начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Казус относно АУАН

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус относно АУАН

Мнениеот privileg » 23 Окт 2020, 07:59

Здравейте аз съм от град А на дата 27.08.20 ми съставиха акт в град Б като ми иззеха синия талон нарушение на знак В2, казаха ми трябва, че до 1 месец мога да карам с акта след това трябва да го презаверя . Мина месец тъй като бях в град А а аз съм от Б минах да кат и ми сложиха печат на акта како се удължи до 27.10.20 като казаха че това може да стане навсякъде в БГ. Сега съм в родният ми град и като ходих до кат казаха че имам излязло наказателно постановление и да съм отишъл в РПУ1 да си го взема е да но там няма, а също така ми казаха че акт не се подпечатвал повече... Та въпроса ми е като мине 27-ми и какво става ще имам ли глоба защото не съм го презаверил няма ли да имам в град А казват заверка на акт в град Б няма такова нещо, къде да търся това наказателно постановление и синия талон кога ще ми го върнат, защо ме пращат в РПУ а не в кат да стане работата?
privileg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Окт 2020, 07:47

Re: Казус относно АУАН

Мнениеот doondie » 23 Окт 2020, 08:15

Тази презаверка на мен ми е много съмнителна. Не помня някъде да съм я виждал описана като възможност. Въпреки това съм чувал, че масово се прави, тъй като често НП не се издават в рамките на 1 месец, а на 6, поради което „валидността” на акта като заместващ документ се удължава при представяне в КАТ.

НП следва да ти бъде връчено срещу подпис на постоянния ти адрес. Обикновено го пращат до местното РУП, откъдето можеш и сам да си го вземеш, ако не са те открили.

Талона ще ти го върнат, след като си платиш глобата. Би трябвало да можеш и онлайн да я платиш, преди още да си взел копието от НП. Или съответно на място в КАТ, откъдето ще си вземеш и талона.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Казус относно АУАН

Мнениеот privileg » 23 Окт 2020, 09:44

Казаха ми, че няма да получа нищо по пощата, а да съм си ходел до РПУ1 и там да си проверявам и като се появи в рпу-то там подписвам плащам и ми връщат и талона.
Сега да попитам и каква е глобата за това

АТК за административно нарушение

... като нарушава разпоредбите на пътен знак В-2 забранено е влизането на ППС в двете посоки въведен с временна забрана РД-11-81 от 21.08.20г.
privileg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Окт 2020, 07:47

Re: Казус относно АУАН

Мнениеот jhoro » 23 Окт 2020, 11:28

privileg написа:Казаха ми, че няма да получа нищо по пощата, а да съм си ходел до РПУ1 и там да си проверявам и като се появи в рпу-то там подписвам плащам и ми връщат и талона.

Естествено, че няма да получиш нищо друго по пощата, освен покана - да отидеш на място и да си получиш НП! Защото
Чл. 189. (16) При връчване на наказателното постановление водачът задължително представя валидно свидетелство за управление на моторно превозно средство.

doondie написа:Тази презаверка на мен ми е много съмнителна. Не помня някъде да съм я виждал описана като възможност. Въпреки това съм чувал, че масово се прави, тъй като често НП не се издават в рамките на 1 месец, а на 6, поради което „валидността” на акта като заместващ документ се удължава при представяне в КАТ.

Това, че не си чувал ... е едно. Но масова практика (неписана) е, срока на АУАН да се удължава „колкото е нужно“. И няма служител в Бг, който да направи проблем при такава ситуация.
Причината е много проста.
От една страна Пътна полиция-КАТ компенсират нарушителя, че не са си свършили работата - издаване и връчване на НП. Щото - издадено и невръчено НП и неиздадено са едно и също.
От друга страна - нарушителя е доволен. Продължава да си ползва СУМПС.
privileg написа:Сега да попитам и каква е глобата за това АТК за административно нарушение
„... като нарушава разпоредбите на пътен знак В-2 забранено е влизането на ППС в двете посоки въведен с временна забрана РД-11-81 от 21.08.20г.“

Лошото тук е думата „временна“.
В самото НП ще си пише, но може да е някой от следните текстове:
Чл. 171. За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
ж) който при управление на моторно превозно средство навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство при въведена временна забрана за движение извън населените места - за срок от един месец;
Чл. 183. (7) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец и с глоба от 300 лв. водач, който навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство при въведена временна забрана за движение.

Разликата е, че в единия случай е „извън населените места“, а при другия - навсякъде.
При стационарен знак щеше „да се разминеш“ с фиш за 30 лева - чл. 183, ал. 3, т. 5. И то - при положение, че не живееш в района или не си там по работа!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Казус относно АУАН

Мнениеот privileg » 23 Окт 2020, 13:08

Цялата истина, е че не съм влязал срещу знака карах на път после GPS-а ме прекара през някакъв квартал на града и след това ме отведе на главната улица, спряха ме и казаха че съм карал по нея... е ходих до адвокат, обжалвах акта но явно нищо не е станало...
privileg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Окт 2020, 07:47

Re: Казус относно АУАН

Мнениеот jhoro » 23 Окт 2020, 13:15

privileg написа:Цялата истина, е че не съм влязал срещу знака карах на път после GPS-а ме прекара през някакъв квартал на града и след това ме отведе на главната улица, спряха ме и казаха че съм карал по нея... е ходих до адвокат, обжалвах акта но явно нищо не е станало...

Попитайте за процедура и наказания.
Сега - като си получите НП - може да обжалвате.
За възражения по АУАН адвокат не е нужен.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Казус относно АУАН

Мнениеот privileg » 23 Окт 2020, 13:49

Книжката ще ми я вземат в рпу-то предполагам значи... а какво става сега ако ме спрат на рутинна проверка казвам че съм ходил и не е излязло НП, и могат ли в момента да ми отнемат книжката?
privileg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Окт 2020, 07:47

Re: Казус относно АУАН

Мнениеот doondie » 23 Окт 2020, 14:42

Ако ще я вземат тепърва, да са я взели на момента с ПАМ, не да те оставят да създаваш опасност за останалите участници в движението, докато междувременно чакаш НП няколко месеца. Това е моето разбиране.

В акта не пише ли под безполезния цитат "с което виновно е нарушил <еди си кой член от ЗДвП>"?

За "обжалването" на АУАН вече е отговорено - срещу АУАН до 3 дни може да се депозира писмено възражение, докато НП може да се обжалва, след като го получиш. Ще имаш 7 дни.

Ти в крайна сметка навлязъл ли си след временния знак или не? Следваш навигацията, ОК, но това не е извинение, че не си спазил знака. Имаш ли видеорегистратор (dash cam)? Снимал ли си го този знак? Катаджиите видели ли са те да минаваш край знака или само предполагат, че си го направил? Какво по-точно си възразил в самия акт и после в писмените възражения?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Казус относно АУАН

Мнениеот jhoro » 23 Окт 2020, 15:23

doondie написа:Ако ще я вземат тепърва, да са я взели на момента с ПАМ, не да те оставят да създаваш опасност за останалите участници в движението, докато междувременно чакаш НП няколко месеца. Това е моето разбиране.

И в кой „момент” да я отнемат ? На издаване на АУАН ли?
Отненането е на основание влязло в,сима НП.
doondie написа:Ти в крайна сметка навлязъл ли си след временния знак или не?

В крайна сметка - важно е, какво ще се докаже в съда. Ако се стигне до обжалване.

Най-малкото - въпросната ВОД трябва да е дпкументирана.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron