начало
Съдът пита брата на Петьо Еврото прокуратурата ли представлява, или защитава Паскал Съдът пита брата на Петьо Еврото прокуратурата ли представлява, или защитава Паскал

Мой служител има фирма, краде ми обектите

Дискусии и казуси по Закона за защита на конкуренцията. Актове, производства и санкции на КЗК. Забранени споразумения, съгласувани практики. Монопол и нелоялна конкуренция. Увреждане на доброто име, заблуждаваща реклама, имитация. Производствени и търговски тайни.


Мой служител има фирма, краде ми обектите

Мнениеот ifffffka » 15 Мар 2021, 23:16

Здравейте, допитвам се тук за първоначални мнения и насоки. Имам фирма, 3-ма пълномощници. Подозирам(сигурна съм, но събирам информация и доказателства), че един от тях, помага на сина си, който ми е служител, да ми взима обекти. Синът има фирма, която се занимаваше с някаква друга дейност преди време и уж я остави и няма дейност, но явно се е светнал, тъй като имаме малко затруднения, да ме прескача и ползвайки информация, контакти и ресурси на фирмата, да си работи с неговата. Имам нужда от съвет, под каква отговорност мога да го/ги подведа?
Благодаря предварително
ifffffka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Яну 2021, 15:23

Re: Мой служител има фирма, краде ми обектите

Мнениеот vaskovasko » 16 Мар 2021, 16:38

Информацията, която давате не е достатъчна, но най-вероятно под никаква.
vaskovasko
Потребител
 
Мнения: 160
Регистриран на: 24 Мар 2010, 00:37

Re: Мой служител има фирма, краде ми обектите

Мнениеот ifffffka » 16 Мар 2021, 16:56

Т.е. освен клауза в трудовия договор, относно извършването на конкурентна дейност, няма друг закон, който би могъл да ме защити от тази злоупотреба?
ifffffka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Яну 2021, 15:23

Re: Мой служител има фирма, краде ми обектите

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Мар 2021, 18:44

Има Комисия за защита на конкуренцията, аз обаче не съм запознат с материята, но тук има явно нещо свързано с такава дейност.

Може би трябва да се мисли в такава посока, другото е - претърпени вреди - но самата дума показва и огромната невъзможност и е рисковано да се започва такова дело.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5330
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Мой служител има фирма, краде ми обектите

Мнениеот nikodim77 » 17 Мар 2021, 01:44

Здравейте,
Макар в темата да се включиха юристи, ще се втъркам и аз с моето скромно виждане…? Още повече, че имам наготово представени идеи от включилите се участници.
Според мен основното не е толкова да се търси отговорност, колкото да се преустанови случващото се с оглед – париране на по-нататъшни загуби, а вероятно и спад в реномето на фирмата на ifffffka. Направи ми впечатление, че във встъпителния си пост, питащата спомена „пълномощници”, а в последващия вече говори за наличие на трудов договор.
Най-близките текстове към казуса, за които считам, че са в относителна релация с желанието за търсене на отговорност са тези, на чл. 293 и 284 от НК (при опред. условия, и ако се търси наказ. отг.); чл. 29 от ЗЗК; не на последно място, а и вероятно основен стълб на защита (търсене на отговорност) е в КТ и ЗЗД. Последното предполага отговор на основния въпрос на питащата, за търсене на отговорност, което следва да е по гражданскоправен ред.
Това, че тр.дог. не е изрично упомената забрана за нелоялни действия от страна на работник (служител) не води до липса на търсене на дисциплинарна отговорност в тази насока, защото все пак в КТ се говори за това, виж чл. 126, т. 9 (а и останалите точки). Тук отново говорим за защита по гражданскоправен ред
Но както един съфорумец – юрист се изразява, „… да се пипа внимателно (леко, с финес)…” :wink:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Мой служител има фирма, краде ми обектите

Мнениеот georgemark79 » 06 Апр 2023, 13:14

Разбира се, че можете да търсите отговорност, затова има специален ред и производство пред КЗК - АССО - ВАС
georgemark79
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 20 Сеп 2019, 09:49


Назад към Конкурентно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron