начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Nasledstven kazus

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Nasledstven kazus

Мнениеот karolina » 23 Яну 2004, 11:05

Вдовица съм от една година.Съругът ми има две деца от първият си брак.От бракът ми с него нямаме деца.Имаме семен апартамент /придобит след брака ни/ и къща ,която е дарение на съпругът ми от неговите родители.В къщата по клауза в нот.акт има право да живее майка му до края на дните си.Тя е още жива.Можем ли при това положение да си уредим наследството с децата му от първият брак и кой трябва да подаде искова молба до съда.Може ли ако аз ползвам целият апартамент след няколко години да получа по давност и тяхната полагаеща им се част.
karolina
 

Re: Nasledstven kazus

Мнениеот 14 » 23 Яну 2004, 12:06

Независимо ,че майката на съпруга ви има учредено в нейна полза право на ползване върху къщата ,няма пречки да уредите доброволно или по съдебен път наследството ,останало от починалия ви съпруг.Що се касае до апартамента ,това ,което мислите ,на практика е почти невъзможно.Трябва да владеете изцяло апартамента като ваш собствен в продължение на 10 години при пълна липса на заинтересованост от наследството от страна на децата на съпруга ви ,за да можете по давност да придобиете и тяхните идеални части от апартамента.Молба за съдебна делба може да предяви пред районния съд всеки наследник ,но най-добре е ,ако може да си уредите взаимоотношенията доброволно ,да се разберете на кого ще останат имотите в дял и кой на кого колко ще наплати.
14
 

Re: Nasledstven kazus

Мнениеот topuzanova » 23 Яну 2004, 12:15

Няма проблеми да си уредите наследството, то вече е открито. Но в майката на мъжа ви ще остане да живее там както си е по нотар. акт. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.При добросъвестно владение срокът е пет години, но във вашият случай не е така. С изгубването на владението в продължение на повече от шест месеца давността се прекъсва. След изтичането на този срок , ако децата му заведат иск срещу вас можете да им противопоставите изтичането на придобивната давност. А относно делбата на наследството - всеки от вас може да подаде иска.
topuzanova
Потребител
 
Мнения: 115
Регистриран на: 15 Ное 2002, 16:49

Re: Nasledstven kazus

Мнениеот Вера » 23 Яну 2004, 17:18

Колегите вече Ви обясниха за придобиването на къщата по давност. Най-евтиния и безболезнен вариант е да сключите договор за доброволна делба с нотариална заверка на подписите Ви.
Вера
 


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron