начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Освобождаване на квартира без предизвестие

Казуси за недвижими имоти


Освобождаване на квартира без предизвестие

Мнениеот danita71 » 27 Сеп 2020, 02:32

Имам следния въпрос.Живея под наем с договор за една година..Договора ми изтече преди година но ако не греша става безсрочен ако живея в жилището със знанието на собственика.За тези две години не съм получила нито веднъж документ за платен наем.Собственика не ме е регистрирал на адрес както по закон би трябвало .Въпросът ми е миже ли да ме накара да напусна без никакво предизвестие заради задължения. Имам задължения към входа.Тя също де.Дава ми 15 дни и то устен последно 5 дни ако не ги платя.Можела да ме изкара когато иска без предизвестие по нейни думи.Не съм веща по законите но мисля че при неплащане тя е длъжна първо писменно да ме предупреди.
Благодаря предварително на отговорилите.
danita71
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Сеп 2020, 02:07

Re: Освобождаване на квартира без предизвестие

Мнениеот bvoykov » 27 Сеп 2020, 14:05

Принципно не е длъжна да го прави писмено, но следва да бъде в такава форма, ако договорът е писмен, макар че щом не издава документи за платен наем, това ми подсказва, че най-вероятно нямате писмен такъв. Писмено предупреждение, разбира се, може обаче да бъде и под формата на съдебен иск за опразване на наетото помещение. Според мен като наемател сте длъжна да спазвате реда в етажната собственост, включително и относно заплащането на "задълженията към входа", освен когато законът предвижда същите да се понесат от собствениците (мисля е налице такава хипотеза за ремонти и т.н., но не съм сигурен). Таксите за управление на етажната собственост би трябвало да се понасят от конкретния "ползвател" или наемател в настоящия случай, чл. 235 от Закона за задълженията и договорите предвижда задължение на наемателя да спазва наредбите и вътрешните правила в етажната собственост, а те включват и заплащането на разходите.
Нерегистрирането Ви на адрес според мен би имало по-скоро административни последици и не е толкова свързано със самото наемно отношение.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 522
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Освобождаване на квартира без предизвестие

Мнениеот danita71 » 27 Сеп 2020, 14:20

Благодаря за отговора.Имам писмен договор да през агенция за една година.Изтече октомвти 2019г.След това продължих да живея в квартирата със знанието на собствениците и естествено да си плащам наема.Без да съм специалист четох че щом тя не е предприела стъпки да ме изведе след изтичането на договора той става безсрочен.Въпроса ми е може ли да ме изкара както твърди без писменно предизвестие.Тоест както тя твърди когато си иска тоест от днес за утре.Другия ми въпрос е относно това което е по закон че първо писменно да ме предупредо за неплащането преди да предприеме каквото и да в.Благодаря.
danita71
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Сеп 2020, 02:07

Re: Освобождаване на квартира без предизвестие

Мнениеот jhoro » 27 Сеп 2020, 23:17

Здравейте danita71.
Казвате
danita71 написа:Живея под наем с договор за една година. Договора ми изтече преди година, но ако не греша - става безсрочен, ако живея в жилището със знанието на собственика.

Съгласно ЗЗД - Чл. 236. „Ако след изтичане на наемния срок използуването на вещта продължи със знанието и без противопоставяне на наемодателя, договорът се счита продължен за неопределен срок.“
За прекратяването - Чл. 238. „Ако договорът за наем е без определен срок, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано. Но ако наемът е уговорен на ден - достатъчно е предупреждение от един ден.“
Предизвестието задължително трябва да е в писмен вид и подписано от Вас - с име и дата!

Относно действията на наемодателя
danita71 написа:За тези две години, не съм получила нито веднъж документ за платен наем. Собственика не ме е регистрирал на адрес, както по закон би трябвало.

Струва ми се, че НАП биха се заинтересували - прилича на отдаване под наем, без съответната регистрация и деклариране на доходи. Подскажете му това.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Освобождаване на квартира без предизвестие

Мнениеот danita71 » 28 Сеп 2020, 02:37

Благодаря за отговора.Всичко това го знам.Относно данъците.Имам близък в данъчното и го накарах да провери декларираша ли е такъв колкото и да не е редно.Не е.Но там е малко сложно защото не мога да докажа че съм плащала наем въпреки че едва ли някой би повярвал че с договор в който фигурира и даден депозит съм и роднина на гости и куп глупости.Или ще повярва че ме държи от съжаление без да плащам.Все пак говорим за 300 лева на месец не за стотинки.Знам че заради това че не ме е регистрирала пак може да го отнесе.Отделно аз имам пропуснати ползи в размер около 1600 лева.Заради това че нямам регистрация по настоящ адрес си загубих детските за две години. Но не намирам нищо точно по този въпрос.Може ли да ме изведе без предизвестие по причина че имам задължения към входа.Знам че ги имам и няма да ги платя и съм казала защо.Не може да ми начисляват ток и асансьор на член от семейство и да ме убедят че можем да изразходваме 5 човека 30 лева на месец.При положение че входа е с фотоклетка и свети само вечер като стъпиш на площадката.И то докато отключиш е угаснал.Отделно знаят че децата ми лятото са при баща си разведена съм но продължават да ми начисляват за тях.Е няма да платя разбира се.Съгласна съм да платя нормална сума но не и отгоре щото да има.
danita71
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Сеп 2020, 02:07

Re: Освобождаване на квартира без предизвестие

Мнениеот jhoro » 28 Сеп 2020, 10:13

danita71 написа:Благодаря за отговора.Всичко това го знам.

За нищо!
Нещата, които ств казала, са на две различни пкоскости.
Първо - за НАП. Това си е по-скоро за сплашване - да знае, че не е недосегаем.
Няма нужда да доказвате плащанията. Имате договор, ползвате жилището (живеете там) … Разписки не сте длъжна да пазите - за Вас те нв са „разходооправдателните документи”.
После - щом жилището Ви е предоставено, наемодателя (хазяина) няма право да,влиза вътре, без Ваше съгласие. Камо ли - да Ви „изнесе”!
Тези обяснения - „ама тя ми е приятелка/роднина и съм я приютил от добро сърце” - са бабину деветини. Никой нормалвн човек няма да повярва.

Разходите за ЕС са съвсем отделна тема. За конкретни суми - нищо не мога да кажа. Това се решава от Общото събрание - собственици, ползватели и обитатели.
Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост
Чл. 51.
(1) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.
(2) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
(3)Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).

Като цяло - това се текущи разходи и е нормално, ако събираните суми ги надвишават, да се намалят вноските. Също би трябвало да вземат под внимание факта, че децата отсъстват продължително.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 43 госта


cron