начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Действие на договор за кредит след запор



Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот dmalchev » 25 Май 2022, 15:33

Здравейте.
Познат му удържат две последователни работни заплати /изцяло/ в банка в която е имал кредит. Въпросния кредит е даден на ЧСИ. След обаждане до служител на банката му казват, че трябва да върне сума Х и след това някакво споразумение до изцяло издължаване на "кредита" на вноски - сега щели да удържат по една трета от сумата без някакво споразумение.
Пращам го два пътя на адвокат и нищо. Искали да видят договора, а той не може да го намери. Важен ли е договора след като е даден на ЧСИ. Според мен е неправомерно да не се съобразят в банката и да удържат цялата сума от заплата.
Трябва ли писмено да депозира в банката молба за изплащане на сумите от работните му заплати. Мисля имаше някакви срокове след който банката може да си вземе непотърсената сума по сметката му. т.е. да я третира като спестяване.
dmalchev
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2009, 14:13

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот ivanov_p » 25 Май 2022, 16:32

Да отиде при съдебния изпълнител и да пита какво става, защото нищо не е както трябва. Банката може да разсъждава за размера на удръжките, ако длъжника работи в нея, но и тогава това не е произволно, а по нареждане на съдебния изпълнител. ЧСИ налага запор на трудовото възнаграждение с който запор се съобразява работодателя. От тук се изчислява несеквестируемия доход, като останалото се удържа и се изпраща на съдебния изпълнител, който от своя страна гепи част за себе си и разноски и остатъка предава на взискателя.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот dmalchev » 25 Май 2022, 16:54

Ходил е при ЧСИ по указания от служител на банката/занимаващ се с нередовни платци/ договора за кредит е от преди две години - ЧСИ е казал, че няма запор при него.
В предприятието в което работи са му отказали да превеждат сумата в друга банка. Няма запор при тях. Възнаграждението е хубаво за нашия град.
Засега ще го посъветвам да отиде в банката с писмено заявление за изплащане на сумата, Ако му откажат изплащане - да прати такова до управлението чрез поща. Надявам се поне да му върнат честта над несеквестируемия доход.
dmalchev
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2009, 14:13

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот ivanov_p » 25 Май 2022, 17:53

При тази разширена фактология е станало следното - ЧСИ е запорирал сметката и банката превежда цялата сума от самата сметка по този запор. Отидете при адвокат да ви напише съответната молба до ЧСИ, като посочи, че сумата е от работна заплата, по тези казуси скоро имаше тълкуване и нещата ще се оправят.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот errant_lawyer » 25 Май 2022, 21:32

Здравейте,

на първо място трябва да се види делото, т.е. да се прелисти цялото дело и да се види има ли, или няма запорно съобщение, защото Вие казвате, че съдебният изпълнител не е налагал запор. Ако действително съдебният изпълнител не е налагал запор на възнаграждение или на вземания, тогава неоснователно са преведени средства по сметката на съдебният изпълнител.
Дори да има запорно съобщение, според мен банката следва да направи преценка дали се прилагат ограниченията на чл. 446 ГПК (такъв извод може да се направи от основанието за плащане, където е посочено, че плащането представлява трудово възнаграждение).
errant_lawyer
Потребител
 
Мнения: 149
Регистриран на: 10 Апр 2021, 10:53

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот dmalchev » 26 Май 2022, 08:51

Здравейте,
Явно не съм се изразил правилно в описанието на случая.
Лицето тегли кредит преди две години или повече. След известен период го уволняват от работа и изпада в невъзможност да погасява задълженията си към банката. Доколкото ми е известно след тримесечен период банките са длъжни да уведомят БНБ за това обстоятелство. В някакъв период кредита става изискуем. Завежда се дело и съответно се дава на ЧСИ за събиране на вземането. Според мен този факт прекратява договорните взаимоотношения на длъжника с банката.
Започва работа - по случайност трудовите възнаграждения се изплащат в банката от която е теглил кредита. Съответно банката се възползва от това обстоятелство и му изземва цялата сума от сметката му. След разговор с лице от банката по телефон му се казва, че трябва да върне Х сума, като в последствие за 12 месеца ще му удържат по 300 лв. На лицето му изплащат второ възнаграждение - ситуацията е същата.Двете работни заплати се равняват на сумата поискана от банката. Постъпва аванса му по сметката - съответно се изземва,след разговор заявяват, че трябва да се върне и У сума. Абе ........ да са живи и здрави майките ни, колко думички по техен адрес :D
Лицето два пътя разговаря с ЧСИ "обслужващ" въпросната банка - той е казал, че няма запор. Лицето намира някаква призовка от същия ЧСИ. След разговор му се обяснява че документите са върнати в банката. Явно прехвърляне на топката между банката и ЧСИ.
Разговаря се с двама адвоката - нищо.
Лицето живее на кредит от познати и е в безизходица.
След всичко това - познавайки законите /донякъде/ съм твърдо убеден, че трябва да се депозира в банката заявление за възстановяване на иззетите суми.
dmalchev
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2009, 14:13

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот ivanov_p » 26 Май 2022, 10:14

Нали ви написах какво е станало и какво да направите? Имате взаимоотношения с ЧСИ и се занимавате с него под форма на молба в свободен текст, в която казвате, че от банковата ви сметка се иззема цялата ви заплата, за месеци ...., преведена там от ..... Това изземване на цялата сума от трудово възнаграждение не е съобразено с несеквестируемия минимум и молите ЧСИ да ви върне надвзетите суми. Той или ще ги върне, ако е действано по негов запор или ще ви тегли една ......, с обяснението, че нито е налагал запор, нито от банката са му превели суми. Взимате отговора и го давате на адвокат с искане да скъса дирника на банката, която ви краде парите, като заведе иск за първата заплата, а за втората като му дойде времето.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот guest1 » 28 Май 2022, 09:45

dmalchev написа:Здравейте,
Явно не съм се изразил правилно в описанието на случая.

Започва работа - по случайност трудовите възнаграждения се изплащат в банката от която е теглил кредита. Съответно банката се възползва от това обстоятелство и му изземва цялата сума от сметката му.

Здравейте! Правилно се усещате, че първите Ви обясненията са доста неясни.
Казвате „ЧСИ“ - все едно има само един ЧСИ в България, говорите за „Банката“ като за един човек ...
Явно СИ не е ангажиран, просто служителите в Дирекция „Просрочени кредити“ са се увлекли. Видели наличност по сметката и са я прибрали.
Не мога да съм 100% сигурен, но повечето работодатели вписват в графа „Основание“ на платежното нареждане текст „Заплата за месец Х“ или нещо подобно. Така, че - лицето отива в Банката и цитира текста за несеквестируемост на трудовото възнаграждение.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1794
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот dmalchev » 30 Май 2022, 16:16

Здравейте,
Благодаря на отзовалите се с мнение господа.
Засега решихме да подаден заявления до ЧСИ и банката.
Все още лицето не е предупредено от работодателя си за наложен запор срещу него. Доколкото съм запознат СИ имат най-малко достъп до регистъра на трудовите договори.
Ще ви държа в течение за развитието на ситуацията с идеята да се осъществи предназначението на форума.
dmalchev
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2009, 14:13

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот bozyo » 30 Май 2022, 18:23

dmalchev написа:... В някакъв период кредита става изискуем. Завежда се дело и съответно се дава на ЧСИ за събиране на вземането. Според мен този факт прекратява договорните взаимоотношения на длъжника с банката. ...

може да стане изискуем, може и да не стане. зависи от волята на кредитора, но има задължение да уведоми писмо заемателя. от текста не става ясно имало ли е таково уведомяване.

dmalchev написа:... Съответно банката се възползва от това обстоятелство и му изземва цялата сума от сметката му. След разговор с лице от банката по телефон му се казва, че трябва да върне Х сума, като в последствие за 12 месеца ще му удържат по 300 лв. На лицето му изплащат второ възнаграждение - ситуацията е същата.Двете работни заплати се равняват на сумата поискана от банката. Постъпва аванса му по сметката - съответно се изземва,след разговор заявяват, че трябва да се върне и У сума. ...

да разбираме ли, че банката е толкова обезумяла, че и тук не е дала писмени основания за тези си действия? или това-онова премълчавате?

dmalchev написа:... Лицето два пътя разговаря с ЧСИ "обслужващ" въпросната банка - той е казал, че няма запор. Лицето намира някаква призовка от същия ЧСИ. След разговор му се обяснява че документите са върнати в банката. Явно прехвърляне на топката между банката и ЧСИ. ...

странно, ЧСИ също не си дава зор да пише? уведомяване за изпълнително производство, покана за доброволно изпълнение, други разни бумаги и бумажки...

лицето може ли да получи платежното нареждане от работодателя си, с което е получено трудовото възнаграждение? справка за движението по сметката също би могла да свърши работа. същите идат да докажат посочените по-горе ограничения по чл.446 ГПК.
един месец удръжка, втори месец удръжка, трети месец... лицето уведомило ли е банката писмено, че това е доход от възнаграждение за труд?

dmalchev написа:Разговаря се с двама адвоката - нищо..

някой от двамата написал ли е искова молба до съда? или и двамата са използвани като арменски поп?
bozyo
Потребител
 
Мнения: 172
Регистриран на: 24 Мар 2021, 00:24

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот dmalchev » 31 Май 2022, 16:02

За съжаление не знам имало ли е уведомяване. Знам, че е имало някаква призовка от ЧСИ.
При изземване на първото трудово възнаграждение и след запитване от лицето са му казали да се свърже по телефона с отдел занимаващ се с просрочени кредити / в описанието на случая съм го споделил/. Няма никакви подписани допълнителни споразумения. Има само устни уверения. Лицето беше склонно да върне тази сума Х, очакванията ни бяха/по твърдение на банковия служител/, че след това ще се пристъпи към някакво споразумение 12 вноски по 300 лв. или 16 по 225 лв. Държах всичко да е писмено, но както споменах искат още.
Да странно е - от ЧСИ има само някаква призовка/не съм я виждал/ от банката препращат господина до въпросния ЧСИ - той връща познатия с мотива, че е върнал документите на банката и няма запор при него.
В лицето има фишове за заплата, където се виждат получените аванси и безкасовите преводи на заплатата му във въпросната банка. Няма интернет банкиране за да се види какво е основанието за вземането на въпросната сума/и. Банката е уведомена устно, че му вземат заплатата. Предполагам при наредения превод от предприятието като основание съществува текст - заплата.
Двамата адвоката /независимо един от друг/ искаха договора му за кредит. Аз имах съмнения, че кредита е станал предсрочно изискуем./имаше такива индикации от служителите на банката/ Както споменах познатия ми беше склонен да върне въпросната сума Х. Поради тази причина не подадохме запитване до Централния регистър на длъжниците - има ли запор.

Вчера са подадени заявления до ЧСИ и Банката. Няма входящи номера - просто са оставени на съответни длъжностни лица. От банката са му казали да отиде с адвоката си при ЧСИ да подпишат споразумение - две вноски по 170 лв. -. 340 лв. месечно. Вече не става въпрос за споразумения, това беше преди 10 дена - те искат още пари .... не се знае до кога ще искат. Искат голяма сума и от предстоящата заплата./писах го в предходен пост/
Засега ще изчакаме до края на седмицата и ако няма отговор най-вероятно ще се обърнем към Комисията за защита на потребителите ... видях че контрола е в техния ресор.
Тая някаква надежда, че ще му върнат иззетите суми, че има запор/самата фактология на събитията ме кара да си мисля че има запор/ - Дано само да не му правя "мечешка услуга"
Поради тази причина и ходенето до двама адвоката/които взеха по двадесет лева, но не направиха нищо/ се консултирам тук. Далеч съм от мисълта да обиждам съсловието ви.
dmalchev
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2009, 14:13

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот guest1 » 31 Май 2022, 18:11

Не знам как става това „обиждане на съсловие”! „Във всяко стадо има мърша” - народна поговорка.
Сигурен съм 200%, че ЧСИ изобщо не,е ангажиран. Просто служуител на отдел „Събиране на просрочени задължения” се е увлякъл. В стремежа - да събере дължимите пари (което никой не оспорва), е нарушил правилото за несеквестируемост.
Ако имаше замесен ЧСИ - трябваше най-малкото да Ви кажат името и адресът му. Като екстра - номера му от Регистъра на ЧСИ, телефонен номер, мейл-адрес и копие от кореспонденцията с него.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1794
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот ivanov_p » 01 Юни 2022, 08:17

Да странно е - от ЧСИ има само някаква призовка/не съм я виждал/ от банката препращат господина до въпросния ЧСИ - той връща познатия с мотива, че е върнал документите на банката и няма запор при него.


