начало
Прокурорите видяха дискриминация към тях в чернова на проекта на Закона за адвокатурата Прокурорите видяха дискриминация към тях в чернова на проекта на Закона за адвокатурата

Придобиване на имот по давност

Казуси за недвижими имоти


Придобиване на имот по давност

Мнениеот boboab » 26 Апр 2020, 01:21

Здравейте,

Родителите ми купуват парцел (в регулация), във вилна зона, през 2007 г., в който някой ден планираха да си построят къща. Парцелът не е поддържан често, да речем веднъж на 2 години е по1истван, но всички данъци и такси са се плащали. Известно време не бяха ходили там, наскоро отиват и виждат, че мястото е подравнено, всичко е почистено и т.н. От съсед разбират, че това е направено от "новата собственичка".
Родителите ми, разбираемо, са в шок. Оказва се, че някакъв човек декември 2017та, точно 10 години, след като те са купили мястото, го "придобива по давност" по някакъв начин, след което 3-4 месеца по-късно го продава на друг и сега новият собственик го е почистил. Нотариусът, който изповядва първата сделка е близък на недобросъвестния "владелец", както разбрахме сега (не че има някакво значение).
Нямаме представа как може да стане това, при положение, че сме посещавали това място през годините, но никой друг не се е грижил за него, никога, освен нас. Само през последните 2 години, поради лични причини, не бяхме стъпвали там и точно тогава последния собственик е влязъл във владение и е започнал да се грижи за мястото.

Моля за съвет и за обяснение, как може да се случи подобно нещо, при положение, че въпросния човек, който в началото придобива по някакъв начин парцела, не е идвал там, не се е грижил за него и изобщо няма никакво отношение към това място. Родителите ми имат нотариален акт и т.н.
Също така моля за препоръка за добър адвокат по вещно право като под "добър", имам предвид - с опит и човек, който ясно и честно би обяснил ситуацията, без да обещава неизпълними неща.

Родителите ми са в шок и не разбират какво се случва, дали са не малко пари за това място и мечтаеха сега, когато са по-възрастни, да построят къща, в която да изкарат старините си спокойно. Купили са мястото със заем, пари, за които са се трудили много и е просто потресаващо, че някой може да им вземе това ей така, от нищото.
boboab
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Апр 2020, 01:08

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Апр 2020, 04:45

Знам, че е късен час, не се натискам, не искам да Ви стана на всяка цена адвокат - упътване правя, тук има много добри адвокати във форума - разбира се - аз съм най-от наите, - какво имам да кажа.

Манципация.

Манципацията не е осъществена - не е доведено под никаква форма до Ваше знание - че имотът е почнал да се свои, това ако Ви стърже като термини - за да си сложа лапата на един имот, да си сложа ръката, да почна да го усвоявам - то трябва да отида - да Ви намеря и да кажа - "Бегай оттук", тоест един вид такива активности.

Самият обаче Нотариален акт за давност създава - но от датата - занапред - тоест от 12.11.16г. давност - поражда придобивност. Вече - Нотариален акт по давност - вписан и т.н. е Манципация.

Сега очертах Ви времевите диапазони - но - спазвайте следното правило 6-на 6 - на 6. Имате 6 месеца от узнаване на нарушено владение, следват 6-месеца - за възстановяване владение, след което - все тая - но си трябва дело ревандикация, това е вече - така да се каже - вече - операция инвазивна - предишните са мерки - - на ниво антибиотик, тук вече - режете - тоест операция.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот bvoykov » 26 Апр 2020, 09:38

Както колегата се изрази по-горе и според мен пътят за защита, ако откаже да се разберете доброволно, е чрез завеждане на дело с иск по чл. 108 от Закона за собствеността. Очевидно нещата няма да се разрешат по мирен път, щом "новият собственик" си е извадил най-вероятно констативен нотариален акт, който е използвал, за да продаде на дефакто сегашания собственик. Ако заведете дело, ще е добра идея да представите Вашия нотариален акт за собственост, евентуално квитанциите за плащани такси и данъци (ако ги нямате, мисля винаги може да изискате като справка от съответната община за това кой плаща данъците и на чие име се е водила данъчната партида) и да посочите свидетели съседи, както твърдите, които да докажат, че въпросните хора са се самонастанили отскоро. Действайте бързо, защото времето, за съжаление, не е на Ваша страна. Колкото повече чакате, толкова по-големи шансове давате на завладелите имота лица да се защитят срещу Вас като възразят, че са го придобили така или иначе по давност.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот boboab » 13 Май 2020, 21:53

Благодаря за отговорите!

Задвижихме нещата и установихме контакт с двете лица и адвоката на първото. Човекът, придобил по давност имота след изтичането на 10те години, твърди че още 2006та бил харесал мястото и имал устно споразумение с тогавашния собственик, от който ние го купуваме след 1 година. Странно защо тогава започва процеса по придобиване едва 2017та, точно когато изтичат 10те години, явно е знаел и е следял за това специално. Лицето придобива имота като ползва за свидетели трима негови познати, които дори не живеят около мястото, а в съвсем друг квартал, тези свидетели твърдят пред съда, че човека е ползвал мястото за паркиране на коли и машини и се е грижил за него.
Въпросът ми е трябва ли да доказваме в съда, че свидетелите са дали неверни показания, както и да се опитваме да докажем, че този човек не е ползвал по никакъв начин това място (има съседи, живеещи около мястото, които могат да свидетелстват за това) или трябва да докажем, че ние сме полагали грижи на добър стопанин през това време, без да засягаме въпроса с това, че този човек не го е правил. Или и двете?

Също така искам пак да попитам дали някой би искал да се заеме с това дело, от разстояние като консултант и да работи с нашия адвокат, който не е вещ в имотните казуси.
boboab
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 26 Апр 2020, 01:08

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Май 2020, 00:45

На 20 годишен стаж съм - опитен адвокат - не се натискам, както казах, гледам си любовта казано в скоби, сега - делата имат бременност, това ако Ви учудва - то аз Ви го казвам директно - ако не проведете навреме кампания по ревандикация - то рискувате да влезете в юридически тупик. Тоест - в един момент - опа - не бил такъв иска.

Темида.
Темида е нежно пиано, чупливо. Примерно.

Заведете си дело и - без да имате адвокат - пак го заведете - говоря за това - трябва да имате време за корекция на иска - има и други подробности.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron