начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

жилищен кредит и избягване на данък печалба

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот Ирена » 30 Мар 2004, 13:42

Преди месец питах в този форум,защо се плаща данък печалба.Това вече ми е ясно ,но сега се чудя как да го избегна!Значи казуса е следния:купуваме имот с кредит,но имота е закупен скоро от продавача,за да се избегне плащането на данък печалба искаме продавача да прехвърли с дарение имота на роднина и ние да го купим от него!Въпроса е следния:знаем че това е възможно,но никога не сме го правили,ако някой се е занимавал с подобено нещо го моля да обясни подробно всички стъпки!Предварително благодаря!!!
Ирена
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот ekspert_69 » 30 Мар 2004, 16:03

Мисля, че има нянаква заблуда в случая. Ако продавача е физическо лице, става дума за данък общ доход по ЗОДФЛ. Ако имота не е основно жилище на продавача, се дължи данък при всички случаи. Няма никакво значение лицето, което продава на вас, по какъв начин е придобило имота - чрез дарение или покупко-продажба. Така че този "номер" с дарението е безсмислен. Ако искаш помош, трябва да ми кажеш нещо по конкретно - на каква цена е купил имота вашият продавач, каква е данъчната му оценка в настоящия момент и какъв е размера на размера на кредита.
ekspert_69
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот Ирена » 31 Мар 2004, 12:14

Аз много добре знам че става въпрос за ЗОДФЛ и по-конкретно чл.9 и чл.12,но много бързах ,а и мисълта че се облага с данък тази сума ,защото я считат като печалба(доход) за продавача доведе до тази грешка,за което много се извинявам!Само че не съм съгласна че ако имота не е бил основно жилище се дължи данък при всички случаи!Ако е бил притежание на продавача за срок поне 5 години,то той не дължи този данък!Не ми е ясно,защо се дължи този данък ако имота е придобит чрез дарение.Нали в този случай няма да се получи разлика между двете продажни цени и няма да има какво да се облага!Защото имено разликата между цената на която продавача е придобил имота и сегашната продажна цена се облага с този данък!Тук е момента да спомена че никога не съм се занимавала с дарение и не знам дали някъде се упоменава цена на имота!А колкото до данъка който се плаща за самото дарение,то той е нищожен в сравнение с този!
Та ако може някой да ми даде съвет дали става тази далавера ще съм му крайно признателна!
Колкото до това защо аз като купувач се интересувам от това:защото голяма част от имотите на пазара нямат този минимален срок и за да ме предпочетат пред клиент с пари в брой( с който ще впишат данъчна оценка в нотариалния акт), всички продавачи искат аз да поема този данък,защото инъче нямат изгода от продажбата!
Ирена
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот парцуц джанков » 31 Мар 2004, 12:31

Не си мисли за далавери.
Данъкът по ЗОДФЛ се смята на годишна база, т.е. по таблицата за годишното облагане, така че в случая трябва да знаеш доходите на "прекупвача", т.е. твоят продавач, които доходи никой няма да ти ги каже, така че просто те изнудват да поемеш разноските по сделката.
Дарението е опасно, когато не е между роднини, още повече, че размера на местния данък не е по - малък отколкото при продажбата.
Дарението може да бъде атакувано от наследници на продавача, ако искат да ти направят мръсно.
Стойността на сделката при дарение отново се определя по данъчна оценка.
парцуц джанков
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот Ирена » 31 Мар 2004, 12:38

Да ви обясня аз как виждам нещата:
1.имота се прехвърля ч/з дарение от продавача на роднина(2% данък за дарението в/у дан. оценка)или приятел(5% данък);
2.ние сключваме предварителен договор с роднината(приятеля),но след като дарението бъде вписано,като парите за капаро се оставят на съхранение при нашия нотариус;
3.в момента в който банката направи оценка на жилището и отпусне кредита,ние правим окончателен договор,банката проверява дали той е вписан в Службата по вписванията и прехвърля парите по сметка на продавача и той си получава всичките пари накуп
Как ви се струва,дали е възможно за изпълнение!Моят нотариус ме мотае,а адвоката ми каза,че ще се консултира с познат данъчен инспектор,но се притеснявам да не стане късно!
Благодаря за отзивите!
Ирена
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот maat » 31 Мар 2004, 13:24

След като имота е прехвърлен на роднината чрез дарение и вие го закупувате от него, как си мислите, че банката ще преведе парите на различно лице /т. нар. продавач във вашия случай/. Това просто няма да стане. Нали основно условие на банката за ипотечен кредит е да се запознае със съществуващия в мамента документ за собственост на ипотекарния имот?! Като юрист, занимаващ се с нотариални дела и като бивш служител в кантора за недвижими имоти ви казвам да не правите подобни "опити за летене"
maat
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 11 Ное 2003, 17:05

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот Ирена » 31 Мар 2004, 13:59

А на вас кой ви каза че парите ще се преведат на дарителя?Разбира се че парите ще се преведат от банката на надарения,а те вече с дарителя да се оправят!Риска си е за дарителя!А ако иска да развали дарението-то това не засяга 3-ти лица(чл.226,ал.5 ЗЗД)!
Ирена
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот boba » 31 Мар 2004, 14:39

Проблемът Ви е наистина сериозен. Ако не беше условието, че продажната цена ще се плати с кредит, досега да сте минали сделката. Аз също продавах апартамент, който ми е n-брой, и пред купувач, който даваше с 2000 евро отгоре /чрез ипотечен кредит/, избрах този, който ми плати кеш цялата сума.
Вижте, оправете нещата, ако трябва запишете отделно сума на апартамента, отделно сума за нови мебели, сума за луксозен ремонт /алум.дограма, климатици и т.н./ - ако банката реши /стига да не са й току-що завършили "юпита" юристите/ може да намери хиляди варианти.
boba
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот Ирена » 31 Мар 2004, 17:36

Кога сте го продавали този апартамент и къде,защото аз предлагах ч/з агенция на един продавач с 2000Е отгоре за апартамент,но той предпочете човек с пари в брой!Това беше може би преди месец! :)
Ирена
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот Zu » 01 Апр 2004, 11:31

Тъй като въпроса тръгна от данък общ доход, искам да кажа, че в случяа той не Ви интересува, тъй като Вие се явявате купуват, тоест харчите пари, а не реализирате доход. За яснота ще посоча, че данък по ЗОДФЛ се дължи само при продажба или замяна на недвижим имот. Ако жилището е било основно и е притежвано повече от три години преди сделката, полученият доход от продажбата спада към необлагаемите по см. на чл. 12 от ЗОДФЛ. Ако обаче е притежавано по-малко от три години преди сделката, дохода е облагаем. Продажбата до два недвижими имота, които не са основно жилище и ако са притежавани от продавача повече от пет години преди сделката са също необлагаеми. Обратно ако се продава имот, който не е основно жилище и е притежаван да речем 4 години от продавача, за полученият доход от продажбата се дължи данък по ЗОДФЛ.
Zu
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот boba » 01 Апр 2004, 11:45

Нова голяма гарсониера в "Стрелбище", предв.договор беше преди около 2 седмици.
boba
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот Ирена » 01 Апр 2004, 12:46

Апартамента,който изпуснах беше в Младост,голям двустаен,ремонтиран на супер цена!
Ирена
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот Ирена » 01 Апр 2004, 13:31

Защо никой не чете какво съм написала в последствие като отговор на вашите мнения?
Днес най-накрая получих конкретен отговор от нотариус,адвокат(дори двама) и данъчен инспектор!Отговорът е, че далаверата е приложима и не се заплаща данък по ЗОДФЛ,защото (както и аз предполагах) НЯМА РАЗЛИКА ,КОЯТО ДА СЕ ОБЛОЖИ С ДАНЪК!
Аз наистина харча пари и по закон не аз трябва да платя данъка,но за да ме предпочетат като купувач на практика се получава точно така!!!
Ирена
 

Re: жилищен кредит и избягване на данък печалба

Мнениеот boba » 01 Апр 2004, 14:35

Разбира се, че е така, но в случай, че съм купила например 10-я си ап. в началото на годината; сумата за която аз съм го купила е 20000 лв. и го продавам на купувач, който тегли ипотечен кредит за 20000 лв. и тази сума вписваме в нот.акт. Но на практика, ап. по дан.оценка е 20 000 лв., аз съм го купила за 20 000 евро, а моят купувач иска да тегли кредит, напр., за 25 000 евро. За съжаление, има огромна разлика, която да се обложи. Проблемът идва не от купувача и от продавача, а от ЗОДФЛ; заради ЗМДТ - калпавите данъчни оценки, които все още оценяват имотите на стойност 1/2 или 1/3 от реалната им такава, и това се знае от всички банки. Има един вариант, който също е удачен - напр. да се купи имот, който е собственост на дружество - все ще си осчетоводят приходите.
boba
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron