начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

относно фондациите

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


относно фондациите

Мнениеот mojo » 15 Окт 2002, 13:11

Съгласно чл 2 ал.2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел и по специално фондациите,целите им могат да бъдат за осъществяване на обществена или частна полза.В какво може да се изразява целта в частна полза, немога да си обясня?
В закона е коментирана формата на управление при фондациите с обществена полза,но не и в частна полза,може ли управителния им орган ,да бъде също индивидуален (управител,председател)?????2

Не мога да си дам отговори на тези въпроси,а пък писането на реферата не може да чака повече......!!!!!!!
Ще съм благодарен на всеки,който изрази мнение по тези въпроси,защото не можах да намеря нито съдебна практика,нито литература!
mojo
 

Re: относно фондациите

Мнениеот russema » 15 Окт 2002, 22:52

Отидете в съответния регистър към съответния окръжен съд. Поискайте да ви издадат удостоверение или справка за посочено от Вас ЮЛ с нестопанска цел, ако знаете някакво наименование. Ако не знаете, помолете /естествено срещу съответната такса/ служителите да Ви посочат някои наименования на такива ЮЛ, за които да поискате справка. Най-вероятно ще Ви помогнат. При всички случаи в документа ще трябва да е посочена целта, така, както е заявена и вписана.
Пример за частна полза. Гражданите от българския етнос, живеещи в кв. "Изгрев" /населен предимно с граждани от ромски произход - които не си плащат тока с години и т.н./, се сдружават, за да могат с общи усилия да издействат от Община Пловдив да им предложи за замяна жилища в друг квартал. Вероятно сте чували поне за проблемите там. Предполага се, че всеки от членовете може да помогне с нещо - лични контакти на местно, национално и международно равнище, формиране на общественото мнение чрез медиите и реализиране на всякакви инициативи, незабранени от закона.
russema
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 08 Юли 2002, 21:29

Re: относно фондациите

Мнениеот russema » 15 Окт 2002, 23:51

Продължение.....Конкретно за фондациите. Там на първо място трябва да има имущество и управителен орган, който според чл. 35 от ЗЮЛНЦ може да бъде и едноличен. Що се отнася до частната полза при фондациите - пак регистърът ще Ви помогне евентуално за примери. Според мене частна е ползата, когато се посочват конкретни ползващи се лица или пък техният кръг е определяем и съответно ограничен по някакъв конкретен критерий - така в крайна сметка се оказва ограничен. Примерът може да бъде горният, но в основата ще стои имущество и НЯМА ДА ИМА ЧЛЕНОВЕ. Имуществото ще бъде например N брой апартаменти за А, Б и В да се построят и да им се предоставят за обитаване. За пример могат да бъдат дадени и наследници бохеми, които ще могат да се ползват от имуществото само според учредителния акт /завещанието/ под контрола на управителния орган. Все пак ползата ще е за тях, но и имуществото няма да се разпилее с лека ръка. Обещавам да направя някаква справка в регистъра в скоро време и да посоча конкретни примери, ако съществуват.
russema
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 08 Юли 2002, 21:29

Re: относно фондациите

Мнениеот bgjurist » 16 Окт 2002, 10:14

Фондациите са само в обществена полза. В частна или в обществена полза се учредяват единствено сдруженията. Фондация се учредява с учредителен акт, който може да бъде дарение или завещание. След съдебната регистрация фондацията следва да се впише в нарочен регистър към съответното министерство. Справка относно фондация можете да получите от съдебния регистър, "Информационно обслужване"АД, от нарочния регистър към съответното министерство, а също и от "АПИС-Регистър". Управител на фондацията може да бъде и едно лице.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: относно фондациите

Мнениеот tenev » 16 Окт 2002, 10:36

Kolega bgjurist,

I fondaciite i sdrujeniata mogat da budat v chastna ili obshtestvena polza.
tenev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Окт 2002, 11:54


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 25 госта


cron