начало
52-ма кандидати за младши магистрати посочиха къде искат да работят след НИП 52-ма кандидати за младши магистрати посочиха къде искат да работят след НИП

Търговия с маркови стоки в европейския съюз.

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Търговия с маркови стоки в европейския съюз.

Мнениеот posetitel » 08 Мар 2012, 23:30

Здравейте,

Нуждая се от правен съвет и ще съм благодарен за всяко изказано мнение, или съвет.

Собственик съм на онлайн магазин за маркова парфюмерия, като продуктите които зареждам са оригинални, макар и да не зареждам от официалните вносители. Имаме много доволни редовни клиенти, което говори само по себе си за това, че сме почтени търговци и не продаваме ментета или имитации на известни марки. Работим с голяма фирма търговец на едро, която зарежда голяма част от луксозните магазините за маркова парфюмерия в цялата страна, като зареждаме само от тази фирма. Нямам представа от къде нашият доставчик зарежда стоката си, но тя е качествена и според нас оригинална. Също така знам, от нашите доставчици, че те също така зареждат част от стоката си от официалните вносители на съответните марки. Всичко си е в реда на нещата издават се фактури, ние издаваме касови бележки, имаме реална фирма и всичко за нас изглежда наред, докато един ден не ни посещават от патентно ведомство и икономическа полиция и не ни съставят акт по чл. 13, мисля алинея 2 на "Закон за марките и географските означения". Питат ни дали имаме официално разрешение от официалният представител на конкретна марка парфюм и съответно ние нямаме понеже сме търговец на дребно и зареждаме от друг търговец на едро, затова и ни съставят акт, който можем да обжалваме в няколкодневен срок.

Сега опираме до тълкуването на този закон и доколко е вярно, това че ние сме в нарушение, като търговец на дребно и подлежим на санкция.

Според Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г.) Притежателят на правото върху марка не може да забрани използването й за стоки, които са пуснати на пазара на територията на държавите - членки на Европейския съюз, съответно на Европейското икономическо пространство с тази марка от него или с негово съгласие.

и също така:

Чл. 16. (1) Правото върху марката може да е притежание на две или повече лица.
(2) Всеки съпритежател може да я използва без съгласието на останалите и без да се отчита за това, освен ако между тях е уговорено друго в писмена форма.

От който, лаик като мен си прави извод, че не би трябвало търговец на дребно като нас, който зарежда от търговец на едро, който НЕ е официален представител, но зарежда стоката си от европейският съюз, както и частично от официалните вносители за България, не би трябвало да подлежим на санкции.

Ще съм благодарен, за всеки съвет или мнение, както и ако някой ми препоръча
качествен адвокат по патентно право в Пловдив.
posetitel
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Мар 2012, 22:54

Re: Търговия с маркови стоки в европейския съюз.

Мнениеот viktor33133 » 13 Ное 2022, 20:31

Може ли информация по това кои са официалните дистрибутори на парфиуми? Благодаря!
viktor33133
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Ное 2022, 20:28

Re: Търговия с маркови стоки в европейския съюз.

Мнениеот ollymem » 15 Ное 2022, 15:34

Мисля, че все пак yv трябва да има сертификати за качество, като тук .Може би това ще ви помогне.
ollymem
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Ное 2022, 15:51

Re: Търговия с маркови стоки в европейския съюз.

Мнениеот kalina68 » 22 Яну 2024, 20:48

И мен ме интересува подобен казус, само че за продажба на маркови обувки и дрехи. Дали има допълнителни рестрикции и какви разрешителни са нужни?
kalina68
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Яну 2024, 20:45


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron