начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Мнениеот delevator » 28 Дек 2018, 16:18

Здравейте,

Към момента имам адресна регистрация в София и валидна лична карта с постоянен адрес същия в София. От над 2 години живея в чужбина, а междувременно имотът в София, на чийто адрес съм регистрирана, е продаден. Имам къща на мое име в провинцията, в която живее майка ми. Личната ми карта след няколко месеца изтича.
Въпросът ми е: трябва ли задължително да се регистрирам в общината, където се намира имотът ми, или мога да се възползвам от чл. 93 ал. (4) от (ако не се лъжа) Закона за етажната собственост: "Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район "Средец" на град София." Очевидно аз съм вписана в регистрите на населението и вече имам регистрация на постоянен адрес (макар той да не е де факто постоянният ми адрес); но просто не ми се иска да си издавам личната карта с постоянен адрес, с който вече нямам нищо общо, а от друга страна не желая да трябва да ходя до населеното място, в което е къщата ми, за да издавам каквито документи ми потрябват по постоянен адрес някога (молба за преиздаване на лична карта, за издаване на паспорт и т.н.). Не бих се занимавала и да ги изисквам през консулските служби, защото знам, че отнема страшно много време и е тромаво. Щè ми се да мога само с пътуване до София да уреждам каквото ми е необходимо.
Благодаря предварително.
delevator
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Дек 2018, 15:53

Re: Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Мнениеот katerinakuch » 03 Апр 2020, 13:11

Въпросът ми е: трябва ли задължително да се регистрирам в общината, където се намира имотът ми, или мога да се възползвам от чл. 93 ал. (4) от (ако не се лъжа) Закона за етажната собственост.

И двете неща са добри. Въпрос на личен избор и удобство.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Мнениеот jhoro » 03 Апр 2020, 23:26

delevator написа:Здравейте,

Само една корекция. Цитирания от Вас член не е от ЗУЕС, а от Закона за гражданската регистрация. Пълния текст е
Чл. 93. (1) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.
(2) Постоянният адрес е винаги на територията на Република България.
(3) Всяко лице може да има само един постоянен адрес.
(4) Български граждани, живеещи в чужбина, които не са вписани в регистъра на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистъра на населението от район "Средец" на гр. София.
(5) Постоянният адрес на гражданите е адрес за кореспонденция с органите на държавната власт и органите на местното самоуправление.
(6) Постоянният адрес на гражданите служи за упражняване или ползване на права или услуги в случаите, определени в закон или друг нормативен акт.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 35 госта


cron