начало
Кандидатът с „неуточнения вирус“, отложил избора за шеф на Софийския военен съд, се оттегли от надпреварата Кандидатът с „неуточнения вирус“, отложил избора за шеф на Софийския военен съд, се оттегли от надпреварата

Измама от туроператор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Измама от туроператор

Мнениеот isivarb » 08 Авг 2023, 11:21

Здравейте,
В резултат на една анкета във ФБ, касаеща туризъм бяхме поканени от ЕРА ТРАВЕЛ като избрани да участваме в томбола с дребни подаръци и представяне на туристическа дестинация. В резултат никой от присъстващите не получи подарък , но получихме оферта и
подписахме договор за почивка на о - в Тенерифе, валидна за период от 18 месеца, считано от 25.06.2023, за което заплатихме 500лв. аванс. Обещаха ни, че на другия ден ще получим в ел. вид всички документи, вкл. и за отказ от договора в 14 дневен срок. След като не получихме нищо многократно се опитах да се свържа с фирмата чрез предоставените ми телефони и ел. поща и да направя отказ от договора в 14 дневен срок.Напълно безуспешно. Междувременно разбрах, че от тази фирма има и други потърпевши, вкл. и от репортаж по Нова телевизия.
Написах жалба до КЗП и получих отговор, че КЗП многократно е опитвал да установи адрес на офис на дружеството, но такъв няма. До управителя е изпратена писмена покана да посети КЗП, за да му бъде предявена жалбата. Затова КЗП ми предлага да потърсим правата си по съдебен ред.
Въпросът ми е дали би имало смисъл от такова дело с оглед на разноските, които може и да са повече от 500 лв.
isivarb
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 30 Сеп 2010, 10:56

Re: Измама от туроператор

Мнениеот hristev » 08 Авг 2023, 11:56

Вижте, фактическата обстановка е без значение, доколкото не знаем за съдържанието на договора.

Вие твърдите, че имате договор и по него сте платили 500 лв. Искате да си получите парите обратно. Не сте направили отказ от договора (опитах се да направя е различно от направих).

В договора трябва да пише "когато потребителят има право на отказ от договора, се посочват условията, срокът и начинът за неговото упражняване съгласно чл. 52, ал. 1 и 2; търговецът е длъжен да предостави на потребителя и стандартния формуляр за упражняване правото на отказ съгласно приложение № 6"

Ако в договора НЕ СЕ СЪДЪРЖА горното - имате шанс да си върнете парите.

Ако в договора СЕ СЪДЪРЖА ГОРНОТО И ВИЕ СТЕ НАПРАВИЛИ ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА - имате шанс да си върнете парите. Лошото е, че нямаме отказ от договор, а само опит за такъв. Прочетете закона за защита на потребителите. Разпоредбите от 47 до 62.

Какъв е шанса да си върнете парите ? Не знам. Не хвърлям на боб. Нямам достатъчно информация.

При всички случаи... представете документите на адвокат. Той ще Ви консултира за (предполагам) около 200 лв. Ще Ви даде категорично становище за няколко дни. Може колегата дори да прецени, че сте били жертва на престъпление и тогава трябва да се жалвате на прокуратурата.

Няма как да Ви се отговори без значителни подробности.
hristev
Потребител
 
Мнения: 398
Регистриран на: 14 Юни 2022, 10:07

Re: Измама от туроператор

Мнениеот isivarb » 08 Авг 2023, 16:18

Благодаря на г - н hristev за отговора. Искам да поясня, че в договора няма нищо за правото ми на отказ и че съм запазила на ел. поща писмата, с които съм искала отказ от договора в 14 дневен срок, както и SMS, който изпратих след като никой не отговори на телефон с желание за отказ.
Фактически въпросът ми е дали си заслужава да завеждам дело за 500лв. с оглед евентуалните разноски по него.
isivarb
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 30 Сеп 2010, 10:56

Re: Измама от туроператор

Мнениеот nataly09 » 05 Яну 2024, 15:13

Здравейте,
Аз също съм потърпевша от същата фирма. Жалби съм подала до всички възможни институции - полиция, прокуратура, КЗП и сега започвам гражданско дело пък ще видим докъде ще стигна, но съм решила, че няма да ги оставя така. Ако желаете можем да обединим усилията си.
nataly09
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Яну 2024, 14:58

Re: Измама от туроператор

Мнениеот isivarb » 06 Яну 2024, 20:42

Здравейте nataly09. Ако искате, да се чуем за уточнение. Пишете ми на isivarb@abv.bg, за да Ви дам телефона си.
isivarb
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 30 Сеп 2010, 10:56

Re: Измама от туроператор

Мнениеот isivarb » 26 Яну 2024, 12:17

Напълно съм съгласна с Вас, че трябва да помогнем, за да няма други потърпевши. Не знам обаче какво може да се направи още, след като никоя от сезираните институции не са реагирали адекватно, т.е. опираме до адвокат и дело. Не съм специалист, но си мисля, че за сам човек това е дълга и скъпа процедура. Иначе, дори и вчера във ФБ имаше отново анкета от същите измамници, макар че никъде не се споменава кои са. Докладвах ги на администратор, но не мисля, че ще се притеснят.
isivarb
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 30 Сеп 2010, 10:56

Re: Измама от туроператор

Мнениеот jkirilova » 07 Юни 2024, 13:04

В разрез с написаното във форума преди мен не споделям мнението, че туроператор „ЕРА ТРАВЕЛ” е измамна фирма. През м.10.2019 година бях поканена на презентация и сключих договор с фирма „Солеос виа” с авансова вноска от 300 лв. за шест души. Поради пандемията не можахме да осъществявем желаната почивка на о.Тенерифе. След молба от моя страна на 20.09.2021 подписахме анекс към договора валиден 18 месеца на безсрочно удължаване. Фирмата вече не организираше почивки, но ЕРА ТПАВЕЛ пое ангажиментите и. Успяхме да осъществим почивката едва април 2024 г. с компетентната помощ на предсравляващия Минчо Минчев при същите смешни цени на нощувки от 2019 г. Той ни съдейства и при намирането на самолетни билети на най-изгодни цени, осигуряване на паркинг в Букурещ от където летяхме с директен полет до Тенерифе. Благодарение на неговите ангажименти , състоящи се в посрещане на летището на острова с трансфер и настаняване в хотела от посредник на фирмата, наемане на автомобил RENT A CAR,също на най-изгодна цена/(много полезно за независимо разглеждане на целия остров) и ред други напътсвия във връзка с посещения на забелижителности и развлечения. Г-н Минчев през цялото време на почивката ни поддържаше врузка с нас за да се информира доволни ли сме, да не би да имаме някакви затруднения. Последното , което направи за групата ни от 6 доволни от почивката клиенти бе да ни съдейства за неустойки от Wizz Air, тъй като полета ни на връщане бе отменен с 24 часа и ни осигури хотел чрез представителя на „Ера травел”. Не разбирам хора, които само могат да упрекват след като не знаят какво искат и сключват договори.
jkirilova
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Юни 2024, 18:42

Re: Измама от туроператор

Мнениеот hristev » 07 Юни 2024, 15:18

Ей, форумен тролл. Не те ли е срам така да лъжеш.

Солеос виа и Ера Травел - все Минчо Минчеви фирми...

https://a-specto.bg/hilyadi-se-hvanaha- ... -tenerife/
https://www.flagman.bg/article/271738

Само като чух Солео Виа - веднага настръхах. Едно време господарите цяла поредица направиха за тези измамници.

2024 г. били на почивка на цени от 2019 г...... малеееее
hristev
Потребител
 
Мнения: 398
Регистриран на: 14 Юни 2022, 10:07

Re: Измама от туроператор

Мнениеот jkirilova » 07 Юни 2024, 18:00

Ваш проблем е дали вярвате, но ние си изкарахме чудесно и много евтино.
jkirilova
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Юни 2024, 18:42

Re: Измама от туроператор

Мнениеот hristev » 10 Юни 2024, 09:06

Доста подробности "помните". Дайде да видим - кой беше номера на полета Ви ? Не помните ? От къде излеятяхте ? На коя дата ?

Дайте да видим - на връщане - от къде до къде летяхте и на коя дата ? Кой номер полет ? Бас хващам, че на тази дата е нямало послет, който "бе отменен с 24 часа".

Ако си забравил - виж си снимките в телефона (апарата), все пак имат дата. Гугъл мапс също помни локейшън. На имейла имаш изпратени билети, информация за полети - информацията я имаш. Дай да видим ? Хайде....

Хайде бе Минчо, кажи ?
hristev
Потребител
 
Мнения: 398
Регистриран на: 14 Юни 2022, 10:07

Re: Измама от туроператор

Мнениеот jkirilova » 14 Юни 2024, 11:23

Господине, ужасно мразя да ме обвиняват в лъжа. Стоя зад думите си и имам желание да Ви предоставя доказателствен материал за прекрасната ни почивка на о. Тенерифе от 17.04.2024 до 24.04.2024 на база договор от 2019 година. На 74 годинишна възраст съм и не мога да се справя с прикачане на файлове във форума. Подреден човек съм и пазя всички документи до момента. Моля , ако искате доказателства за твърдението ми да ми дадете емейл на който да Ви ги изпратя. Никога не си разрешавайте публично да обиждате и клеветите хора, които не познавате!
jkirilova
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Юни 2024, 18:42


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron