начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

споразумение по НК без пострадал

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


споразумение по НК без пострадал

Мнениеот postradal » 04 Фев 2005, 00:02

Сключено е споразумение по НК за пр-е по чл.194 ал.1 ,за което задължително пострадалият трябва да е обезщетен ,да му е върнато откраднотото или да няма претенции.Но в настоящият случай не е така пострадалият не е призован от известен адрес,не е обезщетен търсят се около14 хил лв.
Въпросът ми е до кой да адресирам молба за възобновяване на делото съдът ли и в какава форма.
postradal
 

Re: споразумение по НК без пострадал

Мнениеот Moron » 05 Фев 2005, 11:51

До главния прокурор - чл.361 от НПК.
В коя фаза е постигнато споразумението - досъдебно, или съдебна до приключване на съдебното следствие ?
От това зависи положението на пострадалия.
В досъдебната фаза Вашето участие не е задължително, Вие не сте страна. Споразумението има последиците на влязло в сила присъда - чл.414и от НПК. А съгласно чл. 222 от ГПК - влязлата в сила присъда е задължителна за гражданския съд. Вредите - имуществени и неимуществени ще ги претендирате с граждански иск по реда на ГПК.
Има две алтернативно дадени условия за допускане на споразумението - причинението вреди да са 1. възстановени; или 2. обезпечени./чл.414ж, ал.3 от НПК/ Така, че може да има представена обезпечителна мярка. Внимавайте да не я вдигнат и побързайте с гражданския иска и поискайте съответна обезпечителна мярка. Това е практиката, защото логиката на законодателя е такава.
Но съгласно чл. 359 от НПК този акт на съда - определение по чл. 414з, ал.10 подлежи на проверка.
При постигане на споразумение във фазата на съдебното разследване -до главния прокурор - чл.361 във вр. с 362, ал.1, т.5 във вр. с чл. 352 от НПК.
Moron
 

Re: споразумение по НК без пострадал

Мнениеот postradal » 05 Фев 2005, 16:58

,pri tova polojenie koe e po udachno 1.do gl.prok. <t.e togava nemoga da seziram grajdanskia sad> ? .2.da vleze v sila sporazumenieto i napravo po GPK bez da pisha do gl.prokuror.?
postradal
 

Re: споразумение по НК без пострадал

Мнениеот LakeG » 05 Фев 2005, 20:46

А ако сезирате гражданския съд , а след това главния прокурор?Ако се преразглежда споразумението, гр.дело ще се спре и ще изчака изхода от това производство.
LakeG
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron