начало

Прокуратурата поиска от САЩ още информация за Пеевски, Божков и Желязков Прокуратурата поиска от САЩ още информация за Пеевски, Божков и Желязков

Производство по реда на чл. 51 ЗНПроизводство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот snp13 » 10 Мар 2021, 15:54

Здравейте, имам 2 въпроса, свързани с приемане и отказ от наследство.
1. Може ли страната, която е направила искане пред РС за даване на срок на наследници да приемат или се откажат от наследство да оттегли молбата си?
Или е като при наказателното - подадено-край, производството е в ход?

2. Може ли наследниците да отговорят на съда, че вече има "конклудентни действия" по конкретното наследство с конкретния молител и не е необходимо в този "разговор" да се включва цялата наследствена маса?
Или не може да се "разговаря", просто трябва да се изпълни определението на съда?

Конкретния случай е с банка. Когато изтеглихме спестяванията на майка ни накараха да подпишем документи, че ще внасяме кредита, но не го внасяхме, след ок. 6 месеца получихме ЛИЧНИ / на наше име/ покани от колекторска фирма да внесем / т.е. банката ни е признала за наследници/. Ако сега внесем /вече можем/ цялото задължение, то банката може ли да оттегли иска си за приемане по чл,51 ЗН?
snp13
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Апр 2018, 14:09

Re: Производство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот portokal » 10 Мар 2021, 18:32

1. Може, не виждам пречка.
2. Не, не могат да отговорят такова нещо на съда, но не защото със съд не се разговаря, а защото няма "конкретно наследство" и цяла наследствена маса - има едно-единствено наследство, което представлява цялата наследствена маса и или се приема, или не се приема. Не е предвидена възможност да кажете: айде да не ни питате сега приемаме ли наследството, пък ние с този конкретен кредитор ще се оправим. Предвидено е да ви питат, и толкова. Ако самият молител оттегли молбата, тогава би трябвало да се прекрати производството, но не зависи от вас.
Ако ще се отказвате от наследството на майка си, е безпредметно да внасяте сумите. Ако не знаете дали ще се отказвате и искате тепърва да мислите (това - ако банката оттегли искането, иначе и без това нямате такъв вариант), едно внасяне на сумата би могло да ви вкара в спорове дали само по себе си не представлява конклудентно приемане на наследството, а не само управление. Не казвам категорично "представлява", а че може да се спори.

А, сега видях - значи теглите спестяванията, харчите ги вероятно, но и да не сте ги похарчили, сте ги изтеглили в качеството на наследници, и твърдите, че не сте приели още наследството. Не става така. ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5448
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Производство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот snp13 » 10 Мар 2021, 18:45

Сърдечно БЛАГОДАРЯ!

Прочетох, че банката може да оттегли молбата си на основание чл, 539 ал. 1 т. 1 ГПК.

Прочетох и решение, в което се казва :
"Ако молбата бъде оттеглена ще следва охранителното производство по отношение на наследника , който не може да бъде призован да се прекрати на основание чл. 539 ал. 1 т. 1 от ГПК ."

Тъй като аз още не съм призована, само брат ми, а призоваването не може да бъде залепено на вратата - може само лично, следователно имам време да ида, да внеса парите и те да оттеглят молбата си.

Нямаме намерение да се отказваме от наследството, следователно конклудентно приемане отпада.

Не желая да приемаме наследството, защото има други кредитори, които /предполагам/ ще се възползват от този акт.
snp13
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Апр 2018, 14:09

Re: Производство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот snp13 » 10 Мар 2021, 19:13

Не искам да бъда досадна, но ме интересува съдът ще ме уведоми ли, че молбата е оттеглена?
snp13
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Апр 2018, 14:09

Re: Производство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот portokal » 10 Мар 2021, 22:23

"Нямаме намерение да се отказваме от наследството, следователно конклудентно приемане отпада."
Този израз според мен няма смисъл. Конклудентно приемане е фактическо извършване на действия като наследник, такива, от които следва, че се считате за наследници и смятате да се възползвате от правата си на наследници. По-наследническо действие от това, да изтеглиш парите от влога, здраве.
И ако нямате намерение да се отказвате от наследството, значи имате намерение да го приемете. Не може нито едното, нито другото. Може, но това е висящо, временно състояние, докато се изясни кое от двете. Сега, ако наследникът се укрива до безкрайност и не може да бъде призован за процедурата по чл. 51, и висящото положение ще се продължи до безкрайност, но подобна висящност предполага, че той и не извършва никакви действия с наследството - не тегли пари, не продава имоти, не се снабдява с нотариални актове за тях и пр. Всяко подобно действие, вкл. тегленето от влог на парите лично за себе си, вече е конклудентно приемане и то важи за цялото наследство и завинаги. Не става да съм приел влога от банката, а да не съм приел задълженията към друг кредитор, нали разбирате. Разбира се, че може другите кредитори да не узнаят за това действие и вероятно това е вашата цел, което аз не го намирам за твърде почтено; но може и в един момент да го узнаят, ако по-упорито търсят инфо за наследственото имущество.

За прекратяването на производството би следвало да се уведоми и наследникът. А и да не ви уведомят, можете да си проверите по номера на делото в съда.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5448
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron