начало
Съдът не даде ход на делото срещу Васил Божков за хазарта, той иска съкратен процес Съдът не даде ход на делото срещу Васил Божков за хазарта, той иска съкратен процес

Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Дискусии и казуси по Закона за защита на конкуренцията. Актове, производства и санкции на КЗК. Забранени споразумения, съгласувани практики. Монопол и нелоялна конкуренция. Увреждане на доброто име, заблуждаваща реклама, имитация. Производствени и търговски тайни.


Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот danslesbalkan » 15 Мар 2019, 14:48

Миналата седмица тричленен състав на ВАС е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията за забрана на споделените пътувания в България на компаниите "Юбер Б.В" и "Разиер Опърейшънс Б.В." и наложените им от КЗК санкции.
Решението е по жалба на компаниите и сигурно ще бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.
ВАС смята, че със своето поведение компанията "Юбер Б.В." получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб на субектите, които предоставят лицензиран таксиметров превоз.
И според ВАС това става при висока степен на обществена опасност, тъй като лицензираният таксиметров превоз е дейност от важен обществен интерес.
"Предвид това КЗК обосновано е счела, че начинът на предлагане на услугата Uber X оказва съществен негативен ефект върху конкуренцията, тъй като се касае за комплексно поведение на "Юбер Б.В.", изразено чрез различни по характер фактически и правни действия, чрез което, като краен резултат, услугата Uber X се предлага по нелоялен начин", пише в решението.

Смятате ли, че решението е основателно? Защото засега са малко държавите, в които дейността им е забранена. Освен това у нас действа и фирмата Мксим, която е руския конкурент на двете, споменати в решението. Руската фирма обаче не фигурира изрично в решението.
danslesbalkan
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 07 Мар 2019, 14:57

Re: Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот danslesbalkan » 25 Мар 2019, 17:00

Е, сега развнопоставеността възтържествува, поне що се отнася до руска срещу западни фирми. Обаче остава въпросът за силното таксиджийско лоби у нас и затова дали фирмите за превози увреждат конкуренцията или пък лобито я уврежда като задушава тази бизнес ниша?

https://news.lex.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%bc/

Автомобили, които превозват пътници чрез такси приложението „Максим“, са спрени от движение за 6 месеца, а на шофьорите ще бъдат съставени актове.

Това съобщиха днес от Върховната административна прокуратура (ВАП) в обобщена информация за проверките на руската компания, която работи в България от пет години, а миналата седмица таксиметрови шофьори организираха протестно шествие до парламента.
danslesbalkan
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 07 Мар 2019, 14:57

Re: Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот ykovachev » 16 Фев 2023, 14:20

chaffin897 написа:Споделеното пътуване е форма на транспортна услуга, която се осъществява от фирми, които организират и управляват превоз на пътници между градове и селища. В България тази услуга се осъществява от различни превозвачи, които са регистрирани в Комисията за опазване на конкуренцията (КЗК).

КЗК НЕ "РЕГИСТРИРА" нито превозвачи, нито баничари, нито банки! Функциите й са съвсем други!
Кой пълни форума с такива глупости, които се появяват вече ежедневно?!?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Фев 2023, 16:08

Чисто практически - автомобилът е най-опасното превозно средство, разбира се - шофьорите се мислят за извънземни. Невероятно опасно е - в градско - както и да е, тук - светофари, кръгови, надлези, пешеходни, намаляват малко от малко. Винаги е едно малко приключение употребата на автомобил. Потвърждава се от вече няколко катастрофи на широки булеварди - със смъртни случаи - за последните години, говоря за града ми - София.

И да превозваш пътници - малко е невероятно как си имате доверие - този шофьор отпочинал ли е, това най-малкото.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5276
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Фирмите за споделено пътуване у нас и КЗК

Мнениеот youresioure96 » 19 Сеп 2023, 14:47

Според ВАС, "Юбер Б.В." получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб на субектите, предоставящи лицензиран таксиметров превоз. ВАС счита, че този факт нарушава конкурентните правила и има обществена опасност. MyAARPMedicare Sign In

Важно е да се има предвид, че подобни въпроси за законността на дейността на Uber са обект на дискусии и спорове в множество страни по света. Някои считат, че Uber и подобни услуги предоставят нови опции и удобства за пътуващите и допринасят за конкуренцията, докато други настояват, че те нарушават правилата и стандартите, които се изискват от традиционните таксиметрови услуги.
youresioure96
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 07 Юни 2023, 14:50


Назад към Конкурентно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron