начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

Изтичане на срок на валидност

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Изтичане на срок на валидност

Мнениеот anstap » 15 Апр 2020, 14:20

Здравейте,

Бих искал да задам въпрос за валидността на личните карти. На всяка лична карта на лицевата страна е написана дата, на която изтича валидността на картата. Ако тази дата е неработен ден (напр. събота или неделя), валидността на картата на тази дата ли изтича или на първия следващ работен ден, т.е. понеделник?

Благодаря предварително.
anstap
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Апр 2020, 14:11

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот jhoro » 15 Апр 2020, 20:46

А защо трябва да се чака последния момент?
Чл. 31 (3) По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане срока и на валидност.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот anstap » 16 Апр 2020, 08:51

Естествено. Никой не чака последния момент. Аз просто се интересувам как е правилно в този случай (както и при СУМПС). Интересно е, че никой още не е изказал мнение. Аз не съм юрист, но това би трябвало да е много прост казус.
anstap
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Апр 2020, 14:11

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот jhoro » 16 Апр 2020, 11:22

Ок. За прост казус - прост (разбираем) отговор!
1. Срока изтича когато на датата! Без значение дали е работен или почивен/празничен ден.
2. Това е срока на валидност на документа - не на правоспособността, доказана с този документ. Не си длъжен да подновяваш въпросния документ (СУМПС) - просто нямаш право да шофираш!

За сравнение - ако изтече срока на личната карта - те си „неидентифицируем“.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот tochotocho » 17 Апр 2020, 12:28

Ето конкретен случай! Прибирам се от Испания с бълг задгр. паспорт! Разчитах за няколко дни да се прибера, знаейки,че валидността на паспорта е фиксирана. Проблеми по пътя и на хърватско-сръбската граница /хърватина ме пусна / но сърбина взе паспорта ,шибна му ! як черен печат НЕВАЛИДЕН и обратно!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот jhoro » 17 Апр 2020, 15:50

tochotocho написа:Ето конкретен случай! Прибирам се от Испания с бълг задгр. паспорт! Разчитах за няколко дни да се прибера, знаейки,че валидността на паспорта е фиксирана. Проблеми по пътя и на хърватско-сръбската граница /хърватина ме пусна / но сърбина взе паспорта ,шибна му ! як черен печат НЕВАЛИДЕН и обратно!

Конкретно - много глупости в няколко изречения!
1. „задгр.(аничен) паспорт“ е анахронизъм! Паспорт е „документ за пътуване зад граница“! В рамките на ЕС може да се пътува и само с лична карта.
2. В България човек може да влезе както с валиден ID (документ за самоличност - паспорт, лична карта, българско СУМПС), така и със същото, но с изтекъл срок на валидност, с временен паспорт или пасаван (пътен лист) за завръщане в Република България... Даже и без документи - стига да докаже, че е български гражданин.
3. Когато планирате пътуване - трябва да съобразите валидността на документа, с който ще пътувате! В случай, че този срок изтича - може да се обърнете към най-близката консулско представителство и да поискате да ви издадат временен паспорт. Същия се издава без предварителна заявка и в много кратък срок!

За конкретния пример - защо сте решил да пътувате по земя, а не със самолет? Тогава има само изходящ контрол в Испания и входящ - на летище София.
Обратното е - към консулското представителство в Хърватия!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 33 госта


cron