начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот mike1 » 18 Авг 2020, 16:12

Самият аз съм чужденец, постоянно живеещ в България и въпросът ми е към уважавани експерти в българското право
1. Кандидатът (Аз) отговаря на всички изисквания на чл 12 и чл 13 ЗБГ, но има един важен нюанс: как да се тълкува изискването за 3 години в брак с български гражданин (съпругата ми), ако бракът ни продължава повече от 10 години, но съпругата ми е получила българско гражданство преди по-малко от 0.5 година чрез натурализация (чл 12). Лично аз като юрист по образование предполагам, че в този случай законодателят има предвид силата на семейните отношения, тоест общия срок в семейните отношения, а не официалния срок за приемането на българското ми гражданство от съпругата ми. Какво е вашето мнение и каква е правната практика?
2. Ако моята ситуация категорично не е подходяща за чл 13, възможно ли е да се подаде молба в МП Болгарии по чл 12, да се получи положително становище от Съвета за гражданство и да изчакам точно три години след приемането на съпругата ми от БГ гражданство? И след това, помолете министъра на правосъдието да промени становището от Съвета за гражданство от чл 12 в чл 13? Причината за моя интерес е, че е невъзможно да се откажа от първото си гражданство!
3. Възможно ли е да се обжалва в случай на отказ на МП БГ в точки 1 и 2 пред съдилищата и пред кой съд може да обжалва действията на МП България.
mike1
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Авг 2020, 15:39

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот doondie » 18 Авг 2020, 22:12

Disclaimer: Не съм адвокат, юрист или експерт от държавната администрация. Мога да коментирам единствено от обща култура.

Ще помогне за получаване на по-адекватен отговор, ако уточниш къде си роден, какво гражданство имаш, съответно съпругата ти откъде е, имаш ли разрешение/удостоверение за постоянно пребиваване, откога и на какво основание, къде сте живели по време на брака.

mike1 написа:1. [...] как да се тълкува изискването за 3 години в брак с български гражданин (съпругата ми), ако бракът ни продължава повече от 10 години, но съпругата ми е получила българско гражданство преди по-малко от 0.5 година чрез натурализация (чл 12)
Да речем, че съпругата ти е придобила българско гражданство през март 2020 (т.е. преди по-малко от половин година, нали така). До март 2020 си бил женен за чужд гражданин. От март 2020 си женен за български гражданин. Логично е само периодът след март 2020 да се смята за квалифициращ (qualifying period), без значение откога в миналото продължава бракът. Следователно 3-те години брак с български гражданин би трябвало да се навършат през март 2023 г, когато ще можеш да подадеш молбата си за натурализация по чл. 13 от ЗБГ.

mike1 написа:2. Ако моята ситуация категорично не е подходяща за чл 13, възможно ли е да се подаде молба в МП Болгарии по чл 12, да се получи положително становище от Съвета за гражданство и да изчакам точно три години след приемането на съпругата ми от БГ гражданство? И след това, помолете министъра на правосъдието да промени становището от Съвета за гражданство от чл 12 в чл 13? Причината за моя интерес е, че е невъзможно да се откажа от първото си гражданство!
Не съм запознат с т.нар. Съвет за гражданство, нито разбирам въпроса за молба към Министъра на правосъдието. Има ли изобщо такива правомощия Министърът на правосъдието? И какво становище се очаква да се получи, което той да променял? Ако отговаряш на условията по чл. 12 от ЗБГ, то срокът за продължителност на брака по чл. 13 няма никакво значение.

mike1 написа:3. Възможно ли е да се обжалва в случай на отказ на МП БГ в точки 1 и 2 пред съдилищата и пред кой съд може да обжалва действията на МП България.
Почти всяко административно решение може да се обжалва. Обикновено това става пред административния съд, в чиято юрисдикция попада органът, издал акта. Едно подобно обжалване може да отнеме повече от година, ако първоинстанционното решение на свой ред се обжалва. Затова, ако очакваш отрицателен отговор, най-добре кандидатствай тогава, когато си сигурен, че отговаряш на всички изисквания.

В заключение, ако приемем, че за теб има 2 пътя за придобиване на гражданство, можем да ги обобщим по следния начин:
- По чл. 12 от ЗБГ, като изискванията са следните:
+ над 18 г. възраст;
+ поне 5 г. разрешение за постоянно местожителство;
+ неосъждан;
+ имаш доход да се издържаш;
+ говориш български език според съответните изисквания; и
+ нямаш друго гражданство, като това изискване не се отнася до съпрузи на български граждани, граждани на държава от ЕИП (European Economic Area) или граждани на договорна държава.

- По чл. 13 от ЗБГ, като изискванията са следните:
+ над 18 г. възраст;
+ поне 3 г. разрешение за постоянно местожителство;
+ неосъждан;
+ имаш доход да се издържаш;
+ говориш български език според съответните изисквания;
+ нямаш друго гражданство, като това изискване не се отнася до съпрузи на български граждани, граждани на държава от ЕИП (European Economic Area) или граждани на договорна държава; както и
+ поне 3 г. продължаващ брак с български гражданин.

По чл. 12 продължителността на брака е без значение, поради което логично и срокът за притежаване на постоянно местожителство да е по-дълъг.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот mike1 » 20 Авг 2020, 10:34

Към уважавани експерти в областта на българското право. Моля, прочетох добре ЗБГ, разбирам всички формални изисквания и ще бъда благодарен за всякакви мнения и съвети от специалисти с реална практика и познания в областта, която ме интересува. Нямам нужда от аматьорски съвети или общи насоки на ниво студент по право
mike1
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Авг 2020, 15:39

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот jhoro » 20 Авг 2020, 15:44

Здравейте!
Четейки отговора на doondie - най-вече цитираните текстова от чл. 12 и чл. 13 - си мисля за разликите в двата случая и съответното тълкуване
doondie написа:- По чл. 12 от ЗБГ, като изискванията са следните:
+ поне 5 г. разрешение за постоянно местожителство;

- По чл. 13 от ЗБГ, като изискванията са следните:
+ поне 3 г. разрешение за постоянно местожителство;
+ поне 3 г. продължаващ брак с български гражданин.

Според мен - в чл. 13 - акцента е към срока на брака, а допълнителното условие - партньора да е български гражданин! По този начин се елиминират т.нар. „фиктивни бракове“! Не, че е определящо времето, от момента на натурализация на партньора, до момента на подаване на документите на питащия!
Пп. Натурализацията е юридически процес на придобиване на гражданство или националност въз основа на доброволното желание на кандидата. без значение дали по чл. 12 или чл. 13.

От друга страна - щом партньора наскоро е получил българско гражданство (не го е имал по рождение) - значи е станало по чл. 12 (чл. 13 явно не е бил приложим). Въпросния партньор самостоятелно е отговарял на всички изисквания.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот doondie » 20 Авг 2020, 23:27

jhoro написа:Според мен - в чл. 13 - акцента е към срока на брака, а допълнителното условие - партньора да е български гражданин! По този начин се елиминират т.нар. „фиктивни бракове“! Не, че е определящо времето, от момента на натурализация на партньора, до момента на подаване на документите на питащия!
Какво е твоето заключение в крайна сметка - че може да се кандидатства и в момента по чл. 13?
Иначе фиктивните бракове не смятам, че се елиминират, най-малкото защото се съкращава времето за чакане с до 2 години, т.е. полза от фиктивен брак при всяко положение има.

Поставеният за разглеждане проблем е:
как да се тълкува изискването за 3 години в брак с български гражданин (съпругата ми), ако бракът ни продължава повече от 10 години, но съпругата ми е получила българско гражданство преди по-малко от 0.5 година чрез натурализация (чл 12)
Проблемът произлиза от това, че питащият не желае да се откаже от другото си гражданство, както и че очевидно все още не са се навършили 5 години от получаване на разрешението за постоянно пребиваване.

Както вече казах, съдът едва ли би разрешил да се черпят права от брак ретроактивно. До тази година съпругата не е била български гражданин и този период не е "брак с български гражданин". Фактът, че тя е получила гражданство, не променя факта, че не е имала такова в миналото. Тълкувателните решения на Конституционния съд например важат занапред. В самата Конституция на РБ е предвидено, че законите влизат в сила 3 дни след обнародването им освен ако в тях не е предвиден друг срок, което се случва сравнително рядко. Не виждам логика за целите на чл. 13 да се приема началото на брака вместо момента на придобиване на българско гражданство от съпругата. В противен случай излиза, че с придобиването на гражданство от съпругата се пораждат правни последствия от ирелевантно дотогава събитие в миналото (сключването на брак), което за мен е частен случай и би следвало да е изрично разрешено в закон.

Ако трябва да съм искрен, стана ми обидно от пренебрегването на мнението ми. Форумът е отворен за всеки да изкаже мнение. Случвало се е да съм бил прав в такава ситуация тогава, когато професионалист с образование и практика е изразявал обратното мнение: Документи при брак с рускиня

Ще ми е интересно кога и колко "уважавани експерти в областта на българското право" ще се включат с неаматьорски коментар. Вече минаха повече от 2 дни. Тук често се помага с "Обърни се към адвокат."
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот jhoro » 20 Авг 2020, 23:55

doondie написа:1. Какво е твоето заключение в крайна сметка - че може да се кандидатства и в момента по чл. 13?
2.Проблемът произлиза от това, че питащият не желае да се откаже от другото си гражданство, както и че очевидно все още не са се навършили 5 години от получаване на разрешението за постоянно пребиваване.
3. Ако трябва да съм искрен, стана ми обидно от пренебрегването на мнението ми.
4. Ще ми е интересно кога и колко "уважавани експерти в областта на българското право" ще се включат с неаматьорски коментар. Вече минаха повече от 2 дни. Тук често се помага с "Обърни се към адвокат."

1. Да - може да кандидатства. Дали успешно или не - друг въпрос.
2. Първото гражданство е друг момент - ясно питащия не е от „държава от ЕИП или договорна държава“. Но това е изискване и на двата члена, затова изобщо не съм го коментирал.
3. Не виждам причина за обида - все пак си коментираме без лично отношение. Просто различни гледни точки.
4. И аз очаквам подобно „включване“, но те ... или са „на дело“, или отпуск.

Пп. ТР на ВКС не коментирам. Ще стане ... „коментарно мнение на Тълкувателно решение ...“
Халва с боза!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот mike1 » 21 Авг 2020, 11:07

doondie написа:
jhoro написа:Според мен - в чл. 13 - акцента е към срока на брака, а допълнителното условие - партньора да е български гражданин! По този начин се елиминират т.нар. „фиктивни бракове“! Не, че е определящо времето, от момента на натурализация на партньора, до момента на подаване на документите на питащия!
Какво е твоето заключение в крайна сметка - че може да се кандидатства и в момента по чл. 13?
Иначе фиктивните бракове не смятам, че се елиминират, най-малкото защото се съкращава времето за чакане с до 2 години, т.е. полза от фиктивен брак при всяко положение има.

Поставеният за разглеждане проблем е:
как да се тълкува изискването за 3 години в брак с български гражданин (съпругата ми), ако бракът ни продължава повече от 10 години, но съпругата ми е получила българско гражданство преди по-малко от 0.5 година чрез натурализация (чл 12)
Проблемът произлиза от това, че питащият не желае да се откаже от другото си гражданство, както и че очевидно все още не са се навършили 5 години от получаване на разрешението за постоянно пребиваване.

Както вече казах, съдът едва ли би разрешил да се черпят права от брак ретроактивно. До тази година съпругата не е била български гражданин и този период не е "брак с български гражданин". Фактът, че тя е получила гражданство, не променя факта, че не е имала такова в миналото. Тълкувателните решения на Конституционния съд например важат занапред. В самата Конституция на РБ е предвидено, че законите влизат в сила 3 дни след обнародването им освен ако в тях не е предвиден друг срок, което се случва сравнително рядко. Не виждам логика за целите на чл. 13 да се приема началото на брака вместо момента на придобиване на българско гражданство от съпругата. В противен случай излиза, че с придобиването на гражданство от съпругата се пораждат правни последствия от ирелевантно дотогава събитие в миналото (сключването на брак), което за мен е частен случай и би следвало да е изрично разрешено в закон.

Ако трябва да съм искрен, стана ми обидно от пренебрегването на мнението ми. Форумът е отворен за всеки да изкаже мнение. Случвало се е да съм бил прав в такава ситуация тогава, когато професионалист с образование и практика е изразявал обратното мнение: Документи при брак с рускиня

Ще ми е интересно кога и колко "уважавани експерти в областта на българското право" ще се включат с неаматьорски коментар. Вече минаха повече от 2 дни. Тук често се помага с "Обърни се към адвокат."


Още веднъж благодаря лично на Вас и на всички участници в дискусията за вниманието ви. Виждам, че въпросът за времето на брака, който съм повдигнал, е спорен. Познавам много адвокати, но те също не могат да отговорят на въпроса, тъй като тук е важен личният опит в съдебната практика или в державната служба.
mike1
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Авг 2020, 15:39

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот jhoro » 21 Авг 2020, 17:25

mike1 написа:… тук е важен личният опит в съдебната практика или в державната служба.

Само бих допълнил - персоналното виждане (разбиране) по въпроса, на конкретния служител!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот doondie » 22 Авг 2020, 09:49

jhoro написа:Само бих допълнил - персоналното виждане (разбиране) по въпроса, на конкретния служител!
Желанието на питащия е да получи информация за съществуваща съдебна или административна практика, не мнения. Не вярвам обаче някой да му помогне. Тези, които реално биха могли, едва ли си правят труда изобщо да влязат в този стар и неподдържан форум. Що се отнася до всезнаещите участници юристи – те очевидно нямат намерение дори лично мнение да изразят. Т.нар. модератор няма смисъл и да го споменавам.

mike1 написа:Още веднъж благодаря лично на Вас и на всички участници в дискусията за вниманието ви.
Няма проблем. Само отново бих искал да обърна внимание, че аз поне се опитвам да помогна. Отделих много часове в търсене на информация и излагане на мнението си. Дали покрива критериите ти или не си преценяваш сам. Това е форум със свободен достъп и изразените мнения не са нито правен съвет, нито следва да се възприемат като такъв. Колкото и аматьорски да е коментарът ми, съм го написал с най-добри намерения. Най-малкото ще поддържа дискусията активна, което на свой ред може да провокира някой по-компетентен да се включи.

mike1 написа:Познавам много адвокати, но те също не могат да отговорят на въпроса, тъй като тук е важен личният опит в съдебната практика или в державната служба.
Моите уважения към познатите ти, но не виждам нито един от тях да е писал тук.
Разбирам, че търсиш конкретна информация, но е вероятно да не получиш такава скоро или изобщо. Ако моите "общи насоки на ниво студент по право" не ти харесват, можеш да ги игнорираш. Аз дори не съм студент по право, затова можеш изобщо да не четеш по-надолу.

mike1 написа:Виждам, че въпросът за времето на брака, който съм повдигнал, е спорен.
Спорен е, защото действително нормата може да се тълкува двояко, а полезна информация по въпроса аз лично не намерих никъде в Интернет. Прегледах няколко закона - Закона за българското гражданство, Семейния кодекс, Закона за чужденците в Република България, Закона за гражданската регистрация, както и някакви уж правилници за дейността на Съвета по гражданството при МП и на Комисията по българско гражданство при Президента. Прочетох информационни статии на сайтовете на какви ли не адвокатски и прочие консултантски фирми. Какви ли не ключови думи не писах в Гугъл. За съжаление, сайтът на ВАС е изключително неприятен за използване - търсачката е под всякаква критика, липсва "съдебна практика" и като цяло е много остарял. Никъде не видях да е решен или уреден въпросът, който поставяш. Трудно ми е да приема, че ти си първият случай в България. Едва ли не прецедент.

Както и да е. Тъй като на родния си език не успях да открия никаква полезна информация, реших да опитам на английски. Неизненадващо, веднага намерих нещо, което може да ти представлява интерес. Да, не е от България, но може да ти бъде от полза. То е в подкрепа на мнението, което изразих в първия си коментар, който ти директно пренебрегна.

How do I calculate the marriage period?
  • If your spouse was not a Norwegian citizen at the time of your marriage, the marriage period is reckoned from the date on which your spouse was granted Norwegian citizenship.
Calculating the marriage period in citizenship cases

Поздрави! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот mike1 » 22 Авг 2020, 10:32

doondie написа:
jhoro написа:Само бих допълнил - персоналното виждане (разбиране) по въпроса, на конкретния служител!
Желанието на питащия е да получи информация за съществуваща съдебна или административна практика, не мнения. Не вярвам обаче някой да му помогне. Тези, които реално биха могли, едва ли си правят труда изобщо да влязат в този стар и неподдържан форум. Що се отнася до всезнаещите участници юристи – те очевидно нямат намерение дори лично мнение да изразят. Т.нар. модератор няма смисъл и да го споменавам.

mike1 написа:Още веднъж благодаря лично на Вас и на всички участници в дискусията за вниманието ви.
Няма проблем. Само отново бих искал да обърна внимание, че аз поне се опитвам да помогна. Отделих много часове в търсене на информация и излагане на мнението си. Дали покрива критериите ти или не си преценяваш сам. Това е форум със свободен достъп и изразените мнения не са нито правен съвет, нито следва да се възприемат като такъв. Колкото и аматьорски да е коментарът ми, съм го написал с най-добри намерения. Най-малкото ще поддържа дискусията активна, което на свой ред може да провокира някой по-компетентен да се включи.

mike1 написа:Познавам много адвокати, но те също не могат да отговорят на въпроса, тъй като тук е важен личният опит в съдебната практика или в державната служба.
Моите уважения към познатите ти, но не виждам нито един от тях да е писал тук.
Разбирам, че търсиш конкретна информация, но е вероятно да не получиш такава скоро или изобщо. Ако моите "общи насоки на ниво студент по право" не ти харесват, можеш да ги игнорираш. Аз дори не съм студент по право, затова можеш изобщо да не четеш по-надолу.

mike1 написа:Виждам, че въпросът за времето на брака, който съм повдигнал, е спорен.
Спорен е, защото действително нормата може да се тълкува двояко, а полезна информация по въпроса аз лично не намерих никъде в Интернет. Прегледах няколко закона - Закона за българското гражданство, Семейния кодекс, Закона за чужденците в Република България, Закона за гражданската регистрация, както и някакви уж правилници за дейността на Съвета по гражданството при МП и на Комисията по българско гражданство при Президента. Прочетох информационни статии на сайтовете на какви ли не адвокатски и прочие консултантски фирми. Какви ли не ключови думи не писах в Гугъл. За съжаление, сайтът на ВАС е изключително неприятен за използване - търсачката е под всякаква критика, липсва "съдебна практика" и като цяло е много остарял. Никъде не видях да е решен или уреден въпросът, който поставяш. Трудно ми е да приема, че ти си първият случай в България. Едва ли не прецедент.

Както и да е. Тъй като на родния си език не успях да открия никаква полезна информация, реших да опитам на английски. Неизненадващо, веднага намерих нещо, което може да ти представлява интерес. Да, не е от България, но може да ти бъде от полза. То е в подкрепа на мнението, което изразих в първия си коментар, който ти директно пренебрегна.

How do I calculate the marriage period?
  • If your spouse was not a Norwegian citizen at the time of your marriage, the marriage period is reckoned from the date on which your spouse was granted Norwegian citizenship.
Calculating the marriage period in citizenship cases

Поздрави! о/


Много съм ви благодарен за работата и вниманието ви. Виждам, че сте истински изследовател (аз самият съм написал докторска дисертация в младостта си) и мисля, че резултатите могат да бъдат представени в научна статия или да се превърнат в раздел от бъдещата ви научна диссертация. И на шега и сериозно !!!
mike1
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Авг 2020, 15:39

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот jhoro » 22 Авг 2020, 13:07

doondie написа:
jhoro написа:Само бих допълнил - персоналното виждане (разбиране) по въпроса, на конкретния служител!
Желанието на питащия е да получи информация за съществуваща съдебна или административна практика, не мнения. Не вярвам обаче някой да му помогне. Тези, които реално биха могли, едва ли си правят труда изобщо да влязат в този стар и неподдържан форум. Що се отнася до всезнаещите участници юристи – те очевидно нямат намерение дори лично мнение да изразят. Т.нар. модератор няма смисъл и да го споменавам.

Поздравления за дългия пост и многото прочетен и осмислен материал.
Моята мисъл беше за „нещата от живота“ - не за форумни приказки - без значение от „професионалисти“ или аматьори.

Конкретен пример:
Отива един човек - да занесе попълнена бланка, от името на друг - в институция.
Приемащия служител казва:
- Всичко е наред, но трябва да се подаде от титуляра.
Въпросния човек отговаря:
- Доколкото факта - кой носи хартията - не променя нещата ... представете си, че аз съм въпросния титуляр!
- Добре, представих си! - отговаря служителя и приема документа.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот ilian_todorov » 22 Авг 2020, 15:56

jhoro написа:Здравейте!
Четейки отговора на doondie - най-вече цитираните текстова от чл. 12 и чл. 13 - си мисля за разликите в двата случая и съответното тълкуване
doondie написа:- По чл. 12 от ЗБГ, като изискванията са следните:
+ поне 5 г. разрешение за постоянно местожителство;

- По чл. 13 от ЗБГ, като изискванията са следните:
+ поне 3 г. разрешение за постоянно местожителство;
+ поне 3 г. продължаващ брак с български гражданин.

Според мен - в чл. 13 - акцента е към срока на брака, а допълнителното условие - партньора да е български гражданин! По този начин се елиминират т.нар. „фиктивни бракове“! Не, че е определящо времето, от момента на натурализация на партньора, до момента на подаване на документите на питащия!
Пп. Натурализацията е юридически процес на придобиване на гражданство или националност въз основа на доброволното желание на кандидата. без значение дали по чл. 12 или чл. 13.

От друга страна - щом партньора наскоро е получил българско гражданство (не го е имал по рождение) - значи е станало по чл. 12 (чл. 13 явно не е бил приложим). Въпросния партньор самостоятелно е отговарял на всички изисквания.

Чудя се как футболните ни отбори успяват да направят от чужденците извън ЕС български граждани за по-малко от три години? Каква вратичка използват?
ilian_todorov
Активен потребител
 
Мнения: 1345
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34

Re: Гражданство чрез брак (чл 13 ЗБГ)

Мнениеот marinawiwkina » 09 Юли 2021, 08:17

Moля помощ за Медицинското свидетелство от ЛКК при кандидатстване за БГ гражданство (чл13.)
Как во представлява тези док-ти и какви изследвани трябва да направя, колко време има валидност преди подаване на гражданство? Дали успея за 1 седмица ?
В нашата болница не знаят.
През интернет успях да намеря инфо само за :
1 Спид
2 Вассерман
3 удост. от Психиатър.

Ако само това - какво после? С тях при ЛКК (която в нашата болница има, и тя не може да отговори на моите въпроси ) - те трябва да сложат печат или подпис сложат ?
marinawiwkina
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Юли 2021, 07:58


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron