начало
Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева на бившата съдийка Румяна Ченалова Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева на бившата съдийка Румяна Ченалова

Проблем с водопреносна мрежа и съседи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Проблем с водопреносна мрежа и съседи

Мнениеот reks054 » 29 Мар 2020, 01:21

Здравейте! Живеем на 1 етаж и от години става така , че от мивката ни в кухнята излиза от време на време сапунена смес със особен мирис поради претоварване на общата водосточна тръба от съседите на 4 етаж и пералнята им. Хубаво , с това отдавна сме се примирили , обаче отпреди 2 години започнаха да се правят много на интересни и да мрънкат , че уж мазето им което е точно под нашия апартамент се наводнява заради това , че сякаш ние правим шмекерии с нашата тръба от мивката и им го наводняваме. Правили сме събрание преди няколко месеца и няколко съседи им обясниха , че вината си е изцяло тяхна , ама те горките като са прости няма как да го разберат. Единият от тези индивиди е подавал жалба срещу член на семейството ни , другият ходеше в местоработата му да го увиква пред хората заради същата тази дивотия. И полицаите от жалбата им намекнаха че са малоумни и че са хора без работа , и многото майстори от ВИК , които викаха за ремонт в мазето им са им казвали същото , ама ефект нулев. Проблемът сега е че заплашват със съд , а ние пък имаме доказателство на видеоклип че ни излиза сапунената смес от мивката и при проверка може да се види че е заради пералнята им. Въпросът ми е , колкото и държавата ни да е зле , има ли опасност тези пенсионери да спечелят делото и реално погледнато да ни осъдят за нещо , за което са си виновни изцяло самите те?
Поздрави и силно се надявам някой да ми отговори на въпроса!
reks054
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Мар 2020, 01:12

Re: Проблем с водопреносна мрежа и съседи

Мнениеот jhoro » 29 Мар 2020, 01:58

Здравейте!
По принцип - странно е, че канализацията може да се „претовари” по такъв начин. Стандартно верикалните щрангове са 110 мм.

Колкото до изхода от евентуално гражданско дело - нищо не може да се каже предварително. Съдът отсъжда според това, което страните успеят да докажат.
И взе пак - в първото (закрито) заседание съдът се произнася за допустимостта на иска. Много е вероятно да няма дело.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Проблем с водопреносна мрежа и съседи

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Мар 2020, 04:08

Такова дело водих - не си им спомням вече и фамилиите, касаеше външен теч - по фуга - но така или иначе нямаше много основание оспорваме.

Какво - цветна телевизионна експертиза - тоест - ехография на обекта - пуска се в канала оранжево-жълта течност и се чака се заснеме отвън - едновременно се снима и се пуска тръбопровод, установява се теч.

Съдията ахка и охка - такива номерца. Без експертиза - си стойте в къщи, честна адвокатска. Няма ли експертиза - няма съдия да отсъди каквото и да било, при техническа неразбория, а Вие може поискате освобождение такса експертиза, един вид еди-какво си.

Ако експерт не каже А или Б - стойте си на това - сега - спечеляемо е делото, така както виждам - има интегрален (тоест по проект - тоест - някой е объркал гравитационно нещо - доколкото не съм водопроводчик).
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5235
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Проблем с водопреносна мрежа и съседи

Мнениеот tochotocho » 29 Мар 2020, 11:18

Вашият апартамент е на партера/ сега 1 етаж/ Под вас е въпросното мазе. Ако се наводнява - явно има спу
кване на канализационна тръба. Това си е ОБЩА част. ЕС следва да го поеме. Нормално е собствениците на наводняваното мазе да изискат писмено от Управителя на ЕС да извърши ремонта ,като НЕОТЛОЖЕН. Ако не го стори, може да сезират и кмета на общината! И реално решение- извършват със собствени средства ремонта- съответно фактура и Заявление за издаване Заповед за изпълнение и ИЛ срещу Управителя на ЕС. Дано Управителят да има банкова сметка!
Недопустимо е да се забрани ползването на мивката в кухнята, защото има спукана канализационна тръба и мазето се наводнява. Има и други варианти. Напр. собствениците на апартамента да направят застраховка домашно имущество ,с клауза гр.отговорност за щети на трети лица.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Проблем с водопреносна мрежа и съседи

Мнениеот jhoro » 29 Мар 2020, 13:31

ivan_lawyer написа:Ако експерт не каже А или Б - стойте си на това - сега - спечеляемо е делото, така както виждам - има интегрален (тоест по проект - тоест - някой е объркал гравитационно нещо - доколкото не съм водопроводчик).

Едно помещение може да се наводнява по много причини. Докато не се установи конкретната - не може да се прави ремонт!

Преди години имаше случай ... Полувкопано помещение имаше повишена влажност. Всички бяха решили, че става дума за подпочвени води. А се оказа, че на външната стълба (непосредствено до сградата) е даден „обратен наклон“! Тоест - „вкарва“ дъждовната вода в основите, а от там - в помещението. След оправяне на наклона - проблема изчезна!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron