начало
Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието

проблем с топлофикация

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


проблем с топлофикация

Мнениеот dimi1985 » 15 Юни 2020, 15:42

Имаме следният проблем с топлофикация. В нашия вход сме дали под наем помещение на една фирма,договорът с нея е срочен и е сключен през 2003 г. за 5 години. Тази година Топлофикация решава че договорът ни с фирмата изтича през 2011 г..Ние с тази фирма нямаме проблеми,и досега тя заема това помещение. Не знам по каква логика тези хора от топлофикация решиха че договорът изтича през 2011 г. и прехвърлиха партидата на фирмата на нашия вход без да имаме договор с тях. Фирмата не им е отказала да си плаща,въпреки че през целия период, поне аз откакто следя не е получавана фактура за фирмата.Аз мисля ,че след като нямаме противоречия с фирмата и по член 236 ал.1 от ЗЗД наемния договор става с неопоределен срок. Не знам дали съм права?
dimi1985
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Юни 2020, 15:39

Re: проблем с топлофикация

Мнениеот ivanov_p » 15 Юни 2020, 19:59

Излезе едно решение на ВКС според което Топлото трябва да си търси парите от фирмата, на която е открила партида и те взимат мерки да си осигурят плащанията. Договорът за наем е действащ, трябва да се види в общите условия на топлото имат ли право сами да прехвърлят партидите, без съгласие на другата страна.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4354
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: проблем с топлофикация

Мнениеот dimi1985 » 15 Юни 2020, 20:41

Искам да напиша че съм сбъркала датата на сключване на договора за наем.Договора е срочен и е от 1999 г. за 5 години. за което се извинявам. Тази партида на фирмата не съдържаше данни за минали години,просто я бяха изтървали.Затова и не полчавахме фактури.Сега служителката правела префактуриране и записва за минали години суми за всеки месец (например за 2015 г аз видях).Така тя може да напише каквото си поиска.И до шефовете им не можеш да се добереш.Те са като държава в държавата. И не знаем какво да правим
dimi1985
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Юни 2020, 15:39

Re: проблем с топлофикация

Мнениеот doondie » 16 Юни 2020, 07:31

Само жалби и сигнали - до самия ТЕЦ, до КЕВР, до КЗП, до Министерство на икономиката, до Омбудсмана дори, до телевизии. Няма какво друго да направите, от което да има смисъл. На ваше място не бих платил и една стотинка на наглия ТЕЦ, докато не поправи вредата от действията си. Междувременно събирайте пари от фирмата и ги пазете в касата на входа, за да се разплатите, ако "направят компромис" и оправят партидата, но с днешна дата.

Иначе законът е срещу потребителите - например новодомци са принудени да плащат на ТЕЦ-а, нищо че нямат договор с него и не ползват услугите му. Във вашия случай обаче нямат основание да прехвърлят партидата, след като фирмата, която досега коректно си е плащала, предполагам, или вие не сте поискали това. Та нали целта е наемодателите да не поемат отговорност за евентуални некоректни отношения на наемателите с фирми доставчици. За мен това е произвол.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: проблем с топлофикация

Мнениеот jhoro » 16 Юни 2020, 11:09

doondie написа:Иначе законът е срещу потребителите - например новодомци са принудени да плащат на ТЕЦ-а, нищо че нямат договор с него и не ползват услугите му. Във вашия случай обаче нямат основание да прехвърлят партидата, след като фирмата, която досега коректно си е плащала, предполагам, или вие не сте поискали това. Та нали целта е наемодателите да не поемат отговорност за евентуални некоректни отношения на наемателите с фирми доставчици. За мен това е произвол.

Тук не мога да се съглася - Закона (и съответните наредби) не са ;„срещу“ никого.
Преди да се стигне до решения - от който и да е съд - трябва да се осмисли спецификата на въпросната услуга!
Топлинната енергия се произвежда в съответното енергийно предприятие и се пренася по топлопреносната мрежа с помощта на пара! На място, при клиента - стопански или битов - се изгражда абонатна станция, в която от парата се загрява вода. Един път за отоплителната инсталация, а втори път - за директна консумация.
Точно тези технологични ограничения налагат - или цялата сграда да се топлофицира, или не - ама пак цялата сграда!
Чл. 133. (2) Присъединяването на инсталациите на клиентите в сграда - етажна собственост, се извършва с писмено съгласие на собствениците, притежаващи най-малко две трети от собствеността в сградата - етажна собственост.

Няма как едно помещение да не е топлофицирано, а съседните - да са! Който не иска да ползва такива услуги - сменя сградата.
ivanov_p написа:Излезе едно решение на ВКС според което Топлото трябва да си търси парите от фирмата, на която е открила партида и те взимат мерки да си осигурят плащанията. Договорът за наем е действащ, трябва да се види в общите условия на топлото имат ли право сами да прехвърлят партидите, без съгласие на другата страна.

Ако става дума за „Тълкувателно решение №2 от 25.05.2017 г.“ - казват същото, като мен - но по-обстоятелствено.
По веригата има няколко вида дейности - производство на топлинна енергия, пренос на топлинна енергия, оперативно управление на топлоснабдителната система, присъединяване към топлопреносната мрежа, измерване и отчитане на топлинната енергия и дялово разпределение на топлинната енергия. Всяка дейност може да се изпълнява от отделен субект, който според мястото си във веригата - спрямо предходния се явява „клиент“, а спрямо следващия - „доставчик“.
Според мен, в случая няма прехвърляне на партида - присъединяването е на цялата ЕС. Налице е преразпределение вътре.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron