начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

Обжалване на прокурорско постановление?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обжалване на прокурорско постановление?

Мнениеот midway » 11 Апр 2020, 00:20

Здравейте! Моля за помощ по следния въпрос: в качеството си на пострадал имам ли право да обжалвам постановление на прокурор към съда, което касае сваляне на наказателна отговорност и налагане на административна глоба /предполагам по чл. 78а от НК/?
midway
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Апр 2020, 00:15

Re: Обжалване на прокурорско постановление?

Мнениеот bvoykov » 11 Апр 2020, 12:02

Не, но ако са Ви причинени други вреди от извършеното престъпление, може да го съдите след като приключи наказателното дело по гражданскоправен ред.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Обжалване на прокурорско постановление?

Мнениеот kiroparit » 11 Апр 2020, 13:26

Този тип прокурорски постановления не подлежат на съдебен контрол, а могат да се обжалват пред по-горе стоящия прокурор (чл.200 НПК). Което решение на горния прокурор вече е необжалваемо. Можете да го направите, но едва ли резултатът ще е различен.
kiroparit
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Апр 2020, 13:20

Re: Обжалване на прокурорско постановление?

Мнениеот bvoykov » 11 Апр 2020, 13:53

На теория като че ли изглежда тези постановления да са обжалваеми, но това е само привидно. С това конкретно постановление прокурорът ВНАСЯ делото за разглеждане в съда (по аргумент от чл. 375 НПК), поради което последният вече ще е компетентен да се произнесе по него, като това елиминира втората предпоставка за обжалваемост на прокурорското постановление, а именно ДА НЕ подлежи на съдебен контрол. Технически това постановление представлява своеобразен обвинителен акт, според мен отграничаването му от такъв е само формално, защото реално с него се повдига обвинение пред съд за извършено престъпление.
На практика едва ли има някой, който да го е обжалвал, а и да е обжалвал - горестоящият прокурор ще е оставил жалбата без разглеждане.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Обжалване на прокурорско постановление?

Мнениеот depresiran » 24 Апр 2020, 15:05

Здравейте,имам питане и ще ползвам темата за да не отварям друга.

Имам право да обжалвам прокурорско решение за прекратяване на разследване .
Как протича обжалването пред прокуратурата?
Предполагам писмено ,след което прокурора решава дали да се занимава?
Благодаря!
depresiran
Младши потребител
 
Мнения: 60
Регистриран на: 31 Май 2017, 20:11

Re: Обжалване на прокурорско постановление?

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Апр 2020, 06:58

Доколкото знам, съжалявам за ранният час, Постановлението може винаги да се възобнови, тоест - винаги може да се възбуди наново.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Обжалване на прокурорско постановление?

Мнениеот bvoykov » 25 Апр 2020, 21:26

Ако говорим за прекратяване на досъдебното по смисъла на чл. 243 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), то е възможно да се обжалва пред по-горестоящата прокуратура на общо основание, но в този случай изрично е предвидена и възможност за съдебен контрол на прекратяването в 7-дневен срок. Ако бъде обжалвано пред съда, не може да бъде възобновено от по-горестоящ прокурор - аргумент от чл. 46, ал. 3 НПК. Така че аз не знам какво имате предвид под това да се обжалва пред прокуратурата, ако наистина става въпрос за "прекратяване на разследването", в смисъл прекратяване на образувано вече досъдебно производство, а не на октаз да се образува такова по чл. 213 НПК, което, все още, въпреки някакви законотворчески напъни, не подлежи на съдебен контрол, а само на обжалване пред по-горестоящата прокуратура.
Да, обжалването във всички случаи трябва да е писмено.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron