начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Вдигната кола пред гараж

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Вдигната кола пред гараж

Мнениеот do_it_all » 09 Юни 2020, 20:55

Здравейте , имам следният проблем непрекъснато ми вдигат колата която е спряна пред собственият ми гараж. Мястото на което се намира колата е наполовина частен имот , наполовина общинска собсвеност .Оставил съм достатъчно място за преминаване на пешеходци 1.5 м. Имат ли право служителите на градска мобилност да преминават границите на частният имот за да вдигнат колата ??
do_it_all
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юни 2020, 20:48

Re: Вдигната кола пред гараж

Мнениеот TheOldMan » 09 Юни 2020, 22:02

Ако колата е на тротоар - могат да я вдигат, независимо какво разстояние е оставено.
Ако колата е пед гараж - могат да я вдигат, дори и гаража да е на собственика.
И в двата случая е нарушен закона за движение по пътищата. Никъде не е упоменато, че ако гаража е на собственика, забраната отпада. Също така за да се паркира на тротоара трявба да има знак разрешаващ паркирането и допълнителна табелка, указваща начина на паркиране (върху тротоара).
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Вдигната кола пред гараж

Мнениеот do_it_all » 09 Юни 2020, 22:33

(3) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение, по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с максимално допустима маса до 2,5 т върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 м за преминаване на пешеходци.

(2) Освен в посочените в ал. 1 случаи паркирането е забранено:

1. пред входовете на паркове, училища, театри, кина, предприятия и други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства;
2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;

не затруднява моя достъп въпросът ми е имат ли права да навлизат в частен имот ?
do_it_all
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юни 2020, 20:48

Re: Вдигната кола пред гараж

Мнениеот jhoro » 10 Юни 2020, 00:07

Здравейте do_it_all . Струва ми се, че сам сте си отговорили.
Казвате:
do_it_all написа:Мястото на което се намира колата е наполовина частен имот , наполовина общинска собственост

Като начало (си) уточнете статута на въпросния имот (гаража и земята под и около него) - каква е тази смесена собственост. И ще се досетите, дали навлизат в частния имот.

Пп. Освен това - май четем различни версии на закона.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.
Последна промяна jhoro на 10 Юни 2020, 14:06, променена общо 1 път
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Вдигната кола пред гараж

Мнениеот do_it_all » 10 Юни 2020, 09:35

Здравейте jhoro ,

Найстина е така с четенето на закона търсих цитираната от вас версия , но не я намерих -

въпросното място представлява излази за гаражи прилежащи към блок в който живея , тротроар - от пътното платно 2.7 от края тротроара до началото на блока (врати на гаражи) частен имот .Доколкото разбрах при строежа на сградата е отдадено правото за строеж но , собствеността на земята е на мои роднини и съседи .Имали сме къщи там . От години паркирам по въпросният начин досега и вдигната чистачна не съм получавал .Писна ми да ме рекетират просто , ако не греша разбирам нещата , че неправомерно навлизат и мога юридически да атакувам преместването, да се караме на улицата с троловете не е ок .
do_it_all
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юни 2020, 20:48

Re: Вдигната кола пред гараж

Мнениеот nikodim77 » 10 Юни 2020, 14:07

Здравейте,
Цитираната от jhoro „версия” на ЗДвП може да се намери с едно търсене например в Гугъл!
И да, именно тя – цитираната е актуална (2 метра отстояние от сграда...). Така, че ако автомобилът Ви е бил на по-малко отстояние, то налице е нарушение на нормата на чл. 94, ал. 3 от горния закон. Ирелевантен е факта, чия е собствеността, ако това е тротоар, предвиден за обществено ползване – преминаване на пешеходци. Служителите на ЦГМ виждат, че има МПС, паркирано в разрез с цитираната норма и действат.... (друг е въпроса за заокносъобразността на действията им по ЗДВП. Има много спорни моменти, но не те са обект на нас. тема).
Така, ние тук можем да си говорим разни шехерезади и алибализми до в несвяст, но следва да уточните най-важното от въпросът Ви: Какво е основанието, което са написали за да Ви репатрират МПС-то?!? След отговорът на този въпрос може да се дискутира.
Написали сте; „непрекъснато ми вдигат колата...”, което дава знак, че не е единичен случай. Е, тогава Вие как се защитихте? Отправихте ли възражение (жалба)? Поискахте ли да бъде сведено до Вашето знание основанието за „вдигането”?
Помощ, било при адвокат, било тук във форума, се следва при по-изчерпателно представяне на обстоятелства по конкретен казус (проблем).
На мой приятел в кв. Лозенец опитаха да му се качват на главата по същия повод, дори с тезата, че гаражът му е за това, да седи МПС вътре. Обаче след съответните писмени действия, ЦГМ бяха парирани. НО! Там отстоянието за ползване на тротоар от пешеходци е 2 и отгоре метра!
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Вдигната кола пред гараж

Мнениеот jhoro » 10 Юни 2020, 14:21

do_it_all написа:Здравейте jhoro ,
Найстина е така с четенето на закона търсих цитираната от вас версия , но не я намерих -
въпросното място представлява излази за гаражи прилежащи към блок в който живея, тротоар - от пътното платно 2.7 от края тротоара до началото на блока (врати на гаражи) частен имот. Доколкото разбрах при строежа на сградата е отдадено правото за строеж, но собствеността на земята е на мои роднини и съседи. Имали сме къщи там. От години паркирам по въпросният начин досега и вдигната чистачка не съм получавал. Писна ми да ме рекетират просто, ако не греша разбирам нещата, че неправомерно навлизат и мога юридически да атакувам преместването, да се караме на улицата с троловете не е ок .

Здравейте отново!
За актуални текстове на закони - най-често разчитам този сайт ЗДвП в lex.bg, или на съответния официален - в случая страницата на АИАА
За собствеността - зависи кога е станало това. До 1989 г. терена/имотите се „взимаха“ (без значение точната формулировка) от Общината, а после се отстъпваше право на строеж. В резултат - бившите собственици си оставаха само бивши.
Прав сте, че със служителите няма какво да дискутирате - те си вършат работата. Изяснете официално - статута на въпросното УПИ.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Вдигната кола пред гараж

Мнениеот jhoro » 10 Юни 2020, 15:03

nikodim77 написа:Ирелевантен е факта, чия е собствеността, ако това е тротоар, предвиден за обществено ползване – преминаване на пешеходци.

Не, че е от съществено значение, ама „терен за обществено ползване“ (тротоар, прилежащ към улицата - не към сградата) в частен имот ... не се връзва!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron