
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Данък и осигуровки при наложени платежи от Еконт

Мнениеот krisautor » 15 Мар 2020, 17:28

doondie написа:Не би ли трябвало да се регистрираш като ЮЛ (ЕТ или ЕООД)? От Еконт ще съобщят на НАП за парите, когато са над 5 или 10 хиляди – не съм сигурен, понеже не ме е интересувало, съответно оттам ще те търсят за обяснение откъде идват.

В България има плосък данък от 10%, но не мисля, че в случая ще можеш просто да пуснеш декларация като физическо лице. В Англия например можеш да се регистрираш като ЕТ онлайн, по пощата и дори по телефона. Съответно не си длъжен да ползваш счетоводни услуги, а можеш и сам да си подаваш онлайн данъчната декларация след края на годината (без електронен подпис и прочие идиотизми). Ако доходът е над необлагаемия минимум, се плаща данък. Съответно си плащаш осигуровките за самоосигуряващи се и толкова. Нямам представа как стоят нещата с ЕТ в България, нито с осигуровките. Доброволните здравни са около 22 лв на месец, но не знам за другите.Доходите са от извършане на търговска дейност , без регистрация като ЕТ или ЕООД , за този етап месечните доходи не са в размер за да покриват тези разходи за счетоводство , осигуровки и т.н. Исках да попитам към кого мога да се обърна или какъв процент дължа при положение че не съм регистриран като ЕТ или ЕООД . Рових се в доста форуми и разбрах , че трябва да платя 27 % осигуровки на сумата и 15 % данък от тези доходи от ЕКОНТ , независимо дали съм осигуряван от работодател ( в случаи че работя ) .
krisautor
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Фев 2020, 12:00


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron