начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Некоректен работодател и заплахи

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Некоректен работодател и заплахи

Мнениеот gabiis » 30 Апр 2020, 19:23

Здравейте.

Казусът ми се развива през 2019 година, като до сега се страхувах да взема мерки.
На 15 май 2019 год. управителката на фирмата ни накара да се разпишем на споразумение за прекратяване на трудов договор, което гласеше, че ни е изплатен неизползвания годишен платен отпуск в размер 200лв. Такъв отпуск никога не беше изплатен. Същия ден ни дадоха да подпишем и нов договор към нова фирма.
От тогава до дата 28 юни 2019 год. бяхме изрично инструктирани да работим с пуснати щори и тиха музика, за да не се чува отвън, че има хора в офиса. Нямахме право да отваряме вратата на никого, освен на настоящ колега или управител. Беше ни препоръчано, ако искаме да излезем до тоалетна да го правим през тераса, където имаше друга постоянно отворена врата, водеща до коридора на сградата и санитарното помещение
От дата 1 юли 2019г. работодателят ни задължи да работим от вкъщи, без да ми осигури служебен лаптоп, който беше абсолютно задължителен за извършването на дейността на работа. Затова се наложи да работя от моя личен, който е по-стар модел и не е предназначен за тежък софтуер като Adobe Photoshop /на който се налагаше да работя понякога по цял ден/. Всеки знае, че за да се изпълнява такава дейност, трябва да е от стабилно устройство с много добри технически характеристики като процесор и РАМ памет. Моят лаптоп не беше предназначен за това и съответно не можеше да се справя с работата. Блокираше и бавеше, което правеше изпълнението на задачи истински ад.
От 1 до 22 юли управителката започна да ми звъни 24/7 за изпълнение на работни задачи – в 22:00 часа, както и през уикенда. Обяснението и беше, че работата е на първо място, особено щом работя от вкъщи. Регламентираната обедна почивка в повечето случаи беше съпроводена от мъмрене – щом работя от вкъщи съм нямала нужда от такава.
От 1 юни до 22 юли работодателят не ми заплати трудовото възнаграждение за положения от мен честен и усърден труд. По договор срокът е до края на следващия календарен месец.
На 22.07.2019г. бях извикана във Варна, в съседният офис, който също беше неин (празен и служеше за студио за снимки) и каза да и нося всичко нейно, което е в мен - това бяха слушалки с микрофон + твърд диск. Когато отидох тя не се появи. Звънях и, не ми вдигаше. Писа ми в Скайп, че ще може да дойде по-късно през деня, че отново иска да работя от там и да я чакам. В този офис имаше един разкачен изключен компютър на земята, нямаше нито бюро нито стол, нито каквито и да било условия за труд. След като я попитах как да работя от земята тя ми отвърна, че до ден два ще има ново бюро. Уведомих я, че и оставям слушалките и твърдия диск в студиото, а ключа на човека от рецепцията на сградата.
Отново и звънях, за да и обясня, че щом иска да се върна да работя от студиото, ще имам нужда от седмица неплатен отпуск, за да си намеря нова квартира, защото моята я бях освободила вече, тъй като се върнах да живея при родителите си извън Варна, а няма как да пътувам, защото нито има автобуси от това място, нито аз съм шофьор. Управителката не ми вдигна, затова се принудих да и пиша официален имейл, в който обяснявам всичко това и през това време тя точно ще успее да ми осигури бюро и човек, който да ми скачи компютъра.
Г-жата реши, че напускам и докато се прибера вече беше сменила всички пароли на бизнес акаунти, в които извършвах моята дейност на работа. Последваха няколко опита за разговор по телефона, но не ми вдигаше. Попитах я в Скайп кога ще ми даде заплата за месец юни, но отговор не получих. От този момент управителката на фирмата се покри и повече не можах да се свържа с нея. Установих, че и ми е блокирала номера.
Никога не ми бе връчена заповед за прекратяване на договора, нито бях уведомена за това.
След подадена жалба до Инспекцията по труда, техен служител ми каза, че на 16 юли 2019г. е подадена декларация за прекратяване на договора ми, а както се вижда в кореспонденцията ни в Скайп, сме работили още седмица след това без какъвто и да било знак, че вече не съм назначена
През времето си на работа във фирмата, бях заплашвана, че ще се наложи да се разделяме, защото не отказвах да работя извън работно време и, че госпожата има много добър адвокат, ако реша да оспоря това. Затова и минаха толкова много месеци, докато се реша да предприема съдебен иск. Беше ми казано, че платен отпуск категорично не мога да използвам през първата година, а когато ми се наложи да отсъствам два дни през месец юли, бях „посъветвана“, че единственият вариант това да се случи е, като използвам неплатен отпуск. Бях задължавана да работя по празници като 1 май.
Обещаното в договора трудово възнаграждение, в последствие се оказа, че е на база 21 работни дни, затова никога и не взех толкова, колкото трябваше. Когато се почиваше на някой празник, работните дни съответно бяха под 21, а заплата под записаното в договора.
Инспекцията по труда не можа да открие работодателят ми. Информация от бивши колеги, работели след мен, гласи, че от НАП и НОИ също я търсят, заради измами, но не могат да я открият.

В момента събирам всякакви доказателства и искам да заведа дело. Надявам се кореспонденция от скайп да минава в съда. Още едно уточнение - след смяната на фирмата договорът ми отново беше с изпитателен срок.
Дали има вероятност да излъже, че сама съм напуснала без предизвестие, което е пълен абсурд? Скоро и звънях от друг номер и след като я предупредих, че завеждам дело, тя каза, че тя щяла да ме съди, защото съм напуснала без преидзвестие от 3 месеца и ще претендира за 3000лв.
Посъветвайте ме дали съм в правилна посока? Може ли да изманипулира нещата и с лъжата си да обърне съдебното решение?
gabiis
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Апр 2020, 19:12

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron