начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

условна присъда-забрана за пътуване в чужбина

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


условна присъда-забрана за пътуване в чужбина

Мнениеот danni » 10 Сеп 2002, 20:45

Как един условно осъден, може да си вземе иззетия международен паспорт и има ли пречка да пътува в чужбина в изпитателния срок? Благодаря Ви предварително.
danni
Младши потребител
 
Мнения: 79
Регистриран на: 15 Апр 2005, 06:49

Re: условна присъда-забрана за пътуване в чужбина

Мнениеот Klark Kent » 11 Сеп 2002, 19:24

Вижте в Закон за българските документи за самоличност /не съм сто процента сигурен в заглавието/. Нормата, която ограничава възможността за издаване на задграничен паспорт на такива лица е диспозитивна, но на практика винаги се отказва издаване на паспорт на осъдени лица. Отказа подлежи на обжалване пред ВАС.Обикновенно съда го потвърждава. Но има и една вратичка. Във всяко РДВР в страната има комисии от няколко длъжностни лица/но задължително с участието на директора на РДВР/, които решават дали и при какви обстоятелства може да се издаде паспорт. Много често помага нуждата от лечение в чужбина/разбира се подкрепена с медицински документи и известно ходатайство/.
Klark Kent
 

Re: условна присъда-забрана за пътуване в чужбина

Мнениеот accipiter » 14 Сеп 2002, 17:56

Предполагам твърдението, че нормата е "диспозитивна" в случая означава, че адм. орган действа при оперативна самостоятелност :)
accipiter
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron