начало

Първият оправдан за убийството на Бай Миле осъди прокуратурата за 30 000 лева Първият оправдан за убийството на Бай Миле осъди прокуратурата за 30 000 лева

Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

Мнениеот ivanov80 » 12 Юли 2021, 17:38

Здравейте,
Накратко, новооткрито ЕООД, сключвам споразумение с Еконт за пращане с наложени платежи без касови бележки (те ги издават при доставката), и споразумение за изплащане на наложените по банковата сметка на дружеството. Счетоводителят ми казва, че щом ще получавам по банков път, трябва до 5 дни след получения превод, да напиша фактура на физическото лице-купувач. Така ли правилно да се действа, и какво става с тези фактури, аз си ги пазя и не ги давам на никой ли, доставката е доставена преди да напиша фактурата?
ivanov80
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 23 Дек 2020, 00:05

Re: Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

Мнениеот dimist » 13 Юли 2021, 12:01

Прав е счетоводителя. Фактура се издава в срок от 5 дни от данъчното събитие. Съответно, във вашият случай данъчното събитие е денят на доставката, в който клиента Ви е получил пратката, и е заплатил на куриера по наложеният платеж/не когато Вие получите сумата по сметката си/. Съответно, тази дата трябва да запишете в графата "дата на данъчното събитие". Фактурата трябва да изпратите на купувача, като можете да сторите това и по мейл. Трябва стриктно да следите оборота си за всеки период от 12 месеца, с оглед на това, че при преминаване границата от 50 000 лева следва задължително да се регистрирате по ЗДДС. Успех !
dimist
Потребител
 
Мнения: 449
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: Фактура след получени Наложени по банкова сметка?

Мнениеот ivanov80 » 16 Юли 2021, 22:53

Благодаря за съветите!
Всъщност стигнахме до извода със счетоводителя, че фактурата ще я влагам в пратката с Еконт, с дата - деня в който пращам, а Еконт му чукат касова бележка в деня на доставката от мое име (сключихме такова споразумение), след това те ми превеждат парите по банка.
ivanov80
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 23 Дек 2020, 00:05


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron