начало

Гешев обсъди с украинския главен прокурор връщането на Брендо Гешев обсъди с украинския главен прокурор връщането на Брендо

Удостоверение за наследници

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот jhoro » 28 Ное 2020, 21:26

Да - наистина има обърквания!
„Почива Иван. Неговото имущество се дели на две ...“ - НЕ! Имуществото на Иван си е негово и се дели по законния начин!
Половината СИО СИ Е на съпругата Мария безусловно. Тази част НЕ СЕ ДЕЛИ!
„Ако синът е починал преди майка си, то съпругата му Станка, дели имуществото му с преживялата го майка. В случая майката има право на дял от имуществото на сина си след смъртта му, след като той няма деца. Дял има и Станка, но нали ви става ясно какъв е нейния дял /минимален/ ...“
Не знам колко е според вас минимален и колко максимален, но...
Има си изричен текст:
Чл. 9. (2) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория.

Станка ще наследи или 1/2, или 2/3 от имуществото на Иван!
„Доколкото разбрах Иван е имал сестра която е починала преди него. При така развилите се събития не знам дали нейните наследници нямат право на дял от имуществото на вуйчо си.“
Няма такива неща!
Племенниците на Иван са без дял - при наличие на низходящи и възходящи наследници, и преживял съпруг.
„Ще опитам да пресметна - почива Иван. Мария получава 1/2 от имуществото, втората 1/2 дели със сина си.“
Не - 1/2 си е на Мария. Като част от СИО.
Ако имуществените отношения са регулирани предварително - всеки си е знаел собствеността -тогава се дели!
„... при всички случаи Станка има в ***% от имуществото, това което остава за брат ѝ.“
Колкото има Станка - толкова остава за нейните наследници - в случая, брат ѝ!

Всичко това са само разсъждения, затова казах, че „са необходими няколко „виртуални“ делби.“
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2229
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот deni9988 » 28 Ное 2020, 23:37

Не е така. Съседът ми почина. Половината апартамент го наследи жена му, другата половина жена му дели с единственото им дете /момиче/ Така съседката е собственик на 3/4 от апартамента, а дъщерята има 1/4.
Баща ми почина. Аз наследих половината от нивите му. Втората половина - брат ми. Той обаче почина. Така неговите ниви се разделиха на 2 - едната половина наследява снаха ми /жена му/ а другата половина тя дели със тримата си сина. На кратко 32 дка се делят на 2 - аз наследявам 16 и брат ми 16, след смъртта му, снаха ми наследява половината от тези на брат ми т.е. 8 дка другите 8 дели със тримата си сина т.е. тримата ми племенника имат по 2 дка,/8:4/ снаха ми има 10 дка. /8+2/Тук не цитирам закони, а обяснявам на практика какво е станало. Ето защо след смъртта на Иван, съпругата му наследява 3/4 от имуществото му, а сина му 1/4. След смъртта на сина снахата дели имуществото с преживялата го майка. Така частта на снахата е минимална. След смъртта на Мария - нейното имущество се дели между нейните кръвни роднини и снахата няма дял там. Това е.
deni9988
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2020, 18:58

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот deni9988 » 29 Ное 2020, 00:41

Добре, хайде да разсъждаваме по твоя начин. Иван почива. Мария си има свой дял който не се дели, той си е неин. Кой наследява Иван? Само сина му??? И жена му няма право на дял от имуществото на съпруга си, така ли? Не, не е така. Мария има право на дял от имуществото на съпруга си. Така синът остава с 1/4 от имуществото, а Мария има 3/4. Ако Мария няма дял от имуществото на Иван, и го наследява само сина му, то накрая се оказва че Станка има право на 1/2 от семейното имущество на Мария и Иван, а това съответно няма логика. Станка няма дял в придобиването на това имущество. Още по малко брат ѝ който я наследява.
За това имуществото на Иван се дели между сина и майката. След смъртта на сина - майката наследява сина си, както и Станка. Накрая - това което остава за Станка се наследява изцяло от брат й.
Ако се разсъждава както ти казваш накрая брата на Станка става собственик от половината имущество на Иван и Мария което няма логика. Според тебе се оказва че ако Мария е жива, то братът на Станка спокойно може да се нанесе в жилището при Мария като наследник на половината имущество.
Пак казвам - съпругът /съпругата/ има право на дял от имуществото на починалия си съпруг /както снаха ми има дял от наследството на брат ми/. Имуществото на починалия се дели между съпругата /съпруга/ и децата.
В случая имуществото на Иван се дели между майка му и него, като майката получава по-голям дял т.е. не се дели наполовина. По ясна да съм ще кажа че имуществото се дели между наследниците от 1 и 2 ред. От първи ред взема 1/2, от втори ред се дели отново на 2 - майката и сина. Е, не мога да го обясня по подробно
и ясно. След смъртта на сина наследници са двама - съпругата и майката /свекървата Мария/ и накрая това което остане за Станка се наследява от брат ѝ. Делът на Мария е това което поначало е нейно, това което придобива като наследница на съпруга си и това което получава като наследница на сина си. Това наследяват - сестра, племенници, братовчеди и т.н. кръвни роднини.
Това което наследява Станка /съответно брат ѝ/ е частта която е на мъжа ѝ, без онова което наследява майка му. И това е при условие, че Станка е надживяла съпруга си. Ако не го е надживяла, майката получава всичко.
deni9988
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 26 Ное 2020, 18:58

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот nikodim77 » 29 Ное 2020, 01:20

Аийдееее!!! Поредните п**рани небивалици…!!! (Написах ти Жоро, че ще съм твоя „сянка” за напред и ще излагам на показ твоите глупости!)

Форумният трол – Жоро написа:

„НЕ! Имуществото на Иван си е негово и се дели по законния начин!

Абе, аланкоолу!? Как реши, че Имуществото на Иван си е негово бе??? Ти чете ли въобще пояснителните постове на питащия?!? Този пост, дето започва с „Пояснявам…” От същият този пост може да се направи извода, че Иван и Мария са съпрузи. Имам предвид думите: „Иван почива 1/2 за жена му Мария и 1/2 за…” Да, наистина не е посочил питащия изрично, че Иван и Мария са в законен брак, но развоят на темата недвусмислено подсказва, че е така. Е, тогава, питам!: Как се разделя имущество, за което не е упоменато в постовете, дали е наследствено за всеки един от съпрузите, дали е дарено, или придобито на такова основание, че да се счита само и единствено за негова собственост? Щом липсват данни за това, то тогава се водим, а и темата се развива според презумпцията на ал. 3 от чл. 21 на СК. Имуществото на Иван и Мария е СИО и съответно след кончината на единият от двамата (първи е Иван) това СИО се дели именно така както е посочил новият по темата участник - deni9988, който за сметка не теб не е форумен трол. Общото имущество се дели на две; след кончината на Иван и само неговата ½ се разделя между синът им Петър и майка му Мария, съпруга на Иван. След кончината на Петър неговата съпруга Станка наследява(почти) само тази част, която той е наследил от своя починал баща - Иван. Написах по-горе "почти, защото същата тази част се разделя по реда на цитираният чл. 9, ал. 2 от ЗН.

Форумният трол – Жоро написа:

Не - 1/2 си е на Мария. Като част от СИО.


Какво е това „Не”, което си написал отпред?!? Ами именно, че ½ си е на Мария както по-горе посочих, а другата ½ на Иван се поделя между преживелите го - син Петър и същата тази Мария - съпруга. В последствие след смъртта на Петър, Станка дели… по-горе написах.

Уважаема/и/ deni9988,
Не се хабете! От други участници и аз получавах същия съвет, който отправям и към Вас. Просто продължавам да пиша след Жоро, доказан форумен трол, защото понякога праща питащите в правното небитие и то, придавайки на постовете си вид, че са от компетентен форумен участник. За това се зарекох да му бъда „сянка” и да излагам наяве всичките му небивалици…
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 962
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот jhoro » 29 Ное 2020, 18:09

deni9988 написа:Мисля че тука има малко объркване. Почива Иван. Неговото имущество се дели на две - едната половина я наследява Мария /съпругата/, втората половина дели със сина си, т.е. сина наследява 1/4 от имуществото...

Да, има голямо объркванне. най-вече на понятията!
Кое си е собственост на съответния човек, кое се дели и наследява!
Нали затова преди месец написах:
jhoro написа:1. Починал Иван - правоимащи наследници са синът и преживялата съпруга. Дели се имуществото на Иван, като се отчита само личното. Половината жилище и някои други неща са собственост на Мария - като част от СИО.
2. Починал Петър. Щом няма деца (низходящи) - наследяват съпругата Станка и майката Мария.
3. Починала Мария (майката на Петър). Станка не наследява нищо от Мария (не е наследник), но това което е наследила от Петър си е нейно.
4. Починала Станка. Щом е вдовица (няма следващ брак) и няма деца и живи родители - всичко нейно се наследява от брат ѝ.
За всеки починал се издава УН! Друг въпрос е - какво точно ще пише в него. Има тези и тези наследници, няма наследници или друго.


nikodim77 написа:Аийдееее!!!
Просто продължавам да пиша след Жоро, доказан форумен трол, защото понякога праща питащите в правното небитие и то, придавайки на постовете си вид, че са от компетентен форумен участник. За това се зарекох да му бъда „сянка” и да излагам наяве всичките му небивалици…

Аман от НЕДОУЧИЛИ КОМПЛЕКСАРИ!
Както каза - „Аийдееее!!!“ ... на лекции!
Като си вземеш дипломата - направи си снимка с нея!
Не пиши повече - блокирам те!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2229
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот Melly » 29 Ное 2020, 18:24

jhoro написа:...............................
................................
nikodim77 написа:Аийдееее!!!
Просто продължавам да пиша след Жоро, доказан форумен трол, защото понякога праща питащите в правното небитие и то, придавайки на постовете си вид, че са от компетентен форумен участник. За това се зарекох да му бъда „сянка” и да излагам наяве всичките му небивалици…

Аман от НЕДОУЧИЛИ КОМПЛЕКСАРИ!
Както каза - „Аийдееее!!!“ ... на лекции!
Като си вземеш дипломата - направи си снимка с нея!
Не пиши повече - блокирам те!

Хахахааааааааааааааааааа, виж ти, скрита лимонка. :lol: :lol: :lol:

П.П. Имах подозрения, но "хигиенистКАТА" се издаде.
Остава само Никодим да ми отговори дали е БАН-нат. :roll:
Ако е така, ще видим "Кон боб яде ли?" :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7926
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот ivanov_p » 29 Ное 2020, 18:51

Трудно е да се прочете и вникне във всичко написано, но въпросът не беше ли дали някой има право да иска удостоверение за наследници на някой, на когото не е наследник?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3641
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот jhoro » 29 Ное 2020, 19:14

ivanov_p написа:Трудно е да се прочете и вникне във всичко написано, но въпросът не беше ли дали някой има право да иска удостоверение за наследници на някой, на когото не е наследник?

А не важи ли - говорейки за УН, като едно от „удостоверенията въз основа на регистъра на населението“ - текста на
Чл. 5. (1) Удостоверения се издават на лицата, за които се отнасят, на законните им представители, на техните наследници.
(2) Удостоверения могат да се издават и на трети лица, когато са им необходими за изпълнение на техни законоустановени правомощия или когато същите са изрично упълномощени с нотариално заверено пълномощно от лицата по ал. 1. Удостоверения се издават и по реда на Административнопроцесуалния кодекс, Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.
(3) Заявителят удостоверява самоличността си с документ за самоличност.
Наредба № РД-02-20-6 от 24 април 2012 г. за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението


Даже, ако въпросното УН се издаде по искане на трето лице, което не е наследник - какво?
Чл. 12. (1) В удостоверението наследниците се вписват с пореден номер, като се посочва връзката им с наследодателя (съпруг или родство). В случай че някой от наследниците е починал, неговите наследници се вписват с подномер, а в колона "Съпруг/родство" се вписва съпруг/а или родствената връзка между починалия наследник и неговите наследници.

Малка подробност е изпусната - в Наредбата и ЗН (не е разписана). В УН се посочват само „наследниците по закон“ - тоест, само правоимащите към момента.
Децата на живи наследници, други възходящи - при живи родители на починалия, братя и сестри и прочие наследници от по-висок ред НЕ СЕ ПОСОЧВАТ! Защото не участват в наследяването!
Ето една картинкаИзображение
Много хора имат почти всички изброени роднини. Но когато дадено лице почине - в неговото УН се висва само малка част от тези роднини!
За „трето лице“ - непосочено в УН - това е само лист хартия, без стойност!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2229
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот nikodim77 » 29 Ное 2020, 23:34

Хахахахаааа!
По повод на това, което изтипоса форумният психо трол:
Не пиши повече - блокирам те!

Ето също толкова глупав негов си отговор на подобна молба отправна към него
"Разрешете да остана!" беше в казармата. Това тук е форум - не казарма.


Жоро! (посмях се от сърце и в захлас, но сега сериозно) Когато даваш оценка на някого, както в случая на мен – „комплексар”, то това изисква аргументирана обосновка. Моля те, изброй тези комплекси, които виждаш у мен, за да съм наясно каква помощ следва да търся и от какъв специалист! Сега няма да спя спокойно от притеснение, какво ми е, колко съм зле, психолог или психиатър да търся за съдействие… Та не знам, с кой коплекс да се боря – лекувам?!?
За да можеш да ми дадеш по-прецина и пълна оценка би могъл да изчетеш трудове свързани с; Алфред Адлер, Ерих Фром, Карл Юнг, Ойген Блойлер, Зигмунд Фройд…
Да те светна!: „комплексар” не е просто епитет от разговорния жаргон, а е понятие, над което са работили част от изброените корифей в психологията!!!
Да, не с една диплома смятам да се снимам, а с две… познай втората в коя академична сфера ще е…? :wink:
В друга тема не се шегувах, че твоята особа е прекрасен „модел” за студентски, а защо не и дисертационен труд в психологията. Уви, и там не си ме разбрал!
Да, недоучил съм, не съм се дипломирал все още! Но колкото и да е нескромно да го изтъквам в публичното пространство, справям се доста добре с много добри резултати-отлични (вписани и в студ. книжка)
За сметка на теб "доучилият", който пише такива глупости тук в лекса, че едва ли ако някой ми го разказваше и бях външен за форума щях да му повярвам.

Е, Мели! Оказа се, че не съм блокиран… :P :D :P
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 962
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот Melly » 30 Ное 2020, 00:08

nikodim77 написа:Хахахахаааа!
По повод на това, което изтипоса форумният психо трол:
Не пиши повече - блокирам те!

Ето също толкова глупав негов си отговор на подобна молба отправна към него
"Разрешете да остана!" беше в казармата. Това тук е форум - не казарма.


Жоро! (посмях се от сърце и в захлас, но сега сериозно) Когато даваш оценка на някого, както в случая на мен – „комплексар”, то това изисква аргументирана обосновка. Моля те, изброй тези комплекси, които виждаш у мен, за да съм наясно каква помощ следва да търся и от какъв специалист! Сега няма да спя спокойно от притеснение, какво ми е, колко съм зле, психолог или психиатър да търся за съдействие… Та не знам, с кой коплекс да се боря – лекувам?!?
За да можеш да ми дадеш по-прецина и пълна оценка би могъл да изчетеш трудове свързани с; Алфред Адлер, Ерих Фром, Карл Юнг, Ойген Блойлер, Зигмунд Фройд…
Да те светна!: „комплексар” не е просто епитет от разговорния жаргон, а е понятие, над което са работили част от изброените корифей в психологията!!!
Да, не с една диплома смятам да се снимам, а с две… познай втората в коя академична сфера ще е…? :wink:
В друга тема не се шегувах, че твоята особа е прекрасен „модел” за студентски, а защо не и дисертационен труд в психологията. Уви, и там не си ме разбрал!
Да, недоучил съм, не съм се дипломирал все още! Но колкото и да е нескромно да го изтъквам в публичното пространство, справям се доста добре с много добри резултати-отлични (вписани и в студ. книжка)
За сметка на теб "доучилият", който пише такива глупости тук в лекса, че едва ли ако някой ми го разказваше и бях външен за форума щях да му повярвам.

nikodim77 написа:Е, Мели! Оказа се, че не съм блокиран… :P :D :P

Ясноооо, както писах наскоро в друга тема, жоро се нуждае от специализирана помощ - видно и с просто око анализирайки бръщолевенията му, които нямат нищо общо с правната мисъл.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7926
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Удостоверение за наследство

Мнениеот sweetbonanza » 23 Авг 2021, 08:31

getov95 написа:Ами за сега е отказал само устно ,но възнамерявам да поискам писмен отказ ,след което да подам жалба .


Да, разбира се, трябва да го направите.
sweetbonanza
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Юни 2021, 11:11

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот todorst » 03 Окт 2021, 19:20

не е шега. искаха ми Удостоверение че няма други наследници. НЕ декларация , а удостоверение , от кого. отговор вдигане на рамене. същото което писах от кого да взема удостоверение че нямам сестра !
todorst
Потребител
 
Мнения: 561
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот guest1 » 04 Окт 2021, 08:24

todorst написа:не е шега. искаха ми Удостоверение че няма други наследници. НЕ декларация , а удостоверение , от кого. отговор вдигане на рамене. същото което писах от кого да взема удостоверение че нямам сестра !

Този израз - за сестрата - може да е звучал много достоверно, но в едно по-патриархално общество.
Ако вашите родители са разведени, не поддържат връзка и другият родител (не този, с който живеете) има второ семейство и деца?
Дали ще знаете, ме имате полу-сестра или полу-брат?
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Предишна

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron