начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

златната кола

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


златната кола

Мнениеот Боби » 02 Мар 2005, 12:24

Здравейте, закупих автомобил от провинцията,същия ден отидох в КАТ да го регистрирам оказа се че има интервенция по номера на рамата,след което автомобила бе закаран в РПУ,в момента текат процедури.Собственика е съгласен да ми върне парите,но проблема е в разваляне на договора за покупко продажба.Значи въпроса ми е МОЖЕ ЛИ ДОГОВОРА ДА БЪДЕ РАЗВАЛЕН и АКО МОЖЕ КАК,защото собственика се претеснява че ако върнат автомобила то трябва да го дадат на мен.
Боби
 

златната

Мнениеот Ant » 02 Мар 2005, 18:01

1) С друг такъв договор.
2) По сложен съдебен начин, който няма да хареса на продавача.
Ant
 

Re: златната

Мнениеот Боби » 02 Мар 2005, 18:06

не е възможно друг такъв договор,понеже колата не е регистрирана на мое име
Боби
 

Re: златната

Мнениеот diptih » 03 Мар 2005, 09:34

какво от това ,че не е регистрирана в КАТ.Той е само регистратор. Сделката съгласно ЗДП е извършена с нот. заверения договор и Вие сти собственик. С друг такъв извършвате нова продажба на продавачадоказвайки собственоста си с предходния.
diptih
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Дек 2004, 21:24

Re: златната

Мнениеот ida » 03 Мар 2005, 15:50

Не го подвеждайте човека,защото щом като МПС-то не е регистрирано в КАТ на името на новия собственик не би могъл да я прехвърли.Нали гледат талона при сделката.
ida
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Фев 2005, 00:32

Re: златната кола

Мнениеот Боби » 03 Мар 2005, 17:48

целта е да се развали договора,за съжаление никой не се наема да отговори дали може 100%да се развали договора.Знаели някой ако направя запитване до министерство на правосъдието дали може да дадат отговор
Боби
 

Re: златната кола

Мнениеот ida » 03 Мар 2005, 18:51

Не се хабете да пишете до МП,защото това не е в техните правомощия/развалянето на дог./Ако наистина искате това, трябва да сезирате съда с иск по ЗЗД-за повече инф.-адвокат!Но имайте предвид,че наистина ще ви отнеме време и средства .Успех!
ida
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Фев 2005, 00:32

Re: златната кола

Мнениеот Ant » 03 Мар 2005, 20:14

Остави министерството!
Ето някои насоки. За тълкуване и подробности, наистина ти трябва и адвокат. Прилагат се и ЗДП, като специален, както и НК..
Ето, малко от най-узтойчивият закон в БГ - ЗЗД:

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорът е съглашение между две или повече лица, за да се създаде, уреди или унищожи една правна връзка между тях.
Лицата се ползуват от правата си, за да задоволяват своите интереси. Те не могат да упражняват тези права в противоречие с интересите на обществото.


Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Страните могат свободно да определят съдържанието на договора, доколкото то не противоречи на повелителните норми на закона и на добрите нрави.
........
Чл. 20а. (Нов - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили.
Договорите могат да бъдат изменени, прекратени, разваляни или отменени само по взаимно съгласие на страните или на основания, предвидени в закона.
........
Чл. 24. При договори за прехвърляне на собственост и за учредяване или прехвърляне на друго вещно право върху определена вещ прехвърлянето или учредяването настъпва по силата на самия договор, без да е нужно да се предаде вещта.
..........
В) НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НА ДОГОВОРИТЕ

Чл. 26. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.
Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.
(Ал. 3, отм. - ДВ, бр. 30 от 1990 г.).
(Ал. 4, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожността на отделни части не влече нищожност на договора, когато те са заместени по право от повелителни правила на закона или когато може да се предположи, че сделката би била сключена и без недействителните й части.


Чл. 27. Унищожаеми са договорите, сключени от недееспособни или сключени от техен представител без спазване изискванията, установени за тях, както и договорите, сключени при грешка, измама, заплашване или крайна нужда.


Чл. 28. Грешка в предмета е основание за унищожение на договора, когато се отнася до съществени качества на същия. Грешка в лицето е основание за унищожение, когато договорът е сключен с оглед на личността.
.......
Успех!
Колата сега на паркинг на КАТ ли е?
Ant
 

Re: златната кола

Мнениеот Боби » 03 Мар 2005, 21:03

Чл. 20а. (Нов - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили.
Договорите могат да бъдат изменени, прекратени, разваляни или отменени само по взаимно съгласие на страните или на основания, предвидени в закона.

според мен по този член би трябвало да се развали договора, като се напише споразумение по взаимно съгласие за разваляне на договора
Боби
 

Re: златната кола

Мнениеот Боби » 03 Мар 2005, 21:17

колата е на паркинг в РПУ
Боби
 

Re: златната кола

Мнениеот Някой » 03 Мар 2005, 21:32

Собственика те будалка., т. е . подвежда с цел да те обърква!!!!! Това са обстоятелства без правна квалифиация при нашите условия. Ако е готов да ти върне парите - вземете си ги, с някоя любезност от Ваша страна като напр. под отлагателно условие- след регистрация на Ваше име и т.н.. Варианти има много! Може пред нотариус и т.н. Дано не сте купили моята открадната кола!!!:)))
Някой
 

Re: златната кола

Мнениеот Боби » 03 Мар 2005, 21:46

погледнато от негова страна и той има право за претеснения,значи той ми връща парите, но утре ден прокурора връща колата на мен понеже е изета от мен
Боби
 

Re: златната кола

Мнениеот kolejka » 03 Мар 2005, 21:57

На прав път сте колега - може да се развали. Правила съм подобни Договори за разваляне на договор за МПС. В него страните по Договора за разваляне на покупко- продажба на МПС постигат съгласие за връщане на продажната цена по сделката и респективно се договарят МПС-то да се върне на предишния собственик. Всеки нотариус би Ви решил проблема срещу 7 лв. само: 3 лв. за създаване на Договор без материален интерес, 3 лв. за първи подпис и по 1 лв. за всеки следващ.
В същото време 2% данък, които са внесени на Ваше име като преобретател по сделката могат ''да се употребят'' отново, ако закупите отново тази кола, след като стария й собственик реши проблема си с КАТ или ако Вие закупите ново МПС в рамките на тази календарна година като ''се постараете'' застахователната оценка на новото МПС да бъде същата.
Мисля че бях изчерпателна, ако срещнете трудност - готова съм да съдействам, но ще трябва да дойдете до Пловдив, ул. ''Иван Вазов'' №51 - нотариус рег. №500. Проблема е лесно решим.Успех!
kolejka
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 20 Мар 2004, 17:51

Re: златната кола

Мнениеот Боби » 03 Мар 2005, 22:17

явно трябва да убеждавам адвоката му много сериозно
Боби
 

Нотариално заверен договор

Мнениеот Ant » 03 Мар 2005, 23:22

След като вземеш колата, споразумейте се, как да се взаимноизмамите и - за нов договор при нотариуса - както описа подробно kolejka po-gore.
Tolkowa li go e strah?!
Поискай си и разходите, ако е скъпа кола - и компенсация за неудобствата..
Сам можеш да прецениш нататък.
Ant
 

Re: Нотариално заверен договор

Мнениеот Боби » 03 Мар 2005, 23:56

да колата е много скъпа,колкото и да искам компенсаци и да покрие всички разходи на думи ще си остане глас в постиня.Явно ще трябва да търся други начини.На никой не пожелавам да хапне такова дръвце,един месец незнам къде се намирам.
Боби
 

Re: Нотариално заверен договор

Мнениеот Moron » 04 Мар 2005, 10:27

Не знам критерия Ви за скъпа кола, но има две златни правила - не съм богат/а за да купувам евтино и проверката - висша форма на доверие. Явно не сте ги приложили! Опасенията на Вашия продавач, когато прокурора Ви върне на Вас колата са абс. несъстоятелни. Вземате си парите "под отлагателно условие". Някои Ви препоръча - съгл. чл.9 във вр. с чл.20а от ЗЗД страните свободно определят съдържанието на договора и той има силата на закон за тези които са го сключили, а прокурора е юрист и правоприлагащ орган.
Moron
 


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron