начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Да похвалим съдиите!

Дискусии на тема съдебната власт в България


Съдебен заседател

Мнениеот гост » 05 Авг 2005, 22:15

Здравейте като стана въпрос за съдии искам да кажа че между тях има голяма част от много добри професионалисти има и не толкова добри но по голямата част са изключително добри юристи.
Аз съм финансист по образование но имам втора специалност по право и бях избран за съдебен заседател.Видях от близо съдебната ни власт от която обаче никак не ми хареса като цяло нестава въпрос за съдии или прокурори а за съдебната система.Първо съдебният заседател е една формалност събрани баби и дядовци по на 70г дето нито чуват нито виждат амаса утишли на топло да изкарат 5-6лева.
По голямата си част от заседателите не разбирет абсолютно нищо за какво става въпрос в съдебния процес и от там и невъзможноста да се противопоставят на съдията ако има противоречия с неговото решение.На два пъти изпратихме писма до Висшия съдебен съвет с предлужения за промяна на наредба №11 за съдебните заседатели но и отговор не получихме.С председатела на съда говорихме по нашите проблеми но той се изживяваше на бог и не благоволи и 15 минути да говори с нас и т.н.От това всичко което видях в съда просто ми се приплака честно да Ви кажа защото извода за мен беше че няма закони в тая държава или по точно казано няма инстанции и институции които да ги изпълняват.95% от делата на които бях не идваше никой на тях целия съдебен състав стои и чака обвиняемия апък за свидетелите да не говорим никой не идваше на тия дела постановяваше се принудително да се доведат и глоби но глас в постиня някой си казва явно и какво от това правосъдието е за бедните хора .За съжаление не изкарах и целия си 5г мандат защото просто се отказах да гледам тая отчайваща гледка.97% ОТ съдените бяха цигани и то за дребни неща откраднал желязо,кокошка,кон и т.н на нито едно дело не присъствах за големи кражби които неприкъснато стават в управлението на държавата,банките и т.н.Иначе професията юрист според мен добра но до постовете в съда се домогват не случайни хора.Много дълъг път трябва да извърви съдебната ни система да е низависима и да прилага законите по собствено обеждение просто нямам думи.От тогава си казвам че правосъдие има само за бедните хора.Но на кой ли му пука то държава вече почти няма та камо ли съд.За съжаление имам такова мнение и за прокурорите те силно са зависими от държавната власт и не се опражнява ефикасно тяхната дейност.Това е което исках да споделя с Вас по въпроса засъдиите ако имате наблюдения и предлужения за промени в правораздаването и по точно за съдебните заседатели направете го защото е необходима незабавна промяна за да се взимат квалифицирани хора разбиращи в определена степен от право.
гост
 

Мнениеот Гост » 06 Авг 2005, 21:02

За какво говорим, господа съдии?! Явно не Ви пука, а просто си получавате заплатата! За това хората не вярват в правораздаването! Съдилищата са пълни със цигани, които си крадат и се оправдават:"Крадем, за да ядем!". Човека, който започна тази тема не знам какво е искал да постигне, но виждате, че нещата не стигат до никъде. Въртят се в кръг! Само ,когато пострада някой от правораздавателната система- усеща цялата безмислица на системата! Както онзи гост "госпожата" от темата "Хем ме бият, хем си плащам" Не съм юрист - но виждам, че на обикновения човек почти никой не му обръща внимание, та дори и да се моли, моли...... Хайде, господа магистрати- отговорет й на нея и на куп други обикновени българи!
Гост
 

mda...

Мнениеот almal » 08 Авг 2005, 12:36

Не се срещам всеки ден със съдии, особено по наказателни дела, но може ли някой до ми обясни каво точно правят, освен да се занимават с математика? В същност правят ли дори това, при положение че под тях са полиция, следствие и прокуратура и те вършат цялата работа? Заслужават ли похвала за това?Не съм язвителен, но е добре да ми изясните въпроса.
almal
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 28 Фев 2005, 17:40

Re: mda...

Мнениеот от системата » 24 Авг 2005, 10:31

almal написа:Не се срещам всеки ден със съдии, особено по наказателни дела, но може ли някой до ми обясни каво точно правят, освен да се занимават с математика? В същност правят ли дори това, при положение че под тях са полиция, следствие и прокуратура и те вършат цялата работа? Заслужават ли похвала за това?Не съм язвителен, но е добре да ми изясните въпроса.

вие освен, че не се срещате често със съдии, очевидно не сте завършили и право
по-тъпо изказване не бях чувала
от системата
 

Мнениеот tzveti24 » 24 Авг 2005, 12:05

Не мога да разбера, защо въобще се обсъждат качествата на съдиите... Много ясно, че ще има доволни и недоволни от тях. Много ясно, че по-голямата част от пишещите, като не са навътре в нещата, т.е, не са ня мястото на съдията ще правят излишни лингвистични упражнения, но не смятам, че това ще пречи, на който и да е съдия да продължава да работи, както си знае и колкото си може..... Не съм съгласна да се отхвърля, с пренебрежение и язвителни забележки, мнението на хора, които не са учили право и точна поради тази причина искат да им бъде обяснено, що е това съдебна система, съдия с най прости думички, без правни и законови определения, т.е. на прост български език.
много добре си знаете, че "кучето си лае керванът си върви", и че "във всяко стадо има мърша", за това Ви, моля не слагайте под общ знаменател съдията "У", който с нещо е засегнал личините Ви интереси или пък сте чули от някъде нещо, което може и да не е истина, но го приемате, защото така Ви ,изнася със съдиите, които са отдадени на работата си и си задавайте по-честичко въпроса - Как бихте постъпили Вие на тяхно място
tzveti24
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 04 Ное 2002, 17:37

За някои съдии

Мнениеот Надежда » 29 Авг 2005, 15:55

Аз също съм на мнение, че има съдии, които си заслужава да похвалим. Възхищавам се на професионалзма на съдия Александър Цонев от СРС и знам, че наистина си гледа си гледа делата, макар да не пише завъртяни решения от по 10 страници.
Надежда
 

Re: За някои съдии

Мнениеот Гост » 29 Авг 2005, 16:34

Надежда написа:Аз също съм на мнение, че има съдии, които си заслужава да похвалим. Възхищавам се на професионалзма на съдия Александър Цонев от СРС и знам, че наистина си гледа си гледа делата, макар да не пише завъртяни решения от по 10 страници.


Цонев, като искаш да се самопохвалиш барем се пиши с мъжки псевдоним.
Гост
 

Мнениеот Гост » 30 Авг 2005, 08:59

Колеги,
Пиша Ви от Пловдив,но няма да мога да кажа добра дума за съда тук.Особено за Районния съд -пълни невежи,но пък със самочувствие до небето.Добре че има и други инстанции,че иначе тези бисери дето ги творят само изнервят хората и ги карат да вярват,че в съда няма правосъдие.
Гост
 

Мнениеот колежка » 30 Авг 2005, 10:14

Колега, на много места е аналогично. погледнете от добрата страна - има следващи инстанции... Не може в една държава, където всичко е нефункциониращо, освен привилегиите за властимащите и приближените им, съдебната система да е добра...
колежка
 

Blagodarnosti na Nikolai Gospodinov - Pleven

Мнениеот Liz » 08 Сеп 2005, 17:42

Sudiata Niki Gospodinov mi napisa pone 20 pisma s obiasnenia i suveti vuv vruzka delba na imotite mi bez dori da me poznava
Blagodaria mu ot surze, negovite suveti i vremeto mu biha edna ot nai goliamite pomo6ti koito niakoga sum poluchila v jivota si

Merci Niki!
Liz
 

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2005, 18:44

т.е. съдията Niki Gospodinov e нарушил ЗСВ, който забранява на съдиите да дават правни консултации. Браво!
Гост
 

Re: Да похвалим съдиите!

Мнениеот vas » 09 Сеп 2005, 11:30

Теа написа:Кого имахте предвид, че "......."? Приятелката ми си изгуби акъла по един такъв съдия, който я прелъсти. Аз все й казвах да не се заблуждава, че това е любов, но те още са заедно и мисля, че тя е единствената стажантка,която той е чукал.



kolejke, zashto barkate "sadiata" s "choveka"...tia haresva imenno choveka !!! a dali toi e sadia, prestapnik..za neia e bez znachenie!!!
vas
 

Мнениеот теа » 09 Сеп 2005, 14:44

Така е. Но не че смесвам двете, а някак стряскащо ми подейства написаното за съдията, който чукал стажантките..., защото приятелката ми беше стажантка, когато се запозна с приятеля си-съдия. Може пък този коментар да е бил от някой злобен колега или незадоволена стажантка...
теа
 

Мнениеот Михова » 10 Сеп 2005, 10:53

Защо трябва да ги "хвалим" съдиите.Тези от тях,които отиват за да работят-това са хората с призвание и те ясно си дават сметка , че решават съдбата на хората.Но за мене е по-важно да няма корумпирани съдии или дори още по-жалките, които за един обяд или 1бутилка алкохол "оправят някое дело",отдавна забравили съдържанието на думата СЪДИЯ.Но все пак добре, че ги има свестните съдии,защото малката справедливост която още я има ме задържа в системата.
Михова
 

Мнениеот случаен » 10 Сеп 2005, 14:41

Изглежда в България има много заблудени хора относно понятието "професионалист". За мен лично една голяма част от тях са връзкари, а с останалата не съм имала щастието да се сблъскам. Фактът, че един районен съдия - няма да го споменавам поименно - не дръзва да прочете депозирана жалба, определя я като нередовна и се мотивира с невнесена напълно държавна такса - доказва, че който не чете - няма да може да определи правилно размера на държавната такса и тя все ще му се струва "недовнесена".
Да не споменавам ДЕЛОВОДИТЕЛКИТЕ В СРС..... в този момент ми обеднява речника на "хвалебствени слова".
Човек може да натрупа само горчив опит от дейността и функционирането на съдебната система в България!
И въпреки това поздравявам всички съдии, които са влезли в "системата" благодарение на собствените си усилия и личните си качества. Вярвам, че измежду тях има професионалисти, защото е трябвало винаги да се трудят и доказват.
За останалите - нека бъдем обективни!!!
случаен
 

Мнениеот Гост » 10 Сеп 2005, 18:25

Колеги, кои от съдилищата в България могат да се похвалят със съдии, които не са връзкари- на тоя леля му, на тоя чичо му, на другата на приятелката й съдияка леля й е ......... голяма работа в системата в столицата и която самата тя говори по тези въпроси и ги заклеймява. Явно така и ще си остане в България и няма да има промяна, дори и да влезем не в Европейския съюз , а ако ще и на Марс .
Гост
 

Мнениеот Гост » 10 Сеп 2005, 19:01

В днешния брой /10.09.`05 г./на в. Труд има интересна статия от А. Заркава за трагичното положение на съдебната власт и по-специално за глупостите, които творят нашите магистрати. Разбира се за някои неща не е права, защото съдиите не правят закони, а само ги прилагат. Но има втори голям проблем - който един от преждеписалите форумци определя като "Критичен дефицит на качествени хора" в съдийската гилдия. Ето това е ПРОБЛЕМА!!!
Гост
 

Мнениеот monteskio » 10 Сеп 2005, 21:59

Професионализъм и креативност в лицето на съдия Евгения Баева, съдия Цвета Павлова, съдия Благовеста Липчева, съдия Милен Славов - ВРС, съдия Владимир Георгиев ВОС, и не само тези имена.....
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Мнениеот Супер лаик » 12 Сеп 2005, 11:10

Няма какво да ги хвалиме съдиите.
Нека да ги хвалят обикновенните граждани, които си търсят нарушените права в съда, ама понякога затова не им стига цяла десетилетка.
Идеята на автора на темата е, като се откроят свестните, да се видят останалите, ама те свестните са максимум 20% от гилдията...
И системата е конструирана така, че те въобще да нямат "решителен глас" за отсъждането в крайна сметка.
В един средноголям РС от 10-15 районни съдии надали ще се намерят повече от двама - трима свестни. И шансът да попаднеш на някой такъв е доста незначителен. Дори и да се случи това, после следва по-горна инстанция - ама там статутквото е същото, съотношение 20%:80%. И там вече, са трима съдиите така, че да вярваш, че ще има едновременно ДВАМА ОТ ОБЩО ТРИМАТА (ПРИМЕРНО) СВЕСТНИ СЪДИИ в съдебния състав по "твоето" дело, за да си сигурен, че решението ще е 100% такова, каквото наистина следва да е, е направо научна фантастика.
Системата е конструирана така, че свестните да не могат да "спъват" работата. И да ги открояваме и да не ги открояваме ....... "кучетата си лаят, а керванът си въри". Само дето за най-голямо съжаление в България от много отдавна на свестните им викат "кучета", а към "боклуците" се обръщат с най-голямо уважение - от страх или заради нещо друго...
Супер лаик
 

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 15:57

Нека ги хвалят съдиите евроекспертите,които им правят мониторинга...
Гост
 

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron