начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

Процедура по връщане на откраднати вещи?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Процедура по връщане на откраднати вещи?

Мнениеот abvto » 30 Авг 2005, 13:32

Здравейте,
може ли да ме насочите към информация, в която е описана процедурата по връщане на откраднати вещи. От полицията вече 7 месеца ми връщат откраднати лични вещи, които съм описал и разпознал. Има ли срок, за който трябва да бъдат върнати? Към кого да се обърна? И всякаква информация в този аспект ще ми бъде от полза. Искам да науча колкото се може повече.
Предварително Ви благодаря!

П.С. Тъкмо човек си възвърне надеждата в нашата Полиция и после бързо е загубва ......
abvto
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 30 Авг 2005, 13:26

Мнениеот Жана » 30 Авг 2005, 15:19

Вашите откраднати вещи са веществено доказателство и процедурата по тяхното изземване, съхранение и предоставяне е уредена в НПК - чл.106 и сл. Тъй като в момента се води дознание за кражба /предполагам/ до приключване на наказателното производство веществените доказателства се съхраняват, но е уредена възможност да Ви бъдат върнати, но само ако това няма да затрудни разследването.
Това, което трябва да направите е да подадете молба до прокурора да Ви бъдат върнати вещите и ако той прецени, че това няма да попречи на разследването ще Ви разреши.
Жана
 

откраднати вещи

Мнениеот прокурор » 30 Авг 2005, 15:26

Обясненията на Жана са точни. След изготвянето на експертиза,с помощта на която да се установи стойността на инкриминираните вещи, мисля,че колегата ще разреши връщането на последните.
прокурор
 

Мнениеот друг прокурор » 30 Авг 2005, 21:10

А ако колегата откаже връщане може да обжалвате отказа пред съответния съд. Важно уточнение - вещите подлежат на връщане на собственика.
друг прокурор
 

Мнениеот abvto_ » 01 Сеп 2005, 16:14

Благодаря много за информацията
abvto_
 

Мнениеот адвокат » 02 Сеп 2005, 19:35

Жана е изключително права. просто искам да направя едно малко езиково лексикологично уточнение. не става въпрос за жалба, а за молба.
адвокат
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 38 госта


cron