начало

Назначиха още един български европейски делегиран прокурор, други двама са отхвърлени Назначиха още един български европейски делегиран прокурор, други двама са отхвърлени

Производство по реда на чл. 51 ЗНПроизводство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот snp13 » 10 Мар 2021, 15:54

Здравейте, имам 2 въпроса, свързани с приемане и отказ от наследство.
1. Може ли страната, която е направила искане пред РС за даване на срок на наследници да приемат или се откажат от наследство да оттегли молбата си?
Или е като при наказателното - подадено-край, производството е в ход?

2. Може ли наследниците да отговорят на съда, че вече има "конклудентни действия" по конкретното наследство с конкретния молител и не е необходимо в този "разговор" да се включва цялата наследствена маса?
Или не може да се "разговаря", просто трябва да се изпълни определението на съда?

Конкретния случай е с банка. Когато изтеглихме спестяванията на майка ни накараха да подпишем документи, че ще внасяме кредита, но не го внасяхме, след ок. 6 месеца получихме ЛИЧНИ / на наше име/ покани от колекторска фирма да внесем / т.е. банката ни е признала за наследници/. Ако сега внесем /вече можем/ цялото задължение, то банката може ли да оттегли иска си за приемане по чл,51 ЗН?
snp13
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Апр 2018, 14:09

Re: Производство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот portokal » 10 Мар 2021, 18:32

1. Може, не виждам пречка.
2. Не, не могат да отговорят такова нещо на съда, но не защото със съд не се разговаря, а защото няма "конкретно наследство" и цяла наследствена маса - има едно-единствено наследство, което представлява цялата наследствена маса и или се приема, или не се приема. Не е предвидена възможност да кажете: айде да не ни питате сега приемаме ли наследството, пък ние с този конкретен кредитор ще се оправим. Предвидено е да ви питат, и толкова. Ако самият молител оттегли молбата, тогава би трябвало да се прекрати производството, но не зависи от вас.
Ако ще се отказвате от наследството на майка си, е безпредметно да внасяте сумите. Ако не знаете дали ще се отказвате и искате тепърва да мислите (това - ако банката оттегли искането, иначе и без това нямате такъв вариант), едно внасяне на сумата би могло да ви вкара в спорове дали само по себе си не представлява конклудентно приемане на наследството, а не само управление. Не казвам категорично "представлява", а че може да се спори.

А, сега видях - значи теглите спестяванията, харчите ги вероятно, но и да не сте ги похарчили, сте ги изтеглили в качеството на наследници, и твърдите, че не сте приели още наследството. Не става така. ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5442
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Производство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот snp13 » 10 Мар 2021, 18:45

Сърдечно БЛАГОДАРЯ!

Прочетох, че банката може да оттегли молбата си на основание чл, 539 ал. 1 т. 1 ГПК.

Прочетох и решение, в което се казва :
"Ако молбата бъде оттеглена ще следва охранителното производство по отношение на наследника , който не може да бъде призован да се прекрати на основание чл. 539 ал. 1 т. 1 от ГПК ."

Тъй като аз още не съм призована, само брат ми, а призоваването не може да бъде залепено на вратата - може само лично, следователно имам време да ида, да внеса парите и те да оттеглят молбата си.

Нямаме намерение да се отказваме от наследството, следователно конклудентно приемане отпада.

Не желая да приемаме наследството, защото има други кредитори, които /предполагам/ ще се възползват от този акт.
snp13
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Апр 2018, 14:09

Re: Производство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот snp13 » 10 Мар 2021, 19:13

Не искам да бъда досадна, но ме интересува съдът ще ме уведоми ли, че молбата е оттеглена?
snp13
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Апр 2018, 14:09

Re: Производство по реда на чл. 51 ЗН

Мнениеот portokal » 10 Мар 2021, 22:23

"Нямаме намерение да се отказваме от наследството, следователно конклудентно приемане отпада."
Този израз според мен няма смисъл. Конклудентно приемане е фактическо извършване на действия като наследник, такива, от които следва, че се считате за наследници и смятате да се възползвате от правата си на наследници. По-наследническо действие от това, да изтеглиш парите от влога, здраве.
И ако нямате намерение да се отказвате от наследството, значи имате намерение да го приемете. Не може нито едното, нито другото. Може, но това е висящо, временно състояние, докато се изясни кое от двете. Сега, ако наследникът се укрива до безкрайност и не може да бъде призован за процедурата по чл. 51, и висящото положение ще се продължи до безкрайност, но подобна висящност предполага, че той и не извършва никакви действия с наследството - не тегли пари, не продава имоти, не се снабдява с нотариални актове за тях и пр. Всяко подобно действие, вкл. тегленето от влог на парите лично за себе си, вече е конклудентно приемане и то важи за цялото наследство и завинаги. Не става да съм приел влога от банката, а да не съм приел задълженията към друг кредитор, нали разбирате. Разбира се, че може другите кредитори да не узнаят за това действие и вероятно това е вашата цел, което аз не го намирам за твърде почтено; но може и в един момент да го узнаят, ако по-упорито търсят инфо за наследственото имущество.

За прекратяването на производството би следвало да се уведоми и наследникът. А и да не ви уведомят, можете да си проверите по номера на делото в съда.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5442
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron