начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот dimoyambol » 14 Сеп 2021, 08:35

Здравейте, нов съм във форума , надявам се да получа правна помощ по един въпрос от последните месеци.Занимавам се с биологично земеделие, отглеждам биологично регистрирана градина на площ от 292дка, намираща се под "Бакаджика" - Ямболско.В градината се отглеждат плодни дръвчета-череши и кайсии, които са регистрирани БИОЛОГИЧНИ и се отглеждат като такива според изискванията и контрола на БАБХ, както и службата за БИОСЕРТИФИЦИРАНЕ.Тази година края на ЮНИ месец ми взеха листни проби, както всяка година за анализ.След месец анализа излезе и показа , че по листата са открити следи от забранен Хербицид - като се има напредвид че поради биологичното отглеждане аз нямам право да прилагам забранени препарати още повече , че по отношение на поддръжката на почвата аз ползвам техника за обработване чрез косене и дисковане , не ползвам хербицид за борба с плевелите.Извикаха ме в службата на БАБХ и една от служителките ми каза - открихме забранен препарат, сега ще ти напишем акт а ти стой и чакай да го подпишеш.Естествено че не го подписах нито го получих, защото не смятам че е правилно констатиран, още повече че при взетите проби те са констатирали препарат, който се внася от Турция нелегално тук е абсолютно забранен и се подразбира че по някаква линия се използва от други колеги земеделци в полето около мен, които отглеждат зърнени култури.Разбираемо е , аз не искам да виня колегите , нито пък да плащам акт за нарушение което не съм извършил и тази работа ми прилича на рекет.С думите : ела при нас в службата ще ти напишем едно "актче", ти ще си го обжалваш щом не си съгласен и всичко е ОК, и понеже имам доста опит с тези служби знам че нещата не стоят точно така.
Искам да попитам за правна помощ отностно моя казус от гр.Сливен съм , градината ми е на фирма, изпълнявам всички предписания на БАБХ и не ползвам, не пръскам с никакви препарати.
Въпроса ми е какво да правя от сега нататък - положението до момента е следното: написали са ми акт, който отказах да получа лично от службата, те го изпратиха по български пощи и там отказах да го получа, след което го изпратиха към служител на общината, който ми звънна отидох при него и той почна да ме кандърдисва//уговаря/ , че е по добре да получа акта защото ако не го получа ще го даде на полицията да ми го връчат, естествено отново отказах да го получа и сега не знам как да продължа с казуса , зада си реша проблема.Съветвах се с адвокат от града близък познат,който ме посъветва да не получавам писмото.Въпроса ми и как е редно да процедирам в създалата се ситуация.Благодаря Ви за разбирането.
dimoyambol
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 14 Сеп 2021, 08:08

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот ivanov_p » 14 Сеп 2021, 08:49

Получили-неполучили ако са изтекли 20 дни от първото пощенско съобщение акта вече ви е връчен. Всичко се получава веднага за да може да се реагира, а сега няма как да ви се даде съвет, защото нито се знае за какво ви глобяват, нито на какви обстоятелства се основава тази глоба.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот dimoyambol » 14 Сеп 2021, 09:15

Благодаря за отговора Ви.От моя опит със актове, връчване и така нататък съм се научил че е по добре човек да си даде време да помисли, кое решение да вземе, отколкото да направи това което му се казва или някой иска от него и както и в двата случая ще следват последствия това е ясно.Въпроса е как е по правилно да подходя, то е ясно стигне ли се до съдебно решаване на проблема със сигурност ще обжалвам акта, или да речем че се съглася и го платя - знам какво следва ще ме плющят всяка година с подобни такива, това хоро съм го играл със същата служба с друго стопанство и със същия казус - колеги пръскат със забранени хербициди наоколо, аз имам градина с плодни дръвчета и като дойдат да ми вземат проби айде глоба, отказах да взема акта и всичко приключи.Сега да се вкарам пак не искам , затова и просто питам за компетентно мнение или подход , за който съм готов и да си платя естествено на професионалист-юрист/адвокат , който да защити правата ми.
dimoyambol
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 14 Сеп 2021, 08:08

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот guest1 » 14 Сеп 2021, 15:00

От моят опит - с подобни документации и ситуации - знам, че:
Много хора не правят разлика, между „акт за установяване на нарушение“ и „наказателно постановление“. Независимо по кой закон или друг нормативен документ.
Акта представлява констативен документ. С него се констатират факти, действия, обстоятелства и прочие. При неговото съставяне или малко по-късно - може да се напише възражение.
Наказателното постановление е решение на наказващия орган, с което се налага съответно административно наказание . То подлежи на обжалване по съдебен ред.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1791
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот doondie » 15 Сеп 2021, 22:27

dimoyambol написа:От моя опит със актове, връчване и така нататък съм се научил че е по добре човек да си даде време да помисли
Има един текст, който може би обяснява предишния ти опит - чл. 43, ал. 6 от ЗАНН, което обаче не значи, че това е най-удачният начин за (без)действие.
Когато нарушителят след щателно издирване не може да бъде намерен, това се отбелязва в акта и производството се спира.
Иначе разбирам, че са се опитали да те подмамят за „актчето” - за тях е важно да ти го съставят, пък после ти се оправяй, както можеш.

За обжалването на наказателното постановление, ако и когато такова бъде издадено и получено от теб (или се счита за връчено, ако не могат да те открият), следва да се въоръжиш с всякави аргументи, с които да разколебаеш надеждността на фактическата обстановка, представена в акта и НП. Например каква е концентрацията на твърдения хербицид, тествани ли са площите около градината и прочие.

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 529
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот dimoyambol » 16 Сеп 2021, 13:08

Здравейте, Благодаря Ви за отговора , радвам се че сте ме разбрали правилно.Сигурен съм, че всеки в моята ситуация би се опитал да избегне наказание при положение че не си извършил нищо нередно и няма за какво да те санкционират.То дразни много тази ситуация , идват ти на проверка и ти казват : Добър ден сега ще ти напишем един акт за 10000лв, спокойно не се притеснявай подпиши си го , пък после ходи си го оправяй - няма проблем обжалвай си го каквото искаш прави, ние нали сме ти го връчили.Е, извинявам се , но всеки би се опитал да избегне тази ситуация, поне аз не бих го допуснал.
До момента акта се придвижи от пощата към общината , от общината служител ми звъни всеки ден , първите два дни ходих да се срещам с него понеже по телефона ми каза - ела и ще говорим ще ти кажа как да оправиш нещата, ходих при него и първия път и втория все се опитваше да ми го връчи аз си му казвам че утре ще го получа и си тръгнах.Той ми каза че щял да го даде на полицай да ми го връчи - казах му няма проблем, да дойде и да ми го връчи.И до тук , като се придвижи до полицая и от там насетне пак ще пиша за развитието по казуса.
dimoyambol
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 14 Сеп 2021, 08:08

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот berto » 16 Сеп 2021, 14:48

Ще се сучат и може и нищо да не направят, но Вие трябва да знаете неюридическата част от нещата, за да доказвате факти. Юридическата част е лесна - те трябва като са Ви намерили, да Ви го връчат акта за установяване на административно нарушение (АУАН), но май е практика да искат да се подписва. Истината е, че може и да не се подпише, но пак се смята връчен, ако са Ви намерили, но Вие сте отказали да го получите, стига да е имало поне един свидетел, който да удостовери, че не сте искали да подпишете. Важно е да знаете, че актът не подлежи на съдебен контрол. На съдебен контрол подлежи само наказателното постановление (НП), което се издава въз основа на акта (до 6 месеца от издаване на акта). Най-добре прочетете практика на районния съд в Сливен и на административния съд в Сливен, за да знаете какво можете да очаквате (имам предвид, че всичко зависи от съдиите). Има един сайт [url]legalacts.justice.bg[/url], в който можете по ключови думи да намерите решения.
berto
Потребител
 
Мнения: 312
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот guest1 » 16 Сеп 2021, 18:45

berto написа:Юридическата част е лесна - те трябва като са Ви намерили, да Ви го връчат акта за установяване на административно нарушение (АУАН), но май е практика да искат да се подписва.

Добавка - АУАН се подписва на две места.
    - Едно - за съдържанието, че сте запознат и имате / нямате възражения;
    - Второ - за самото връчване. Съгласен / несъгласен, свидетели, място, дата и час.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1791
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот dimoyambol » 17 Сеп 2021, 10:38

Здравейте, благодаря Ви за отговорите.Има продължение на казуса , служителят от общината е дал акта на куриерска фирма да ми го връчат на адреса за кореспонденция.Аз отсъствам и пак не можах да го получа,куриера ми се обади и каза че след 10-тина дни пак може да дойде, като той сам ме пита какво да прави с "пратката" , интересното е че като го питах каква е пратката и от кого не ми каза, каза ми ела да го получиш и ще разбереш.Всеки се опитва така да се каже "да си свърши работата" и "да си върже гащите", в тоя дух и аз ще постъпвам така докато е възможно.Проверих за актове и казуси от моето естество и учудващо , има такива казуси, но хората си плащат глобите и дотам, дори не обжалват.Подготвил съм се така ли иначе и за друга развръзка, в крайна сметка както беше написал и колега по горе има моменти още при взимането на пробите, които не са както трябва.Първо, не съм уведомен за резултата от анализа, второ анализа не е направен в срок в определената лаборатория,освен всичко друго след получаване на резултата от изследването имам право на повторна проверка, а те дори не ме уведомиха за резултатата , месец след пробите - директно акт.Освен всичко пробовземането не беше извършено по надлежния ред, така че стигне ли се до някаква негативна развръзка аз имам готовност да реагирам , надявам се да не се стига до там , защото пътя е дълъг.
dimoyambol
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 14 Сеп 2021, 08:08

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот guest1 » 17 Сеп 2021, 11:09

dimoyambol написа:Здравейте, благодаря Ви за отговорите.
Има продължение на казуса - служителят от общината е дал акта на куриерска фирма да ми го връчат на адреса за кореспонденция. Аз отсъствам и пак не можах да го получа, куриера ми се обади и каза че след 10-тина дни пак може да дойде, като той сам ме пита какво да прави с "пратката" , интересното е че като го питах каква е пратката и от кого не ми каза, каза ми ела да го получиш и ще разбереш.Всеки се опитва така да се каже "да си свърши работата" и "да си върже гащите", в тоя дух и аз ще постъпвам така докато е възможно.

Много интересна ситуация. Коментирам само доставката - другите неща са „по същество“ и са отделно.
Хем куриера не казва - кой е подателя, хем знаете, че е от общината?
Доставките от куриерски фирми са два вида (принципно) - до адрес и до техен офис. Такова „технологично“ време - „ще дойда след 10-ина дни“ - няма! Пратка, непотърсена до 1 седмица, се връща! Повечето фирми процедират - при неуспешно посещение на адрес, пратката се оставя в местния офис и си я търсите там.
Другото: куриера/фирмата - не може, да не знаят - обявеното съдържание на пратката и да не казват кой я изпраща. Най-малкото ще каже - „Документи от Община ...“

Пп. Често получавам в електронната поща - съобщения за неполучени пратки (които не очаквам), за милионни преводи и дарения от „Нигерийски (и други) принцове и милионери“. Тотален спам!
Ппп. Даже в момента имам следното:
Package Delivery
Dear Customer,
As a reminder, USPS informs you that your shipment N° PT/2938156 is still pending instructions from you.
Confirm the payment of the home delivery costs (1,99 USD) and the shipment of the package by clicking on the following button
Доставка на пакет
Уважаеми клиенти,
Като напомняне, USPS ви информира, че вашата пратка N ° PT/2938156 все още чака инструкции от вас.
Потвърдете плащането на разходите за доставка до дома (1,99 USD) и изпращането на пакета, като кликнете върху следния бутон
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1791
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот nikodim77 » 17 Сеп 2021, 13:22

Здравейте,
Вижте dimoyambol, Темата се превръща в говорилня, „подклаждана” от „корифеят” в правните науки - guest1. Няма смисъл да си играете на котка и мишка, да се криете и да отказвате да получите АУАН! Нали се чувствувате невиновен по отправените Ви обвинения, така че, ще се защитите?!?
Получете си акта. Отправете съптветните писмени възражения в срока по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН и чакайте решение по адм. преписка. След като излез решението, което ще е или прекратяване, или НП, то тогава си има законови методи за адекватна защита – съдебен контрол!
Тук по форумите само си чешете клавиатурите, Ви се криете като не знам какво и т. н.
Съветвам Ви, възражението, а впоследствие и обжалването на НП да бъдат изготвени от специалист – юрист /адвокат/, защото ми се струва, че ще оплекате нещата и само ще си навредите.


пп. Извинете ме, ако сте почувствал по-остър и укорим тон от моя страна, но вкрайна сметка Вие сте на пангара и на Вас Ви кроят шапката, а се криете от получване на АУАН, като че сте виновен, и същевременно сте тръгнал да се обяснявата по форумите и то с участник без грам правна култура!
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1168
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот guest1 » 17 Сеп 2021, 16:01

Към автора - в случая Никодим е прав.

Нищо,че при него няма НИКАКВА култура и възпитание!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1791
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Неправомерно издаден акт за нарушение от БАБХ

Мнениеот dimoyambol » 17 Сеп 2021, 17:56

Здравейте, Благодаря за отговорите Ви.Всъщност не, не се сърдя нито за тона нито за друго.В крайна сметка, в този форум търся мнения,виждания,споделени казуси и така нататък, никой не е казал че ще слушам някого от тук или ще се ръководя от думите на който и да е в този форум.Аз просто представих фактическата ситуация,за да видя какви са мненията, нагласите и знанията на хората, от тук аз мога сам да си правя изводи кой прав кой крив и как да постъпя занапред.За думите на guest1 -не знам какъв корифей е и какво подклажда,аз просто прочитам мнението и го осмислям - нищо повече , така е и по отношение на останалите участници като цяло във форума.Нито смятам да влизам в спор,безмислен диалог или каквото и да е друго.По отношение на това че се "крия" , да може и така да се каже , въпреки че не се крия просто не приемам подхода по който някой смята че трябва безпрекусловно да получавам актове, наказания и така нататък и да ги подписвам и да ги плащам.Хората са различни и аз не подхождам така.Отностно казуса и адвоката - аз казах пътя е дълъг и го вървя безспир, постоянно имам заведени дела, които си ги движат адвокати, няма как да се защитавам сам , аз не съм юрист нито имам нужното образование, нито смятам да ставам такъв.
Както казах и преди това метода с получаването на акта и всички произтичащи последствия след това - този филм съм го играл , дълъг е скъп е , резултата идва бавно , предпочитам да го избегна, както и досега съм правил.Просто знам за форума харесвам го и реших да го използвам по предназначение, и съм благодарен на всички даващи мнение , пък ако ще и мнението им е да оплюят или каквото и да е друго.Пожелавам Живот и Здраве на всички и ще споделя крайния резултат въпреки че може би на повечето надали им пука.
dimoyambol
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 14 Сеп 2021, 08:08


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron