начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

svideteli v nakazatelen proces

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


svideteli v nakazatelen proces

Мнениеот pitasht » 10 Май 2005, 17:54

Zdraveite,

Interesuva me dali v nakazatelniia proces mogat da se dowedat svideteli i da se iska togava v zasedanieto da badat dopusnati i razpitani?

Blagodaria
pitasht
 

Re: svideteli v nakazatelen proces

Мнениеот Ant » 10 Май 2005, 22:03

estestveno
Ant
 

Re: svideteli v nakazatelen proces

Мнениеот Иво » 11 Май 2005, 09:05

Интересно ми е свидетел ,разпитан пред съдия в досъдебно производство,преди да има обвиняем,дали е меродавно?Все пак нали обвиняемия и неговия защитник трябва да зададат въпроси на свидетеля?Да не говорим че разпита е правен в съответното РПУ ,не в съдебна зала и то 3 часа след като свидетеля е бил бит и изнасилен?
Може ли да не се допуска да се чете протокола на неговия разпит в съдебно заседание и на ново да се разпита?
Иво
 

Re: svideteli v nakazatelen proces

Мнениеот прокурор » 11 Май 2005, 19:46

В съдебно заседание могат да бъдат призовани и разпитани лица,които не са посочени като свидетели в приложенията на изготвения обвинителен акт. Следва прокурора или защитника да поиска от съда допускането на разпит на подобни лица,след което съда се произнася по така направеното искане с определение.
прокурор
 

Re: svideteli v nakazatelen proces

Мнениеот nikilex » 12 Май 2005, 08:16

прокурор, поискай от съда допускането на разпит на подобни лица, неучаствали в досъдебното пр-во и веднага ще искам делото да бъде върнато за доразследване
nikilex
Потребител
 
Мнения: 433
Регистриран на: 31 Дек 2004, 21:31
Местоположение: Варна

Re: svideteli v nakazatelen proces

Мнениеот Bl » 12 Май 2005, 09:20

ами!!! за съда липсва процесуално основание да върне делото за допълнително разследване, само защото възниква необходимост от разпит на на нови свидетели. даже напротив. трябва да ги изслуша, за да си осигури в пълен обем разкриването на обективната истина по делото.
Bl
 

Re: svideteli v nakazatelen proces

Мнениеот dinev » 15 Май 2005, 10:41

Такова процесуално - следствено действие, като" разпит на свидетел пред съдия", преди да има привлечен улиен ( или обвиняем ) си е напълно меродавно, тъй като все още нямаме субект, привлечен към наказателна отговорност, който да се ползва от правото си да присъства на провеждането на следствените действия (каквото е и разпита). Освен това, използва се възможността, допусната от закона да се разпита важен свидетел, без да се намесва защитника, с оглед по - пълното доказване на обвинението. В момента, в който бъде привлечен към наказателна отговорност (бъде разпитан в качеството на уличено лице, респ. - обвиняем, като му се посочи по кой текс е обвинен, едва тогава става уличено лице). Освен това, ако важният свидител на фазата на съдебното производство реши, че не си спомня нещо,( и т.н. при предпоставките на чл.279, ал.1 от НПК), винаги могат да му бъдат прочеени в съдебно заседание "важните" за оБвинението показания . Това, че разпитът е правен не в съдебна зала, а в РПУ, не е процесуално нарушение, тъй като в закона се казва "разпит пред съдия". Съдията може по негов почин да прецени къде да се извърши разпитът ( за сравнение - на фазата на съдебното следствие - да реши, че е наложащо извършването на съдебно - следствени действия извън сградата на съда, като например повторен оглед на местопроизшествие, и т.н.). Така че, г-н адвокат търсете други "дупки".
dinev
Потребител
 
Мнения: 472
Регистриран на: 17 Май 2002, 22:59


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron