начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

Изтичане на срок на валидност

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Изтичане на срок на валидност

Мнениеот anstap » 15 Апр 2020, 14:20

Здравейте,

Бих искал да задам въпрос за валидността на личните карти. На всяка лична карта на лицевата страна е написана дата, на която изтича валидността на картата. Ако тази дата е неработен ден (напр. събота или неделя), валидността на картата на тази дата ли изтича или на първия следващ работен ден, т.е. понеделник?

Благодаря предварително.
anstap
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Апр 2020, 14:11

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот jhoro » 15 Апр 2020, 20:46

А защо трябва да се чака последния момент?
Чл. 31 (3) По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане срока и на валидност.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот anstap » 16 Апр 2020, 08:51

Естествено. Никой не чака последния момент. Аз просто се интересувам как е правилно в този случай (както и при СУМПС). Интересно е, че никой още не е изказал мнение. Аз не съм юрист, но това би трябвало да е много прост казус.
anstap
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Апр 2020, 14:11

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот jhoro » 16 Апр 2020, 11:22

Ок. За прост казус - прост (разбираем) отговор!
1. Срока изтича когато на датата! Без значение дали е работен или почивен/празничен ден.
2. Това е срока на валидност на документа - не на правоспособността, доказана с този документ. Не си длъжен да подновяваш въпросния документ (СУМПС) - просто нямаш право да шофираш!

За сравнение - ако изтече срока на личната карта - те си „неидентифицируем“.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот tochotocho » 17 Апр 2020, 12:28

Ето конкретен случай! Прибирам се от Испания с бълг задгр. паспорт! Разчитах за няколко дни да се прибера, знаейки,че валидността на паспорта е фиксирана. Проблеми по пътя и на хърватско-сръбската граница /хърватина ме пусна / но сърбина взе паспорта ,шибна му ! як черен печат НЕВАЛИДЕН и обратно!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Изтичане на срок на валидност

Мнениеот jhoro » 17 Апр 2020, 15:50

tochotocho написа:Ето конкретен случай! Прибирам се от Испания с бълг задгр. паспорт! Разчитах за няколко дни да се прибера, знаейки,че валидността на паспорта е фиксирана. Проблеми по пътя и на хърватско-сръбската граница /хърватина ме пусна / но сърбина взе паспорта ,шибна му ! як черен печат НЕВАЛИДЕН и обратно!

Конкретно - много глупости в няколко изречения!
1. „задгр.(аничен) паспорт“ е анахронизъм! Паспорт е „документ за пътуване зад граница“! В рамките на ЕС може да се пътува и само с лична карта.
2. В България човек може да влезе както с валиден ID (документ за самоличност - паспорт, лична карта, българско СУМПС), така и със същото, но с изтекъл срок на валидност, с временен паспорт или пасаван (пътен лист) за завръщане в Република България... Даже и без документи - стига да докаже, че е български гражданин.
3. Когато планирате пътуване - трябва да съобразите валидността на документа, с който ще пътувате! В случай, че този срок изтича - може да се обърнете към най-близката консулско представителство и да поискате да ви издадат временен паспорт. Същия се издава без предварителна заявка и в много кратък срок!

За конкретния пример - защо сте решил да пътувате по земя, а не със самолет? Тогава има само изходящ контрол в Испания и входящ - на летище София.
Обратното е - към консулското представителство в Хърватия!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 34 госта


cron