начало

Затварят баровете. Стадионите – без публика. Празненствата – до 30 човека Затварят баровете. Стадионите – без публика. Празненствата – до 30 човека

Делба приживе

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Делба приживе

Мнениеот Mb}|{bT » 27 Авг 2002, 12:46

Поради факта, че сред по-далечните ми роднини се е оформило едно твърдо мнение "Аз за адвокати пари не давам!", на мен беше възложена нелицеприятната задача да организирам извършването на прехвърляне на един имот.
Работата е там, че никога не съм горял от страст по семейното и наследствено право и поради тази причина познанията ми са сведени до строго необходимия минимум зе успешно вземане на изпита :) Не мога да откажа на родата, защото ще ми се обидят смъртно, апък ако взема че уредя делбата некадърно, след години ще ми бъде изсипана помия с тонове...знаете как е...

Имотът е в съсобственост на трима човека със съответно 1/6, 1/6 и 2/3 идеални части. Целта е лицата които притежават по 1/6 в момента след прехвърлянето да имат по 1/2, а собственикът на 2/3 към момента да остане без нищо (съвсем доброволно) но с учредено право на ползване върху имота. 2/3 има майката, с по 1/6 са двете и дъщери.

Това което засега ми се върти в главата е прехвърлянето да стане с дарение. Но не зная дали, ако се извърши продажба няма да е по-изгодно от гледна точка на данъчното облагане на сделката.

Към момента спрямо имота няма никакви претенции от страна на трети лица (такива, които няма да участват в сделката), а и според мен няма вероятност да има. Няма опасност и от атака от страна на кредитори на прехвърлителя...просто не зная да има такива.

Всъщност - интересува ме най-вече следното нещо - лицата на които ще бъде прехвърлен имотът са и единствените наследници. Така че запазени части не се нарушават. Зная, че е възможно атакуването на отчуждителни сделки след смъртта на наследодателя. При кое положение сделката е по-стабилна - при дарение или при продажба? Това е главното, с другото мисля, че ще се справя.
Mb}|{bT
 

Re: Делба приживе

Мнениеот ceko » 27 Авг 2002, 16:46

Според мен сделката би трябвало да е по-стабилна при продажба, но и аз не сам от най-компетентните по тези въпроси. При дарение възможностите да се атакува сделката и да се отмени дарението са повече.
Успех със сделката и роднините !!! :-)
ceko
 

Re: Делба приживе

Мнениеот мариь » 27 Авг 2002, 21:13

Незнам кой ще е заинтересования да оспорва сделката, при положение, че единствените наследници със запазени части са двете дъщери, които към момента притежават по 1/6 ид. част от въпросния имот. Никой друг освен наследник със право на запазена част може да оспорва дарените преживе на наследодателя имоти и то до размера на запазената си част. Що се отнася до оформянето на сделката, то нека да бъде дарение и без това фактически размяна на пари между майката и двете и дъщери няма да има, пък и както изяснихме по-горе няма и други наследници със запазени части. Като гледам квотите, ми се струва че това е бил имот съпружеска общност и бабата, чийто съпруг е починал и неговата част е наследена от съпругата му и двете му дъщери. Но само не си уточнил дали бабата е сключила последващ брак. А при дарението данъчната тежест ще е много по-малка. Тъй като се касае за дарение между роднини по права линия ще платите местен данък в размер на 0,5% върху размера на данъчната оценка на даряваните части - в случая 2/3 или по 1/6 ид.ч. за всяка една от дъщерите. Успех!
мариь
 

Re: Делба приживе

Мнениеот russema » 27 Авг 2002, 21:58

В ЗЗД има хипотези и за отмяна на дарението... И по тях има доста практика. В последна сметка от тази делба приживе като че ли някой ще трябва да има конкретен интерес към момента или в бъдеще. Не споделяте обаче каква точно е целта, която искате да постигнете - освен самото прехвърляне на идеални части. Както се разбира, дори не желаете да ликвидирате съсобствеността... Ще Ви се да запазите интересите и на двете старани еднакво, но е трудно постижимо, освен ако се касае единствено до по-малко разходи. По-добре е дарение - от гледна точка на майката, а продажба - от гледна точка на дъщерите. Дарение - от гл.т. на разходите /както се оказва според Мария - виж по-горе/.
russema
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 08 Юли 2002, 21:29

Re: Делба приживе

Мнениеот remo07 » 27 Авг 2002, 22:00

Уважаеми колега,

никога не работи с роднини - те са претенциозни, капризни, педантични, нахални, неблагодарни и най-вече стиснати, към човека, който им върши услуги. Ако сега им откажеш услуга, може и да ти се обидят смъртно, но ако я свършиш и недай Боже утре сделката се провали поради пропуски от твоя страна ............ сещаш ли се какво имам предвид?!? Прати ги при някой твой тясноспециализиран колега и си гледай рахатлъка!

А по въпроса - разбира се,че възмездните сделки са значително по-стабилни от безвъзмездните. Може и да е по-скъпо, но според мен, ако минеш сделката като покупко-продажба, си бетон. Успех! ;-))))
remo07
 

Re: Делба приживе

Мнениеот d » 28 Авг 2002, 09:51

Няма кой да атакува дарение, при положение ,че единствените наследници с право на запазена част-двете дъщери -ще бъдат надарени. Дарението е атакуема и рискована сделка, когато чрез него се лишава от наследство лице, което има право на запазена част. В случая казуса не е такъв, така че спокойно можете да да извършите дарение на наследствения имот между двете дъщери съсобственички, още повече, че действително при дарение между лица по права линия ,данъка които трябва да платите при извършване на сделаката е много по-малък.
За настоящия казус няма значение дали ще се сключи продажба или дарение-и двете сделки са еднакво стабилни,единствено това, че ако изберете продажба, ще платите повече данък.
d
 

Re: Делба приживе

Мнениеот m_grozdev » 28 Авг 2002, 10:00

Категорично - дарение. Успех.
m_grozdev
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 17 Сеп 2001, 17:03

Re: Делба приживе

Мнениеот Mb}|{bT » 29 Авг 2002, 11:56

Благодаря много на всички за помощта.
Mb}|{bT
 


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron