начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Мнениеот emilv94c66u » 03 Юли 2020, 21:48

Здравейте, преди 4-5 години допуснах голяма грешка, която не знам как да реша в момента.
Става въпрос за две коли, ще обясня подробно какво и как се случи. Мъж съм на 50 години, инвалид с телк, от Област Русе сме.
през 2015 година купихме кола от град Ямбол, направихме Покупко Продажба Договор в град Русе, на мое име с цел да ползваме по нисък данък и безплатна винетка. След Покупко Продажба Договора, колата се счупи, имаше сериозна повреда в мотора, и я продадох на частно лице за части, като договора талоните и номерата са в мен. Мислех че с договора номерата и талона мога да я спра от движение без колата да минава Кат, но се оказа че не може, искаха ми колата за да прехвърлят собствеността, а аз вече я нямам, и нямам връзка с купувачите. Не знам дори и в данъчното дали се води на мен, случката се разигра преди пет години. Книжка нямам, синът ми е шофьорът.

Втория случай!
Същата ситуация, само че се случи през 2016 година, а въпросната кола е от същата област, Русе.
Купихме кола и след Покупко Продажба Договор, синът ми се обърна с нея в гора, няма други участници, и в акта пише че щетите са по колата, като имаме и снимки, цялата беше намачкана, след което частници я купиха за скраб, договора талоните и номерата са в нас. В кат ни казаха че не могат да бракуват кола която е от друга област, става въпрос за първия случай, втория случай, колата е от Русе.
При условие че са минали 4-5 години и имаме номерата, талоните и Покупко Продажба Договор, как да оправим тези коли,за да ми е мирна главата? Знам че постъпката е глупава, не е умишлена, но като не е запознат човек. Някой ме беше излъгал че мога да ги оправя с Покупко Продажба Договор, талоните и номерата, отивам в Кат и ги спирам, а накрая се оказа че искат МПС-то за първия случай, а за втория случай не знам. Как да постъпя в двата случая? Да отида при началника на Кат, или при Адвокат, или поне да знам какво и как да направя.
emilv94c66u
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 03 Юли 2020, 21:28

Re: Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Мнениеот jhoro » 04 Юли 2020, 00:20

Здравейте!
МПС не се бракува, не се „спира от движение” (за вашите случаи), а се прекратява регистрацуяра. Регистрационните табели (номерата) и малкия талон се връщат в КАТ, а големия се перфорира, пиле се „пр. регистрация” и датата, и се връща на собственика. Тази процедура се прави само от собственика по талон! Автомобила се обявява като „разкомплектован” и въпросите спурат.

Необходимо е, да няма неплатени задължения - данък и глоби.

Това, че нямате СУМПС не пречи да бъдете собственик, ама явно не сте. Чудно е, как сте ползвали облекчение за винетните стикери и данъка?

Не Ви трябват купувачите (на които сте продали колите или частите) - трябват Ви собствениците по талон!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Мнениеот emilv94c66u » 04 Юли 2020, 09:36

И как се прекратява регистрацията? Новия закон, който влиза в сила от 2017 година, гласи че автоматимно се прекратява регистрацията, понеже Кат и Нотариусите са свързани, и ако МПС не се прехвърли в дадения срок, автоматично се прекратява, но в моя случай, това се случва преди 2017, вероятно хващам стария закон.
Чл. 2. (1) За всяко престъпление, или нарушение се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му.
(2) Ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца. Не знам дали е вярно! Ходих в Кат, не искат да ги вземат, казват че реално аз не съм собственика на колата, трябва да се смени собствеността. Искат ми и колата, става въпрос за първия случай с колата която е от същата област. А за втория случай, колата е от друга област, и казаха че няма как да се прекрати регистрация, спре от движение или бракува МПС от друга Област. Или трябва да се отиде в другата област като намеря стария собственик, или МПС да мине през канал в Кат и да се прехвърли, без самото МПС, не може. Ако стария собственик я е отписал, как стоят нещата? Аз нямам СУМПС, синът ми има, ама реално не съм собственик, защото не са прехвърлени на мен, а имаме само договор, Покупко Продажба от Нотариус.
Как да постъпя сега, да отида в данъчното и да видя дали се водят на мое име или не, как да постъпя и в двата случая, ако се водят, и ако не се водят? Какво да правя с талоните номерата и договорите, как да реша проблема?
emilv94c66u
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 03 Юли 2020, 21:28

Re: Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Мнениеот shekila » 28 Авг 2020, 22:13

Всичко в Държавата ни се прави с цел хората да задлъжняват повече и за винаги. Тук им трябват бели роби !
При мен е още по-фрапантен случая. Аз, за да помогна на бащата на приятелка, който беше пенсионер и инвалид му дадох колата, а той помоли да я прехвърлим по-късно, че нямал пари в момента. Така и стана, човека си плащаше данъците и аз бях спокойна, поддържахме връзка с хората. В един момент обаче човека почина, а дъщеря му бързичко дала колата за скраб. Дали е взимала пари за това и какви не знам нищо. Разбрах едва когато отидох да плащам данъците си и ми казаха, че на тази кола не е платен. Обадих се на приятелката и тогава разбрах за смъртта на баща и и за колата. Образувахме наказателно преследване, което излезе с постановление за прекратяване, тъй като извършителят е починал. Въпреки всичко КАТ категорично отказаха до ден днешен да отпишат колата. Искали колата или номерата, а в постановлението на РУ - София ясно сочи казуса, няма кола, няма и номера. Вече над 15 години тази кола продължава да ми се води и да и дължа данъци. Този абсурд може да се случи само в БГ !!! Ако някой има идеи да пише?
shekila
Младши потребител
 
Мнения: 72
Регистриран на: 05 Окт 2006, 13:24

Re: Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Мнениеот jhoro » 29 Авг 2020, 01:09

Здравейте. Набързо, че стана късно.
shekila написа:Въпреки всичко КАТ категорично отказаха до ден днешен да отпишат колата. Искали колата или номерата, а в постановлението на РУ - София ясно сочи казуса, няма кола, няма и номера. Вече над 15 години тази кола продължава да ми се води и да ѝ дължа данъци.

Това, който Ви го е казал - не е в час!
За колата - разкомплектована е, номерата - загубени! Регистрацията се прекратява.
За данъците - няма как, 15 години да „висят”!
Утре вероятно ще съм зает, но тези дни ще надникна.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Бракуване на МПС с ППД, без да притежавам МПС-то, как?

Мнениеот ivanov_p » 29 Авг 2020, 09:11

Отидете в КАТ, процедурите са две, на две гишета. Казвате, че колата я няма и искате да я дерегистрират, там ще ви обяснят какво да напишете. След това с получените бележки отивате в данъчното, попълвате една декларация, прилагате полученото от КАТ и свършвате всичко за един ден и двайсетина лева такси.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4334
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 42 госта


cron