начало
Бившата шефка на митниците остана окончателно в ареста Бившата шефка на митниците остана окончателно в ареста

Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване?

Мнениеот mamarinov » 23 Юни 2020, 15:38

Здравейте.
Поради вродената си разсеяност забравих да си платя сметката за тока и ми го спряха. Като отидох да си платя ми поискаха такса от 19.00 лв за възстановяване на захранването. Искам да попитам: тази такса законна ли е? На какво основание я събират?
Не стига това, ами и искаха допълнително още една такса, за да ми пуснат тока още същия ден. В противен случай - след 24 часа. А като поразпитах ми обясниха, че електромерите ни са "умни" и не се налага техници да идват и да прекъсват/възстановяват захранването. Ставало дистанционно, а вероятно и автоматично. Т. е. нито имат някакви разходи по тези операции, ниго има причина да чакам 24 часа и да плащам втора такса за бързо включване.
Става въпрос за Енерго-Про.
mamarinov
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 30 Яну 2015, 20:30

Re: Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване

Мнениеот jhoro » 23 Юни 2020, 15:50

Здравейте!
Уж ги разбирам тези въпроси, но ... в момента не се сещам точно „Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване?“ Не дали е справедлива или наложителна.
Затова - ето Ви нещо за четене:
Гражданско дело 1490/2019 - Решение - 23-05-2019
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване

Мнениеот mamarinov » 23 Юни 2020, 16:53

Благодаря, Жоро!
Това решение напълно отговаря на въпроса ми.
А какво му беше неясното на въпроса ми? Не питах дали е справедлива - хората често имат различни разбирания кое е справедливо. Не питах дали е наложителна - това би било по-скоро технически въпрос - дали ЕРП-то прави разходи по спирането/пускането на захранването. Точно дали е законна ме интересуваше, т. е. има ли законово основание за начисляване на такава такса.
mamarinov
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 30 Яну 2015, 20:30

Re: Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване

Мнениеот doondie » 02 Юли 2020, 07:58

jhoro написа:Затова - ето Ви нещо за четене:
Гражданско дело 1490/2019 - Решение - 23-05-2019
LMAO Страхотно четиво е това дело, благодаря! Разбира се, направих си труда да потърся и изхода от обжалването на решението. Потвърдено е. :idea:

Случаят е аналогичен на ситуацията, при която се оспорва сметка - в ОУ на доставчика (без значение на каква услуга - ВиК, мобилна и прочие) пише, че сметката се плаща в еди си какъв срок, като обжалването ѝ не освобождава абоната от плащане. Да, обаче в индивидуални решения Съдът казва, че това е незаконно. Съответно в един момент КЗП най-накрая завежда дела срещу съответните доставчици, при което те са принудени да променят общите си условия. Мисля, че конкретно за ВиК дружества ставаше дума, но не съм напълно сигурен.

mamarinov написа:Точно дали е законна ме интересуваше, т. е. има ли законово основание за начисляване на такава такса.
От делото по-горе аз стигнах до извода, че е напълно законно, когато доставчикът може да докаже направените разходи. В случая обаче той дори тези 7 лв не е могъл да докаже, нищо че са много под максимално допустимата такса от 19 лв, каквато е на ЧЕЗ впрочем.

Това че една такса е начислена въз основа на общи условия не я прави автоматично незаконна. Според мен преди години е било напълно оправдано да има такса, тъй като е трябвало да се изпрати техник или екип техници, които да извършат възстановяването на електроподаването. Това обаче вече е отживелица, поради което таксата се явява необоснована. В Англия например можеш да си плащаш тока с ваучер – колкото си заредиш, толкова ползваш. Като свършат парите, токът спират. Като заредиш още пари и вкараш флашката в таблото, токът тръгва. А в България все още събират до 19 лв за нещо, което е напълно автоматизирано. Тъжното е, че масовият потребител се е примирил с това и безропотно си плаща. Ако за всяка такава такса ЕРП-тата плащаха 950 лв разходи като от делото по-горе, интересно ми е колко още щяха да продължават с безочливото си поведение.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване

Мнениеот jhoro » 02 Юли 2020, 16:59

здравей doondie!
Разбирам, че все още си на Острова, затова ще направя малко поясненние.
doondie написа:[А в България все още събират до 19 лв за нещо, което е напълно автоматизирано. Тъжното е, че масовият потребител се е примирил с това и безропотно си плаща. Ако за всяка такава такса ЕРП-тата плащаха 950 лв разходи като от делото по-горе, интересно ми е колко още щяха да продължават с безочливото си поведение.

Освен, че в България няма опцията PAYG - дистанционното отчитане и управление на електромери е само за някой клиенти. Предимно - стопански (фирми).
При битовите абонати на много места - все още се ходи на място. Един път за отчет, втори път - за прекъсване, при просрочие, трети път - за възстановяване. Преди няколко дни, техниците ме помолиха, да им отворя входната врата на сградата (блок) и после обикаляха по етажите да отчитат. Самото отчитане е безконтактно, но обхвата е няколко метра - най-вероятно Bluetooth.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване

Мнениеот nikodim77 » 02 Юли 2020, 18:26

Здравейте,

Не е Bluetooth, за съжаление в България не сме си стъпили на масрафа та да ни купуват и монтират с нашите пари „умни” – съвременни електромери. Информацията се обменя посредством „Infrared”. Тама на електромера, освен мигащото червено (зелено) диодче до него има още две, ифрачервени. А аналоговите електромери (с въртящ алуминиев диск) се засичат със записване на данните върху мобилния уред, който носят инкасаторите. И (в отклонение от темата) докато на аналоговите отдавна им е намерена цаката за по-малък отчет, която „манипулация е законна”, то цифровите не подлежат на лъжене по никакъв законен начин.
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1184
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване

Мнениеот jhoro » 02 Юли 2020, 22:35

nikodim77 написа:Информацията се обменя посредством „Infrared”. Тама на електромера, освен мигащото червено (зелено) диодче до него има още две, ифрачервени. А аналоговите електромери (с въртящ алуминиев диск) се засичат със записване на данните върху мобилния уред, който носят инкасаторите..

Благодаря за точното включване и информацията. Същата - макар да влиза в „длъжностната ми характеристика” - скоро не ме е интересувала.
nikodim77 написа:,Не е Bluetooth, за съжаление в България не сме си стъпили на масрафа та да ни купуват и монтират с нашите пари „умни” – съвременни електромери.

Тива не е напълно вярно - още преди 10+ години, много от т.нар. „стопански клиенти” бяха оборудвани с такива. Останаха основно битовите.
Но аз разбирам и ЕРП-тата - достатъчно ги „обуха” преди време. Когато трябваше за тяхна сметка да „изнесат меренето на границите на собствеността”.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване

Мнениеот doondie » 06 Юли 2020, 19:51

jhoro написа:здравей doondie!
Разбирам, че все още си на Острова, затова ще направя малко поясненние.
Привет! За жалост, отдавна не съм. Затова и коментирам тук, ако на някого му е полезно. Често диващината в Родината я приемаме за нормалност и е добре да се напомня на хората, че другаде от много отдавна някои неща се правят по различен, по-добър начин.

jhoro написа:Освен, че в България няма опцията PAYG - дистанционното отчитане и управление на електромери е само за някой клиенти. Предимно - стопански (фирми).
При битовите абонати на много места - все още се ходи на място. Един път за отчет, втори път - за прекъсване, при просрочие, трети път - за възстановяване.
Защо трябва потребителите да плащат заради остарялото оборудване на доставчика?

В Плевен си плащаме за отчитане на показанията за парно. Представяш ли колко сме изостанали, че не само трябва всеки месец да идват да ни отчитат, ами и пари ни искат? През март дори сметката на съседите я платихме ние, понеже те не са си съобщили показанията. Предимно лелята на хазяйката я плати, тъй като аз не ползвах парно, понеже ми дойде до гуша от "плаващите" им цени на топлоенергията, които стигат до 100% разлика от месец за месец, затова имах само "сградни" и "неизмеряеми мощности" - до 45 лв на месец стигаше сметката за отопление на банята!? Съответно пуснах жалба до ТЕЦ-а и до фирмата за топлинно счетоводство от нейно име. От ТЕЦ-а прехвърлиха топката на счетоводителите, които съответно излъгали нещо лелята на хазяйката, че нямало грешка в сметката, а устно преди това ни казаха, че не сме само ние със завишена сметка и да пуснем жалба. И тя жената им е повярвала - "Проверили са," вика "и казаха, че всичко било наред." Това ѝ го казват по телефона. Писмен отговор така и не получихме. Не е на мое име партидата, затова няма да се занимавам повече. Сестра ѝ пък в такива случаи казваше да си мълчим, че да не вземат да ни начислят повече. :D От парното по-евтино нямало. Щом трябва, ще си плащала. Няма да яде, казваше, но на студено не може. Ех... :)
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Законна ли е таксата за възстановяване на ел. захранване

Мнениеот jhoro » 07 Юли 2020, 11:26

Добър ден, doondie. Усмихна ме.
doondie написа:Привет! За жалост, отдавна не съм.

Не казвай „за жалост“ - за теб нещата са много по-лесни от 80% от българите. Пълниш куфара и ... гитти! Към Острова или на друго място.
Поне знаеш кое, как.
doondie написа:Често диващината в Родината я приемаме за нормалност и е добре да се напомня на хората, че другаде от много отдавна някои неща се правят по различен, по-добър начин.

Никъде нещата не са такива, каквито са - от самосебе си. Хората са си ги направили такива!
Най-лесното нещо било - „английска ливада“. Садиш и само ... 200 години косиш. Нищо друго!
doondie написа:Защо трябва потребителите да плащат заради остарялото оборудване на доставчика?

Ами защото - „всички сме в една лодка“! Който и да я клати - накрая всички ще сме във водата!
А кой да плати (не да инвестира)? Даже и ЕРП-то да „вкара“ свои пари за преоборудване - накрая пак потребителите ще поемат масрафа.
doondie написа:В Плевен си плащаме за отчитане на показанията за парно.

Поискайте, да сте на авансови плащания с годишно изравняване!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 39 госта


cron