Призовките и въобще съобщенията се наричат така, защото на тях пише нещо, което е важно. Почти винаги написаното даже е много важно. Вместо да се щурате из града като украинец по хотели, отидете до съда и на информацията или регистратурата, по ЕГН, проверете дали срещу вас има заведено дело или заповедно производство, ако има такова го поискайте от архива или гишето на съответния състав състав и прочетете какво е станало и докъде е стигнало делото. Това ще отнеме 1 час и ще укаже какво трябва да се направи. Ако няма дело няма и несеквестируемост, банката може да взима всичко попаднало в сметката ви до размера на дължимото и тогава ще има смисъл да четете договора за кредит. Ако има заповедно производство и издадена заповед за незабавно изпълнение и ИЛ или е имало исково производство и ИЛ - отивате при ЧСИ и искате да ви връчи лично поканата за доброволно изпълнение, където пише какво е станало и какво ще следва. Тук вече договора с банката няма значение и може да се позовете на несеквестируемост. Възможно е СИ да ви е връчил и призовка от съда, но няма защо да се предполага нещо, което може да се провери.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот dmalchev » 08 Юни 2022, 12:41

Здравейте.
След депозиране на заявленията до ЧСИ и банката се получи чрез работодателя Покана за доброволно изпълнение с изх.02.06.2022 г. на ЧСИ.
Има издадени два изпълнителни листа съответно с дати от 28.02.2022 г. и 02.03.2022 г. /лицето започва работа на 12.03.2022г./ В заповед за изпълнение съда се позовава на предсрочна изискуемост на кредита и кредитна карта настъпила в края на 2021 г.
Според издадените изпълнителни листа банката е нямала право да удържа получените суми - според мен кредитните взаимоотношения с познатия са приключили на 28.02. и 02.03.2022г.
Мисля да потърсим адвокат за консултация и евентуално връщане на иззетите суми от банката.
Не съм сигурен дали ако се обърнем към защита на потребителите/те са оторизирани да правят контрол по кредити - според закона за кредитите/ ще отидат на проверка и при нарушение - съставяне на актове за изземването на средствата.
dmalchev
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Дек 2009, 14:13

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот ivanov_p » 08 Юни 2022, 13:17

Проверете от кога е молбата на банката за образуване на изпълнително дело и не давайте акъл от кога могат да ви вземат или не вземат пари от сметката, съдиите също са на заплата. Ако не ви дадат делото, защото по правило не трябва да го дават нито на длъжника, а според изричните ми указания до СИ с които работя и на адвоката му, питайте за датата на която е образувано самото изп. дело, обикновено съвпадат или има ден-два разлика.
Преди делото имате още стъпки, а самото то трябва да се обмисли и подготви добре за да няма следващи изпълнителни листи срещу вас.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4326
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Действие на договор за кредит след запор

Мнениеот guest1 » 09 Юни 2022, 18:05

Ще го кажа с „прости думи”, за да е по-разбираемо.
dmalchev написа:След депозиране на заявленията до ЧСИ и банката се получи чрез работодателя Покана за доброволно изпълнение с изх.02.06.2022 г. на ЧСИ.

За такава работа - народът казва - „Сетила се Мара, да се …”. Това е началото - не краят, на процедурата!
dmalchev написа:Мисля да потърсим адвокат за консултация и евентуално връщане на иззетите суми от банката.

Въпросът с връщането не е толкова прост. Идеята на несеквестируемостта е, да се гарантират на длъжника, условия за живот.
Но кредиторът може да каже „Щом сте оцелели без тези пари - значи не са от жизнена необходимост!”
Конкретно - при трудово възнаграждение, секвестируема част се определя към момента на плащане. Ако се изплаща трудово възнаграждение за май, а има останали средства от априлската заплата - тези средства не са защитени.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1794
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 14 госта


cron