начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Починал наемодател

Казуси за недвижими имоти


Починал наемодател

Мнениеот ivanivanov23 » 01 Май 2020, 19:38

Здравейте,

Майка ми е собственик на имот, дарен от нейния баща (дядо ми), който има пожизнено право на ползване върху имота. Дядо е сключил 2-годишен договор за отдаване на имота под наем. Миналия месец дядо почина, т.е. майка ми получава правото на ползване като собственик. Дължи ли наемателят наем на майка ми? Иначе казано, майка ми замества ли дядо в договора? Може ли майка ми да развали договора? Благодаря.
ivanivanov23
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Апр 2019, 23:13

Re: Починал наемодател

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Май 2020, 22:53

Малко ми е омекнала мисълта покрай това галактическо залежаване, но - Вие придобивате (тоест майка Ви), собствеността чиста, правото на ползване - не се наследява, в този случай - договорът се прекратява по право.

Не се разваля - прекратява се по право - това ме е учил Каменов - юрисконсулт е в Хеленика - на Кока-кола компанията в България.

Аз така го виждам - прекратен е вече и не може да се черпят права. Сега - за остатъчен наем - тоест неплатен - би трябвало да си го получите,но дотам - впоследствие отношенията по ползването преминават в държане - тоест - имали сте гости, дядо Ви сърдечно ги е настанил в дома си (или еди-къде си), но в последствие - отпада основанието за пребиваването - като последният месец Ви се дължи като наем - а оттам насам - оттам насетне, почва инвертирано (преминало в друго агрегатно състояние) държане, което може и в едно владение - едва ли.

Имате 6-месечен срок да уредите отношенията - след което преминавате в забвение (това е - един вид - че Ви е все едно), може да се подсетите - че имате имот - примерно след още 6-месеца, след което - изобщо генерален иск трябва да се води, което е юридическа - как да кажа - нямам мисъл - това е главоблъсканица и съдебен тормоз - дай данъчна оценка - дай това-онова.

Нали знаете поговорката - "Малък проблем - не го превръщай в голям" впрочем това май е пословица.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Починал наемодател

Мнениеот teogeo » 01 Май 2020, 23:13

ЗЗД
Чл. 237. (Ал. 1 доп. - ДВ, бр. 34 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г.) При прехвърляне на недвижим имот договорът за наем остава в сила спрямо приобретателя, ако е бил вписан в имотния регистър.
Договорът за наем, сключен преди прехвърлянето на имота, ако има достоверна дата, е задължителен за приобретателя до предвидения в него срок, но не за повече от една година от прехвърлянето. Ако няма достоверна дата и наемателят е във владение на имота, договорът е задължителен за приобретателя като договор за наем без определен срок.


Договорът за наем не се прекратява със смъртта на наемодателя. Правото на ползване не се наследява, то се е погасило, съответно е преминало в собственика на вещта, който дотогава е притежавал само голата собственост. Договорът за наем ще продължи живота си съобразно горецитираната разпоредба.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Починал наемодател

Мнениеот ivanivanov23 » 03 Май 2020, 18:02

Много Ви благодаря. Договорът не е вписан в имотния регистър. Наемателят закъснява с плащането на наема към собственика (приобретател, майка ми) повече от 20 дни. В договора пише, че при закъснение с повече от 15 дни, наемодателят (дядо ми, който е починал, заместен от майка ми) може без предизвестие да го прекрати и да влезе в имота. Искаме наемателят да си ходи. Как да постъпим?
ivanivanov23
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 02 Апр 2019, 23:13

Re: Починал наемодател

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Май 2020, 19:33

Едва ли ще мога да отговоря вкратко, това се и за кампания, давам от 1987 година недвижими имоти под наем - това е което правя и до днес - сега държа апартаменти под наем, ма тихо, че кварталният и данъчните тихо пристъпват наоколо.

Повсеместен ужас е - с една - едвам се оправих с една - така се беше залостила - нищо не помага.

Нищо не помага - делото, по което съм отсрещен адвокат (тоест аз съм наемателят) - го влачим по около 6-7 години - ако Ви се чака, професионален адвокат съм и Ви казвам нещата открито. Тоест - ако се заусуче - нито ще видите имот, нито наем.

Какво - какво посъветвах един - първо Парите. Второ - Парите, трето и четвърто - само това.
Запор на банкова сметка, каквато и да е интервенция в джоба - веднага лекува случая.

Тоест - да го хванете - тук е обществен форум - знаете за какво и къде и как и кога да го хванете.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Починал наемодател

Мнениеот jhoro » 04 Май 2020, 11:01

teogeo написа:Договорът за наем не се прекратява със смъртта на наемодателя. Правото на ползване не се наследява, то се е погасило, съответно е преминало в собственика на вещта, който дотогава е притежавал само голата собственост. Договорът за наем ще продължи живота си съобразно горецитираната разпоредба.

Да, така е - смъртта на конкретно лице не е причина за автоматично прекратяване действието на договора за наем. И не толкова заради друго, а по простата причина, че страна по договора е собственика на имота.
Когато предишния собственик е починал - неговия наследник е новия и всичко си продължава.
Както е казано - „Le roi est mort; vive le roi!“ (Кралят е мъртъв, да живее кралят!“
Но никой договор не е вечен. Има си начини за прекратяване.
ivanivanov23 написа:Майка ми е собственик на имот, дарен от нейния баща (дядо ми), който има пожизнено право на ползване върху имота. Дядо е сключил 2-годишен договор за отдаване на имота под наем.

Странна ситуация - хем го дарява, хем го дава под наем?
ivan_lawyer написа:Тоест - да го хванете - тук е обществен форум - знаете за какво и къде и как и кога да го хванете.

Точно защото сме в „обществен форум“ - само ще напомня, че пак има (поне) два варианта. За хващането. И макар въпросните атрибути да са много близко разположени - ефекта е много различен!
Последна промяна jhoro на 04 Май 2020, 12:57, променена общо 1 път
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Починал наемодател

Мнениеот Melly » 04 Май 2020, 12:19

ivanivanov23 написа:Здравейте,

Майка ми е собственик на имот, дарен от нейния баща (дядо ми), който има пожизнено право на ползване върху имота. Дядо е сключил 2-годишен договор за отдаване на имота под наем. Миналия месец дядо почина, т.е. майка ми получава правото на ползване като собственик. Дължи ли наемателят наем на майка ми? Иначе казано, майка ми замества ли дядо в договора? Може ли майка ми да развали договора? Благодаря.

Някой от тук списващите, дали се е замислил така сключеният във форма на нотариален акт договор дали е породил правни последици ????
Ето защо не отстъпвам от позицията си да давам отговори на поставени тук въпроси при неясна фактическа обстановка и по-точно, зададени по преразказ.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Починал наемодател

Мнениеот ivanov_p » 04 Май 2020, 16:15

Искаме наемателят да си ходи. Как да постъпим?


Не сте в лека ситуация. Говорете с наемателя, но ако се запъне се пригответе за поне около година дела, в най-добрия случай. Съберете документите и наистина отидете при адвокат, защото искът трябва да се предяви точно, за да не загубите делото.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4331
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron