начало
Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието

Процедура по връщане на откраднати вещи?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Процедура по връщане на откраднати вещи?

Мнениеот abvto » 30 Авг 2005, 13:32

Здравейте,
може ли да ме насочите към информация, в която е описана процедурата по връщане на откраднати вещи. От полицията вече 7 месеца ми връщат откраднати лични вещи, които съм описал и разпознал. Има ли срок, за който трябва да бъдат върнати? Към кого да се обърна? И всякаква информация в този аспект ще ми бъде от полза. Искам да науча колкото се може повече.
Предварително Ви благодаря!

П.С. Тъкмо човек си възвърне надеждата в нашата Полиция и после бързо е загубва ......
abvto
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 30 Авг 2005, 13:26

Мнениеот Жана » 30 Авг 2005, 15:19

Вашите откраднати вещи са веществено доказателство и процедурата по тяхното изземване, съхранение и предоставяне е уредена в НПК - чл.106 и сл. Тъй като в момента се води дознание за кражба /предполагам/ до приключване на наказателното производство веществените доказателства се съхраняват, но е уредена възможност да Ви бъдат върнати, но само ако това няма да затрудни разследването.
Това, което трябва да направите е да подадете молба до прокурора да Ви бъдат върнати вещите и ако той прецени, че това няма да попречи на разследването ще Ви разреши.
Жана
 

откраднати вещи

Мнениеот прокурор » 30 Авг 2005, 15:26

Обясненията на Жана са точни. След изготвянето на експертиза,с помощта на която да се установи стойността на инкриминираните вещи, мисля,че колегата ще разреши връщането на последните.
прокурор
 

Мнениеот друг прокурор » 30 Авг 2005, 21:10

А ако колегата откаже връщане може да обжалвате отказа пред съответния съд. Важно уточнение - вещите подлежат на връщане на собственика.
друг прокурор
 

Мнениеот abvto_ » 01 Сеп 2005, 16:14

Благодаря много за информацията
abvto_
 

Мнениеот адвокат » 02 Сеп 2005, 19:35

Жана е изключително права. просто искам да направя едно малко езиково лексикологично уточнение. не става въпрос за жалба, а за молба.
адвокат
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron