начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

декларации и пълномощни

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


декларации и пълномощни

Мнениеот shivachev » 02 Май 2021, 20:36

Здравейте, Имам 2 въпроса.
Живея в чужбина и сестра ми и аз сме съсобственици на етаж от къща в София. Искаме да го продадем и ми е известно, че за да може сестра ми от София да го направи, би трябвало да и предоставя следните нотаризирани документи:
1/. Пълномощно за продажбата
2/. Декларация по чл.25, ал.8 от ЗННД (Закон за нотариусите и нотариалната дейност);
3/. Декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс).
4/. Декларация по чл.42, ал.2 от ЗМИП
5/. Декларация по чл.26 от СК от съпругата ми.

Имам следните 2 въпроса:

1. Действително ли е необходима декларацията по чл 26 на СК от съпругата ми, при положение, че ние никога не сме живели като семейство в тази собственост и тя не фигурира като постоянен адрес нито в моята нито в нейната лична карта?

2. Възможнои ли е теоретически в пълномощното до сестра ми да и се даде право да подпише декларациите номер 2, 3 и 4 вместо мене?

Благодаря Ви предварително за помощта.
shivachev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Май 2021, 20:19

Re: декларации и пълномощни

Мнениеот amirashine » 03 Май 2021, 18:53

Здравейте, на първия Ви въпрос: декларацията по чл. 26 / СК е задължителна с оглед на това, че няма как нотоариусът да знае кой къде живее. Това, че адресните регистрации на двама ви или само нейната е на друг адрес, никак не доказва къде точно живеете. Така че, спор по този въпрос не може да има. Вариантът да се избегне тази декларация е да докажате, че или Вие, или съпругата Ви, или двамата притежавате друг жилищен имот, което разбира се, става с представянето на документи за това. По втория Ви въпрос - в декларациите се декларират обстоятелства, които само Вие бихте могли да знаете с пълна сигурност, това неща, които касаят само Вас и затова само Вие можете да подпишете съответните декларации. Така че, всичко изброено трябва да бъде подписано от Вас и нотариално заверено. Успех в сделката!
amirashine
Младши потребител
 
Мнения: 22
Регистриран на: 15 Юни 2010, 20:28

Re: декларации и пълномощни

Мнениеот shivachev » 03 Май 2021, 21:39

Благодаря много. Интересно, От личен опит знам за 3 различни нотариуси, които изобщо не са поискали документа за чл. 26 при сделка. Явно, че действително всичко зависи от конкретната пунктуалност на нотариуса.
Сърдечни поздрави.
shivachev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Май 2021, 20:19


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron