начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Какво казва закона за и-мейли на деца под 14г.

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Какво казва закона за и-мейли на деца под 14г.

Мнениеот borissoff » 25 Мар 2020, 19:55

Там където работя (основно училище), във връзка с дистанционното обучение имаме един въпрос.
Училището разполага с облачно пространство в Гутъл. Там освен хостинг на файлове, и и-мейл, има и опции за онлайн обучение. гугъл класроом, Гугъл мийт и др. Учителите в момента ползват безплатни и популярни платформи за онлайн обучение - скайп, вайбър, .... Но в нашето облачно пространство има и по-добри възможности, освен това всеки учител си има своя платформа и това обърква деца и родители. Освен това комуникацията на децата в облака е ограничена софтуерно само в него - т.е. само човек с профил там ще може да комуникира с другите в облака. Сега за да стане това е нужно да имат учениците свой профили. Създаването на профил на деца под 14г. възможно ли е юридически? Защото друг начин е да са на родител и той да го предостави на детето да комуникира с учители и съученици (както и ще е с личен профил на ученика).
Въпроса ми е на кого да направим профил детето или родител. Според мен технически проблем не е , но е по-добре на децата (но пък дали е разрешено от закона), и все пак има ограничение за комуникация само в домейна на училището без външни хора да могат да комуникират с училищните профили на децата (такава рестрикция може да се приложи и за учители -но не е нужна).
Споделете мнение и съет.
borissoff
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 05 Юни 2010, 20:41

Re: Какво казва закона за и-мейли на деца под 14г.

Мнениеот katerinakuch » 25 Мар 2020, 21:55

Създаването на профил на деца под 14г. възможно ли е юридически?

Защо не? Децата в тези времена са много развити, почти всичките си имат мобилни телефони и достъп до интернет. Имат си и профили във Фейсбук. Защо да нямат и такъв...
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Какво казва закона за и-мейли на деца под 14г.

Мнениеот doondie » 27 Мар 2020, 03:02

katerinakuch написа:Защо не? Децата в тези времена са много развити, почти всичките си имат мобилни телефони и достъп до интернет. Имат си и профили във Фейсбук. Защо да нямат и такъв...
Въпросът не е до развитието на децата, а дали законът го позволява. Това че имат профили във Фейсбук е съвсем отделен въпрос, който не ми се иска да разглеждам, защото родителската безотговорност е просто покъртителна – деца под 10 г. възраст имат Фейсбук профили, при положение че политиката за ползване на Фейсбук не позволява създаването на такива от малолетни. И това не е, за да им е гадно на децата, а за да ги предпазят от насилие, освен че има и законови изисквания за това. Но иди обясни това на българските родители – те всичко знаят...

borissoff написа:Въпроса ми е на кого да направим профил детето или родител.
В училищните дневници имената на родителите ли пишете? Не виждам пречка в една затворена училищна система да се направят профили на учениците. Съответно информирайте родителите за възможностите и ограниченията на системата.
Не знам да има ограничение за регистриране на ученици. За "социални мрежи" и прочие може и непълнолетни лица, но със съгласието на родителите. За малолетни е забранено. За образователна цел обаче не мисля, че има някаква пречка. Все пак няма да има външен достъп, съответно ще е под надзора на педагог.

Винаги можете да формализирате процеса, като поискате благословията на местния инспекторат по образование. Съответно родителите ще знаят, че платформата е само една и всичко е централизирано.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Какво казва закона за и-мейли на деца под 14г.

Мнениеот jhoro » 30 Мар 2020, 05:56

Надзора от педагог (хипотетичен, защото трудно може да се вмени) е едно. Има си измислено решение - казва се е „Добавяне на контролиране към съществуващ профил в Google
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Какво казва закона за и-мейли на деца под 14г.

Мнениеот borissoff » 30 Мар 2020, 17:50

Благодаря, например МО създаде такива профили на всички ученици в България в облачното пространство на Майкрософт. При положение че Министъра на образованието е разрешил, няма проблем според мен. Като също така ние уведомяваме родителите че защитата е 100% само комуникация в облака с домейн името на училището. Също така име и парола при генериране на нов акаунт се дават на родител, а той доре може да не предостави паролата на детето и да влиза и решава тестове, материали и видео конференция с учител и класа - само под негов надзор.
Общо-взето направено е всичко да се даде шанс на особено стриктните родители да контролират тази защитена система. което е добре.
Благодаря!

Всичко това се прави да се унижицира само в една защитена платформа да се провежда онлайн обучението.
А не в скайп, вайбър, фейсбук, зуум, и т.н
borissoff
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 05 Юни 2010, 20:41


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 28 госта


cron