начало
Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева на бившата съдийка Румяна Ченалова Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева на бившата съдийка Румяна Ченалова

Може ли да се прехвърли автомобил при кмет.

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Може ли да се прехвърли автомобил при кмет.

Мнениеот beylian » 14 Юни 2020, 18:20

Може ли да се прехвърли автомобил при кмет ако не може ли да се изкара пълномощно при кмет говорим за селски кмет в село без нотариус и съдия .
beylian
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 14 Май 2014, 17:25

Re: Може ли да се прехвърли автомобил при кмет.

Мнениеот jhoro » 14 Юни 2020, 18:36

Чл. 83. (1) Когато в населеното място няма нотариус или районен съд, кметът на населеното място, което не е общински център, а ако е общински център - кметът, заместник-кметът, секретарят на общината, както и кметският наместник удостоверяват подписите на частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписа и съдържанието на пълномощно по чл. 37 от Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписи и извлечения от документи и книжа.
(2) Лицата по ал. 1 не могат да удостоверяват подписи на частни документи в случаите по чл. 15, ал. 1 (Сделки с предприятие), чл. 129, ал. 2 (Прехвърляне на дялове‎) и чл. 137, ал. 6 (гласуване на съдружници) от Търговския закон.
Закон за нотариусите и нотариалната дейност

Прехвърляне (като продажба) - не, пълномощно - да!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Може ли да се прехвърли автомобил при кмет.

Мнениеот nikodim77 » 15 Юни 2020, 01:21

Здравейте,
beylian Написа:
Може ли да се прехвърли автомобил при кмет ако не може ли да се изкара пълномощно при кмет говорим за селски кмет в село без нотариус и съдия .

Прехвърляне на имот и МПС с кметска заверка на подписите (сделката) няма как да се случи. Трябва да е нотариална!
По отношение на пълномощното: Ако е пълномощно за ползване (управление) или друго действие с автомобила, то да, кметът може да завери такъв документ. Но, ако в пълномощното се упоменава и прехвърляне (продажба, дарение и т. н.) въобще разпоредителна сделка – не, не става! Следва да е при нотариус! (в този смисъл: чл. 25, ал. 8 от ЗННД и чл. 37 от ЗЗД)
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1184
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 25 госта


cron