начало
Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието

отново за електронното правителство

Тук всеки гражданин има възможността да изкаже своето лично мнение относно българското електронно правителство, качеството на предлаганите електронни административни услуги, както и да предложи мерки за повишаване качеството на административното обслужване по електронен път.


отново за електронното правителство

Мнениеот dk » 18 Юли 2005, 11:08

Какво знаете за концепцията за Електронно правителство? Информирани ли сте какви действия се предприети от българското правителство в тази посока?
dk
 

Мнениеот papanchev » 18 Юли 2005, 15:58

Като цяло свързвам концепцията за Електронно правителство с идеята за административно обслужване на гражданите и бизнеса по електронен път. Електронното правителство би следвало да подобри качеството на услугите, които предоставя администрацията и да улесни гражданите и бизнеса. На практика обаче нямам наблюдение за към момента тази концепция реално да се прилага от българските институции. Считам, че реално не се предлагат почти никакви услуги по електронен път. Единствено съществуването на Интернет страници на някои институции (например – Министерство на финансите и НАП) следва да се посочи като реален напредък, тъй като ми позволява да намеря документите и информацията, които са ми нужни. Определено е по-лесно от колкото да се информираш директно от служителите в съответната институция.
papanchev
 

Мнениеот oli_frrren » 18 Юли 2005, 16:58

Почти нищо. Намирам за крайно недостатъчно тази концепция да е обект на разглеждане само в един въпрос от 1 дисциплина от програмата по право (и то изборна) Въведение в интернет. Не регистрирам и някакви съществени усилия на правителството да запознава гражданите с възможността да спестят време, нерви и пари за администравното си обслужване.
oli_frrren
 

Мнениеот ivanovska » 19 Юли 2005, 02:16

Не знаех, че има цяла концепция за Електронното правителство. Запозната съм с усилията на МДААР да развива Електронното правителство, но изглежда всичко става с голямо закъснение и сякаш няма координация в действията по реализирането на този проект.
ivanovska
 

Мнениеот адвокатка » 19 Юли 2005, 08:27

Концепцията за Електронно правителство свързвам с идеята за административно обслужване по електронен път, с цел улеснение и спестяване на време както на гражданите , така и на служителите на държавната администрация.Също така с цел намаляване на големите опашки от хора пред канцелариите за подаване на удостоверения и др. видове документи пред НАП, например.
адвокатка
 

Мнениеот адвокат » 21 Юли 2005, 07:54

Относно това, какви действия са предприети от нашето правителство в тази насока – мога само да похваля /донякъде/ НАП, която реализира на практика концепцията за електронно правителство.
адвокат
 

Мнениеот Работещ в туризма » 21 Юли 2005, 09:28

Идеята за момента има само медийен ефект, почти нищо не работи, но пък често се появяват изказвания в пресата. Според мен процесът трябва да бъде разделен – електронно правителство отвътре и електронно правителство отвън. Имам предвид, че първо т.нар. придвижване по служебен път /ако например съм уведомил областния за нещо, да следва, че съм уведомил цялата държава, а не да трябва да пиша писма на всички евентуално заинтересувани ведомства*/ трябва да е изцяло електронно и незабавно и едва тогава ще може услугата навън, към гражданите да се електронизира. Най – малкото така експеримента ще се проведе първо с чиновниците, а не с гражданите.
Работещ в туризма
 

Re: Какво означава Кореком?

Мнениеот Imperato » 21 Юли 2005, 20:24

тест
Imperato
 

Мнениеот Веско » 21 Юли 2005, 20:56

примери от живота – аз уведомявам КАТ, че съм купил кола, продавачът уведомява КАТ, че е продал кола /ако е джип се води на специфичен отчет/, после и двамата уведомяваме данъчните за същото. Би следвало моето уведомяване в КАТ да замести всичко останало.
- При сделка с недвижим имот размотаването е още по – интересно – там имаме и ВиК, Енерго, БТК, Кадастър.
Веско
 

Мнениеот fannys » 22 Юли 2005, 14:48

Електронното правителство, според мен, означава възможността да не вися по опашки за щяло и нещяло, публичните регистри да са наистина публични, по-евтини с онлайн достъп. Справките за движения по подадени молби да се извършват по Интернет. Да не трябва да нося бележка, че е платено за всяко отделно нещо, защото се обезсмисля „електронното” в правителството.
fannys
 

Мнениеот justine » 22 Юли 2005, 17:32

Електронното правителство, според мен, означава възможността да не вися по опашки за щяло и нещяло, публичните регистри да са наистина публични, по-евтини с онлайн достъп. Справките за движения по подадени молби да се извършват по Интернет. Да не трябва да нося бележка, че е платено за всяко отделно нещо, защото се обезсмисля „електронното” в правителството.
justine
Потребител
 
Мнения: 119
Регистриран на: 22 Авг 2002, 23:03

Мнениеот Веселина » 23 Юли 2005, 18:48

тест
Веселина
 

Мнениеот korekom » 24 Юли 2005, 16:57

Одобрявам изцяло идеята за създаване на електронно правителство. Фактът, обаче че съществуват Интернет страници на повечето държавни институции (за съжаление все още само на български език) не мисля, че е достатъчен, за да се приеме, че е налице електронно правителство. Реално не се предлагат почти никакви услуги по електронен път.
korekom
 

Re: Какво означава Кореком?

Мнениеот koleviko » 02 Ное 2005, 16:35

тест
koleviko
Младши потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 19 Окт 2005, 14:10


Назад към e-Government


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron