начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Данъчно-осигурителен проблем

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данъчно-осигурителен проблем

Мнениеот empower » 24 Юни 2020, 02:24

Здравейте,

регистриран съм като самоосигуряващо се лице от 2013 г.Декларирал съм доход в декларация по чл.50 получен от фирма по граждански договори,в които договори дружеството поема задължение да ми удържи и внесе осигуровки и данък за негова сметка.Имам издадени служебни бележки за всички удръжки по гражданските договори между нас като собственикът и управител на фирмата ги е разписал.Разбира се бях коментирал нещата със счетоводител по телефона подробно.Сега друг счетоводител обаче ми каза,че като самоосигуряващо се лице трябвало да покажа декларация пред фирмата,че съм СОЛ,и че фирмата не трябвало да внася и удържа нищо.Тъй като в договора между нас изрично фирмата се е съгласила да ми удържа данък и осигуровки за нейна сметка,как трябва да постъпя?Естествено,че не искам аз да внасям тези данъци и осигуровки,защото не бих и сключил договорите изобщо.
empower
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 01 Апр 2016, 04:40

Re: Данъчно-осигурителен проблем

Мнениеот jhoro » 24 Юни 2020, 06:33

Здравейте!
Нищо не е „естествено”!
Колкото до парите за осигурителни и данъчни вноски - те винаги идват от едно място. От крайния клиент, като част от „разходите за персонала”, включени в цената на стоките/услугите!
Като СОЛ имате два варианта. Или възложителя удържа и внася всичко, или Ви дава сумата бруто, а Вуе си декларирате и внасяте парите. Резултата е същия.

За Вашия случай - бележките са едно, но за всеки слумай - проверете в НАП и/или НОИ какво е внасяно. Примерно - с достъп по ЕГН и съответния ПИК.
Защото може на Вас да са Ви издали бележки, а да бяма подадени декларации Обр. 1 и 6.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Данъчно-осигурителен проблем

Мнениеот kalahan2008 » 24 Юни 2020, 08:17

Авансов данък за доходи от стопанска дейност
Чл. 43. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) Лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е придобит облагаемият доход, а ако лицето не е самоосигуряващо се - между облагаемия доход и удържаните задължителни осигурителни вноски.
(4) Когато платец на дохода от стопанска дейност е предприятие или самоосигуряващо се лице, размерът на данъка се определя и данъкът се удържа от платеца на дохода при изплащането му.
(5) Алинея 4 не се прилага, когато лицето, придобиващо дохода, е самоосигуряващо се лице по смисъла на Кодекса за социално осигуряване и декларира това обстоятелство с писмена декларация пред платеца на дохода.
(6) Когато платецът на дохода от стопанска дейност не е предприятие или самоосигуряващо се лице, както и когато лицето, придобиващо дохода, е самоосигуряващо се и е декларирало това обстоятелство пред платеца на дохода, размерът на данъка се определя и данъкът се внася от лицето, придобило дохода.

Принципът е, че данъкът се внася от лицето, което е придобило дохода, но с оглед по-добро администриране на данъка, в някои случаи законодателят е предвидил, че това трябва да е платецът на дохода. Тези норми касаят отговорността за невнасяне на данъка и за НАП е все едно дали данъкът е внесен от платеца или получателя на данъка, стига данъкът да е внесен. Ако обаче не бъде внесен нито от платеца, нито от получателя на дохода, НАП ще търси данъка от платеца, а ако той докаже, че СОЛ е декларирал пред платеца на дохода, че е СОЛ, това освобождава платеца от отговорността да удържа данъка и тогава НАП могат да го търсят само от получателя на дохода.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron