начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

НА КОГО ПРЕЧИ НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?

Дискусии на тема съдебната власт в България


следствие

Мнениеот прокурор » 12 Сеп 2005, 22:52

Потърпевш,доколкото ми е известно,споразумението за прекратяване на наказателно производство се одобрява от съда! Така,че ако имуществените вреди не са били възстановени,съответния съдебен състав не би трябвало да одобри така постигнатото споразумение между прокуратурата и защитата! А това,че подсъдимия е уличен или обвиняем по други наказателни производства не е пречка да се сключи споразумение,стига закона да позволява! Общо взето,не разбрах какво искахте да кажете,но вероятно причината е късния час! Бъдете здрав!!!
прокурор
 

Мнениеот потърпевш » 12 Сеп 2005, 23:11

Така е, г-н Прокурор, но не от късният час, а от "справедливата" ни правораздавателна с-ма.
Може би в желанието си да съм кратък съм засегнал всички честни и стремящи се да са обективни прокурори......, извинения, но аз наистина бях потърпевш и впоследствие разбрах, колко е важно кой прокурор с кой адвокат работи..........., кой съдия с кой адвокат работи.........!?!?!?
Въпреки това аз все още се надявам,че тази практика е изключение и имам доверие на системата/ моя близка е районен прокурор, както и двама мои приятели съдии/. Просто ме боли когато някоя институция се представя, като невинна сълза от пеленаче, а всички останали са пълни с корумпирани некадърници.
А що се касае, че не сте разбрал какво искам да кажа: мога да Ви цитирам мотиви за прекратяване, които ще счупят рекордите на Гинес, но не това е целта- не да спечелим спора, а хората да повярват, че има спаведливост............., дори и на последна инстанция. :!:
От все сърце- и Вие бъдете здрав!!! 8)
потърпевш
 

Мнениеот психолог- наблюдател » 12 Сеп 2005, 23:22

Няма ли накрая да прекратите тези безсмислени спорове?.Човешкият живот се подчинява единствено на два инстинкта- оцеляване/ страх от смъртта/ и стремеж към удоволствие. Като четох всичко написано тук се убедих, че не сте изключения от правилото. А би трябвало при многобройните си срещи със смъртта, да гледате на света по различен начин.При дознателите прозира скрита завист, дори злоба и то най- вече заради заплащането. Усещам скрита флустрация, комплекси,че нямат достатъчно власт, че са пренебрегнати- един вид втора категория хора. Не можеш обаче да се движиш към Европа, когато си тесногръд,без собствена индивидуалност, когато си свикнал да изпълняваш заповеди и нареждания- дори когато противоречат на вътрешното ти убеждение,само за да запазиш службицата си. Разследването изисква широка обща култура, която в т.нар Академия едва ли се добива. Нужни са познания по психология, философия, литература- изобщо любознателност във всички сфери на познанието. Как да стане това, когато повечето участващи тук не владеят елементарните правопис и пунктуация. За какви сложни мисловни анализи и заключения може да става дума, когато не си усвоил елементарни неща от синтаксиса и морфологията.Естествено е, че хора с такава "грамотност" не са били приети в СУ .Някои магистрати пък с всички сили се стремят да докажат колко са незаменими и компетентни.Господа, оставете "егото" си. Вашите спорове могат да предизвикат едниствено насмешка след хората извън съдебната система и МВР. Важно е всеки да върши съвестно и честно работата си, пък каквото стане.Както е казал Омар Хаям- "Всички сме като пеперуди танцуващи около фенер, незнайно от кого запален".
психолог- наблюдател
 

Мнениеот Полицай » 12 Сеп 2005, 23:35

психолог- наблюдател написа:Няма ли накрая да прекратите тези безсмислени спорове?.Човешкият живот се подчинява единствено на два инстинкта- оцеляване/ страх от смъртта/ и стремеж към удоволствие. Като четох всичко написано тук се убедих, че не сте изключения от правилото. А би трябвало при многобройните си срещи със смъртта, да гледате на света по различен начин.При дознателите прозира скрита завист, дори злоба и то най- вече заради заплащането. Усещам скрита флустрация, комплекси,че нямат достатъчно власт, че са пренебрегнати- един вид втора категория хора. Не можеш обаче да се движиш към Европа, когато си тесногръд,без собствена индивидуалност, когато си свикнал да изпълняваш заповеди и нареждания- дори когато противоречат на вътрешното ти убеждение,само за да запазиш службицата си. Разследването изисква широка обща култура, която в т.нар Академия едва ли се добива. Нужни са познания по психология, философия, литература- изобщо любознателност във всички сфери на познанието. Как да стане това, когато повечето участващи тук не владеят елементарните правопис и пунктуация. За какви сложни мисловни анализи и заключения може да става дума, когато не си усвоил елементарни неща от синтаксиса и морфологията.Естествено е, че хора с такава "грамотност" не са били приети в СУ .Някои магистрати пък с всички сили се стремят да докажат колко са незаменими и компетентни.Господа, оставете "егото" си. Вашите спорове могат да предизвикат едниствено насмешка след хората извън съдебната система и МВР. Важно е всеки да върши съвестно и честно работата си, пък каквото стане.Както е казал Омар Хаям- "Всички сме като пеперуди танцуващи около фенер, незнайно от кого запален".

Флустрация, комплекси, власт, срещи със смъртта,.........., синтаксиса и морфологията, .........., май Ви се е отразило следването, г-н психолог! Как бързо изградихте психопрофила на хората участващи тук:съдии,прокурори,дознатели,адвокати,полицаи и най-обикновени студенти!!!
Евалла, но само с познаване на общата терминология няма да стане, явно Ви е необходима практика, а може би за начало и дискретно лечение. Все пак успех!
Полицай
 

към разследващите

Мнениеот автора на темата » 13 Сеп 2005, 00:15

Дискусията набира скорост. Но тук във форума становището на следователя, дознателя, прокурора е - такова каквото трябва да бъде. Явно е, че някой господа владеят добре и диалога - респектиращо се изказват. Пък и професионализъм се демонстрира - това е лесно. Ние се знаем. Искам да видя всичките господа които се изказахме /и аз включително тук/, как ще действат/ме/, не когато сме "на витрината" - тоест във форума. Искам да видя разследващите как ще съставят план за разследване на следственото дело /дознанието/, общата култура, моралните устои и задръжки като се предлагат рушвети, силата да ги откажеш, дори и да бъдеш законово /груб и арогантен/ като контра офанзива на престъпната агресия, да видя как ще напишат огледа при мокър сняг когато вали дъжд и свит на две под платнище скицираш скицата, как ще се държат/им/, в реална обстановка когато трябва бистър ум и адекватна реакция. Как ще се опънеш реално на корумпиран шеф, на наглярски адвокати - как за да влезеш в "кондиция", ще пиеш лексотани и диазепами господин неизвестен разследващ, защото и това е част от играта, как се ход на оглед на ПТП при положение че в жоивота си не си виждал ПТП / при мен преди доста години имаше и такъв момент/, как ще разпиташ първия свидетел /и кой от двамата повече ще се изпоти/, като влезе първия обвиняем, ще го гледаш ли в очите направо или ще стоиш сконфузен пред "обиграния" престъпник. Когато разпитваш "баровци" ще имаш ли чувството че си "съблечен гол" пред него - че той е нещо, а ти си нищо - защото знаеш че за твоята заплата той си наема компания за една вечер, ще си мислиш ли за пистолета който е в чекмеджето като сте в стаята само двамата с бандюгата, въобще ВЪТРЕШНИЯ СТАТУС господин разследващ - и още много работи. Още бих искал да зная на адвокатския въпрос - "Има ли начин в рамките на Вашата компетентност да разрешим проблема в наша полза??? - ти неизвестен разследващ как ще отговориш???? И като изпращаш до вратата /пострадалия/лата/, дали вече не си го предал - подло, измамно, откъм гърба. Когато те питат как е делото и ти отговаряш - движи се по закон, доколко си искрен??? Дали като си облечен със скъпия костюм и изискана връзка с блестящи обувки, внушаващи респект и отработени жестове, дали със всичко това не прикриваш една продажна и подла душа???
Дали с дистанционното поведение не прикриваш некомпетентност и корупционен потенциал? Бих искал да видя неизвестен разследващ как ще се държиш когато в кабинета влезе баровски адвокат и да речем бедна селска жена. Първия като адвокат на дееца и втората да речем като пострадала от престъпление. Говоря за личностното отношение а не за законовото? И още много неща могат да се кажат......това го написах за да се разсъждава и за обратната страна на медала.......не само за високопарните ни изяви - но това май не ни се коментира??? А трябва - просто трябва - поне от тия за които верността към закона е въпрос на чест.....
автора на темата
 

Мнениеот Гост » 13 Сеп 2005, 16:09

всички треперят от вас, защото почти не остана престъпност във висшите етажи на властта и корупция. смазахте ги. затова искат да ви махнат :twisted:
Гост
 

не всички са с курсове

Мнениеот и дознателя е човек » 13 Сеп 2005, 16:09

младши юрисконсулт написа:ЛЕК ДА Е ДЕНЯ И НА ТЕБ!
САМО ИСКАМ ДА УТОЧНЯ, ЧЕ СЪМ РАЗЛИЧЕН ПОТРЕБИТЕЛ ОТ ДОЗНАТЕЛ-МАЛОУМНИК, ЗАВЪРШИЛ ПРАВО В СУ, ТАКА ЧЕ ЩЕ ПОМОЛЯ ДА НЕ БЪДА ПОСТАВЯН В КАТЕГОРИЯТА -ДОЗНАТЕЛИ, НЕ ЧЕ МИ ПРЕЧАТ НЕЩО ХОРИЦАТА!
И в дознанието има не малко хора завършили елитни юридически факултети като СУ,УНСС,Пловдивски университет и Търновския филиял на СУ!И слава богу иначе работата няма да върви!
и дознателя е човек
 

Мнениеот Гост » 13 Сеп 2005, 16:19

:roll:
Гост
 

Мнениеот Гост » 13 Сеп 2005, 16:27

Заглавие: НА КОГО ПРЕЧИ НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?
Отговорът е прост: НА НИКОГО НЕ ПРЕЧИ.
И НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ПЛЯМПАТЕ ЗА ТАЯ СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?
Гост
 

Мнениеот shahin_fm » 15 Сеп 2005, 10:25

И какво стана с тая почерпка? (izSledowatel)
shahin_fm
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 05 Ное 2004, 11:13

До автора на темата

Мнениеот кондолийза » 19 Сеп 2005, 10:57

отдавна не бях чела нещо толкова и вярно и истинско, и добре изложено.Поздравявам ви за това, което сте написали.дано колегата-дознател да го е прочел. За него мога да кажа, че е хубаво да имаш хъс-ще му мине. Още по-хубаво е, че има и образование-по изключение. Да не се обижда лично. Да приемем, че форумът визира всички негови колеги-без него. Света истина е, че единствените читаво работещи кадри в дознанието са бившите пом.следователи при НСлС.Нямат вина колегите, че са неграмотни, и са им възложени и чисто полицейски функции.Но малко им е късно вече за "детски грешки". Все пак дознание има от 2000 г. Да са се научили. Че сме по-добри от тях е факт, въпреки, че имаме пишеща машина, телефон и жалки остатъци от ентусиазъм, предвид това, което правят с нас.Бих искала да кажа и на войнствуващите прокурори, че действително имат право да говорят за нашите грешки, но все пак на тях им липсва това, което знаем ние- мириса на кръв, гледките, от които нощем не можеш да заспиш, постоянната гавра от страна на свидетели, способни да купят цялата сграда сс оборудването, на които трябва да деминстрираме, че действително вярваме, че трудът ни има смисъл, и дори да "ги респектираме". Трябва дори да им внушим, че не може да си купят съд. Да прочетеш и решиш дело е някак по-леко от това да го изработиш качествено. Вижте лекия начин, по който реши проблемите си Стефан софиянски. Никой не иска имунитета му. не питаме защо е работило следствието. Ако действително се приложи западната система ще стане труден прокурорският живот. може би ще трябва да отидат на място, може би ще видят кръв. Може дори и при цялото, дори чисто човешко напрежение да им се наложи да мислят и действат.Всеки си има своя страна. Лошото е, че и ние , и прокурорите страдаме от неудачната форма на разследване, каквато е дознанието. Предполагам не е изненада за колегата-дознател, че прокурорите предпочитат да образуват следствени дела по техни текстове. че всичко-опорочено, и в много случаи - смешно, изработено от тях честичко дори със стара дата / преди да отпадне възможността за преобразуване/ идва на нашите бюра.Все пак оцеляваме, и аз не знам защо. сигурно защото има хора като автора на темата.
кондолийза
 

Re: До автора на темата

Мнениеот случайно минаващ » 19 Сеп 2005, 17:19

кондолийза написа:отдавна не бях чела нещо толкова и вярно и истинско, и добре изложено.Поздравявам ви за това, което сте написали.дано колегата-дознател да го е прочел. За него мога да кажа, че е хубаво да имаш хъс-ще му мине. Още по-хубаво е, че има и образование-по изключение. Да не се обижда лично. Да приемем, че форумът визира всички негови колеги-без него. Света истина е, че единствените читаво работещи кадри в дознанието са бившите пом.следователи при НСлС.Нямат вина колегите, че са неграмотни, и са им възложени и чисто полицейски функции.Но малко им е късно вече за "детски грешки". Все пак дознание има от 2000 г. Да са се научили. Че сме по-добри от тях е факт, въпреки, че имаме пишеща машина, телефон и жалки остатъци от ентусиазъм, предвид това, което правят с нас.Бих искала да кажа и на войнствуващите прокурори, че действително имат право да говорят за нашите грешки, но все пак на тях им липсва това, което знаем ние- мириса на кръв, гледките, от които нощем не можеш да заспиш, постоянната гавра от страна на свидетели, способни да купят цялата сграда сс оборудването, на които трябва да деминстрираме, че действително вярваме, че трудът ни има смисъл, и дори да "ги респектираме". Трябва дори да им внушим, че не може да си купят съд. Да прочетеш и решиш дело е някак по-леко от това да го изработиш качествено. Вижте лекия начин, по който реши проблемите си Стефан софиянски. Никой не иска имунитета му. не питаме защо е работило следствието. Ако действително се приложи западната система ще стане труден прокурорският живот. може би ще трябва да отидат на място, може би ще видят кръв. Може дори и при цялото, дори чисто човешко напрежение да им се наложи да мислят и действат.Всеки си има своя страна. Лошото е, че и ние , и прокурорите страдаме от неудачната форма на разследване, каквато е дознанието. Предполагам не е изненада за колегата-дознател, че прокурорите предпочитат да образуват следствени дела по техни текстове. че всичко-опорочено, и в много случаи - смешно, изработено от тях честичко дори със стара дата / преди да отпадне възможността за преобразуване/ идва на нашите бюра.Все пак оцеляваме, и аз не знам защо. сигурно защото има хора като автора на темата.


Не мислите ли, че не е много етично и професионално да плюете дознанието?! Нека отбележим фактът, че там вече има и много колеги юристи! След промените в НПК ще има още повече юристи. А за останалите, които не са юристи - никой от тях не е искал да бъде и дознател и ОР. Така, че ако всеки си гледа работата и поне малко си я върши - май ще сме по-добре...
случайно минаващ
 

Мнениеот Гост » 19 Сеп 2005, 17:38

Това че има хора, които плюят дознанието си е техен проблем. Факт е, че следователите са по- добре подготвени.Другото е въпрос на култура и възпитание. Въпросът е защо полицаите и дознателите толкова завиждат на следователите? ББ и компания започнаха тази политика на противопоставяне. Хубаво е, че напусна системата на МВР.Никой не е виновен за неуредиците в съдебната система и правораздаването. Дознанието все още не е легитимирано в Конституцията. Това дава шанс на следователите да станат съдии по разследваенто. Тълкувателното решение на КС посочва тази възможност. Изходът е ясен. Въпрос на време и на гласуване в НС, което се надявам да мине и да се сложи веднъж завинаги край на това делене на юристите на първа и втора категория.
Гост
 

Мнениеот дознател » 20 Сеп 2005, 07:47

"кондолийза"колко пъти да обясняваме ,че в МВР има два вида дознатели.Едните са щатни дознатели и всички до един са юристи.Около една трета от тях имат минимум пет-шест години стаж а останалите имат по две-три години/от около две години не е имало назначения,тъй като според думите на служители от "човешки ресурси" незаетите места се пазят за следователи/.Всички процесуално -следствени действия извършени от щатните дознатели са законово издържани и със същото качество като тези който извършвате и вие.В МВР има и други "дознатели" това са всички ОР и мл.ОР,РИ и мл.РИ, ПК и част от патрулиращите полицай.Поради неокомплектованият щат на дознателите и поради много слабата организация по разследването/ако изобщо има такава/,тези служители също са принудени да извършват процесуално-следствени действия.Тези последните са с много ниско качество/аз лично поемам делата още от първото действие и така си спестявам много труд/.Ако мненията изказани от следователите и прокурорите във форума касаещи "юридически неграмотните дознатели" са насочени към тези нещатни дознатели ,то аз напълно се присъеденявам към тях/сред тези служители няма юристи а повечето от тях са без висше образование/Ако четеш пресата ще видиш ,че това което изложих е отчетено и в новият НПК е залегнало ,че разследване ще водят само щатните дознатели.Същети тези "нещатни дознатели"обаче вършат страшно много работа по разследването от която вие присто не можете да се възползвате.Силата на тези служители е в събирането на опаративна информация,в предварителните беседи с лицата ,който ще се разпитват, в бързината при извършването на различни действия/ установяване на нови свидетели и извършители, намиране на веществени доказателства и др./Без тяхна помощ едно разследване е почти обречено и винаги ще бъде непълно.Предимството на дознателите е ,че работят заедно с тези колеги и могат по всяко време да им поставят различни задачи по разследването .Тези задачи се изпълняват много бързо/за няколко часа/и то с голяма охота,тъй като това е работата на колегите а не да ги карат да попълват някакви непонятни да тях протоколи.Замисли се как е при вас,ако ви трябва някаква информация пишете постановление или писмо и чакате няколко месеца.Резултата ,който получавате в повечето случай не ви удовлетворява,тъй като полицайте умишлено не ви дават цялата необходима ви информация/поради не много доброто мнение което имат за вас/.Сега за преобразуваните дознания.По дела за който се знае ,че ще стават предварително производство /срещу непълнолетни,чужденци и др./работят само нещатни дознатели .В най добрият случай някой дознател им пише заключителното постановление.точно за това тези преобразувани дела са с много ниско качество.Ако не ви харесва не чакайте някой да ви върши работата ,а поемайте делото от самото начало.За други преобразувани дознания аз лично не съм чувал.Относно бившите "помощник следователи" мога да кажа следното :дано следователите не са като тях,че ще има доста да си патим когато ги назначат в МВР.
дознател
 

ДОЗНАТЕЛЮ-ГОСТ

Мнениеот следователка » 20 Сеп 2005, 10:01

В това, което пишете , колега, има много истина. Мисля, че всеки от нас е наясно, че Ви е доста трудно, особено на онези, които наред с разследването са натоварени и с чисто полицейски функции.А също така, защото сте подчинени на началници, а това често няма общо със закона. Истина е и това, че имате достъп както до масиви, така и до оперативна информация, с която ние не разполагаме/ друг е въпрос колко успявате да летгализирате/, и действително чакаме с месеци да ни отговорите, изпълнявайки задълженията си по закон. Учуди ме единствено, че често информацията, с която разполагате не ни била предоставяна защото, видите ли, нямате добро мнение за нас. Ами нека помислим за това, че сте длъжни, някак си, законово. Може би най-удачна е била системата, при която оперативният работник е работил под надзора и ръководството на следователя, от когото е зависело да му попълни картона за разкрито престъпление, само когато напише обвинително заключение. Това не е било толкова отдавна.Би прекратило безсмислените разнобои. Сега се опитват да приложат нещо, което не само противоречи грубо на конституцията, според която сме единствения оторизиран да разследва орган, но и от което сме се отказали / поради неефективността му / през 1994-95 г., с излизане следствието от МВР. Тогава именно е възникнал един от сериозните въпроси-да се създаде независим разследващ орган. Както и да ви обособят, никога няма да сте такива при тази йерархична подчиненост.Друг е въпроса доколко е ефективно да се преви независима структура, която разследва когато вече има такава, ще ми простите, но с повече опит. Нормално е, донякъде, взаимно мнението да не е добро-един за друг. Всеки от нас си има своя гледна точка.Аз например имам проблеми от оповестяването, през запазване на произшествието, през споровете за нежеланието на колегите да отпочнат дознание, през качеството на работа по преобразуваните дознания, които довършвам, та дори и по смехотворните интервюта на МВР, но по всеки възможен случай. Имам и наблюдения върху работата на дознателите по текущи случаи.Съвсем не е достатъчно да си завършил право, и двамата го знаем. Всеки ще си защитава хляба. Всички сме изнервени, защото ни противопоставят изкуствено., и то хората в парлемента, които съвсем нямат представа какво значи да пишеш на машина в 21 век или да видиш кръв. Достатъчно е да видиши изказванията на "дознател-малоумник" в този форум, за да видиш, че това противопоставяне съвсем не е едностранно.Нормално е да сме озлобени, при експерииментите, които непрекъснато правят и с нас, и с вас, за законите да не говорим.Тази агресия донякъде започна от политиката на вашия пресцентър и ББ.Като разследващ, какъвто вече си, знаш що е то разкрито престъпление. Не всяко случило се, което сме отработили впоследствие, не всяко, по което е започнала работа, на която практически се пречи, защото по медиите се лансират всички възможни версии. Рай за проектообвиняемите. И при нас , и при вас има трудности, за които, тези, дето ги пишат законите и не са мърдали от някой кабинет, не са и чували.Ако, обаче, се работеше с необходимата координация по тежките случаи-вие -негласните, а ние-гласните доказателства, може би всички щяхме да сме удовлетворени. Сега разбрах причината, защо не е така-вие просто сте нямали добро мнение за нас. Само, че, уви, не вие довършвате наши материали...
следователка
 

Мнениеот автора на темата » 20 Сеп 2005, 11:17

Колежке права сте. Така е. Но пак ще се повторя - всичките неразбории, проблеми, неудачи и въобще целия негативен заряд се събра след девоенизацията на следствения апарат - от началото на 1995 година. Преди това тоя проблем не се поставяше, защощо:
1. Как да има противопоставяне между следствие и МВР когато следователя беше кадрово ченге - като служител на единния следствен апарат при МВР....
2. Помощник - следователите бяха чест от следствената служба и работеха под надзора и с компетенциите на следователите - с възлагателни постановления за отделни следствени действия, а често извършваха и следствении действия от името на следователя - говоря от личния си опит.
3. Не се поставяще въпроса за следствено - оперативно взаимодействие защото то някак си следваше "екс леге" - просто самата структура беше такава....
4. Следствено - оперативните групи работеха в тясно сътрудничество и взаимодействие с всички служби защото цялото налично оборудване и техника бяха на МВР - тоест и на следствието.....
5. Самото отношение на униформения състав на полицията, на оперативните служби и на следствието бяха колегиални - като между полицаи - имаше доверие и голямо взаимодействие между нас - такива проблеми просто нямаше.
6. Между старите следователи и старите служители от другите служби на МВР имаше "спойка" и на това ниво се решаваха и успешно реализираха следствено - оперативни задачи - една мечта към сегашния момент - и един добър спомен за тия които помнят......
Още много неща могат да се напишат - за съжаление -
През 90 - те години аз като задочник - курсант в АМВР и като служител на полицията помня, как като имах нужда от оперативните инструкции на МВР от строго секретно естество имах достъп винаги и по всяко време - даваха ни се без проблеми - я някой от колегите се опита да ги вземе сега.......
Следователите тогава бяхме в тесни връзки със другите служби на МВР а сега като срещам някой от старите офицери от полицията, със съжаление си говорим за някой от успешно приключените ни дела, спомняме си за много казуси, успешно изработени, а те споделят - "Ех, казват те - а сега просто не познаваме следователите от службата Ви....... Питам - как така - ами така казват и вдигат рамене.....
Познаваме Ви казват ама познаваме тебе и другите които останаха.........доколкото останаха......
КАКВО ДА ГОВОРЯ ПОВЕЧЕ - ИМА ЛИ СМИСЪЛ ПРОСТО???
автора на темата
 

До автора на темата

Мнениеот следователка » 20 Сеп 2005, 12:19

Абсолютно съм съгласна с Вас. Лошото в България е, че всичко се руши наред, независимо дали е добро. Не оставайте с впечатление, че в ОСС следователите нямат добро взаимодействие с органите на МВР. Има и взаимопомощ и уважение. Та кой помага на местните дознатели? Нали пак ние им казваме какво да правят и го правим заедно с тях.Отговорът ми за взаимодействието беше за колегата от МВР,който си позволява да твърди, че кадрите ни не са добри, а МВР нямало добро отношение към нас. Кой е добър да питат прокуратурата. Отношението по този въпрос е ясно. Въпроса е защо не се отвоюва навреме и утвърди нещо полезно и най-вече работещо. Така или иначе, макар, че всички са забравили този факт, в България има конституция пределно ясно решаваща въпроса на този етап. но, както казвате, има ли смисъл да говорим.Емерсън вече го е казал-за упоритостта в недомислието...
следователка
 

Колега дознател

Мнениеот кондолийза » 20 Сеп 2005, 14:36

дознател написа:"кондолийза"колко пъти да обясняваме ,че в МВР има два вида дознатели.Едните са щатни дознатели и всички до един са юристи.Около една трета от тях имат минимум пет-шест години стаж а останалите имат по две-три години/от около две години не е имало назначения,тъй като според думите на служители от "човешки ресурси" незаетите места се пазят за следователи/.Всички процесуално -следствени действия извършени от щатните дознатели са законово издържани и със същото качество като тези който извършвате и вие.В МВР има и други "дознатели" това са всички ОР и мл.ОР,РИ и мл.РИ, ПК и част от патрулиращите полицай.Поради неокомплектованият щат на дознателите и поради много слабата организация по разследването/ако изобщо има такава/,тези служители също са принудени да извършват процесуално-следствени действия.Тези последните са с много ниско качество/аз лично поемам делата още от първото действие и така си спестявам много труд/.Ако мненията изказани от следователите и прокурорите във форума касаещи "юридически неграмотните дознатели" са насочени към тези нещатни дознатели ,то аз напълно се присъеденявам към тях/сред тези служители няма юристи а повечето от тях са без висше образование/Ако четеш пресата ще видиш ,че това което изложих е отчетено и в новият НПК е залегнало ,че разследване ще водят само щатните дознатели.Същети тези "нещатни дознатели"обаче вършат страшно много работа по разследването от която вие присто не можете да се възползвате.Силата на тези служители е в събирането на опаративна информация,в предварителните беседи с лицата ,който ще се разпитват, в бързината при извършването на различни действия/ установяване на нови свидетели и извършители, намиране на веществени доказателства и др./Без тяхна помощ едно разследване е почти обречено и винаги ще бъде непълно.Предимството на дознателите е ,че работят заедно с тези колеги и могат по всяко време да им поставят различни задачи по разследването .Тези задачи се изпълняват много бързо/за няколко часа/и то с голяма охота,тъй като това е работата на колегите а не да ги карат да попълват някакви непонятни да тях протоколи.Замисли се как е при вас,ако ви трябва някаква информация пишете постановление или писмо и чакате няколко месеца.Резултата ,който получавате в повечето случай не ви удовлетворява,тъй като полицайте умишлено не ви дават цялата необходима ви информация/поради не много доброто мнение което имат за вас/.Сега за преобразуваните дознания.По дела за който се знае ,че ще стават предварително производство /срещу непълнолетни,чужденци и др./работят само нещатни дознатели .В най добрият случай някой дознател им пише заключителното постановление.точно за това тези преобразувани дела са с много ниско качество.Ако не ви харесва не чакайте някой да ви върши работата ,а поемайте делото от самото начало.За други преобразувани дознания аз лично не съм чувал.Относно бившите "помощник следователи" мога да кажа следното :дано следователите не са като тях,че ще има доста да си патим когато ги назначат в МВР.

Колега дознател, това Вашето си е смешен плач. Плачът е основателен, защото всички страдаме от липсата на средства, условия и организация. Основателен е и още, защото именно това, което ни разяснявате показва, че по начина, по който е организирана работата Ви не може и няма да потръгне. При вас всички разследват май, в т.ч. охранителна полиция, конна и кой ли още не. Нима това е добре? Видно от това, което сте написали-не е. И за Вас самите.Това, което кацзвате, че не ни предоставяте известните Ви оперативни данни от значение за делото, защото имате лошо мнение за нас, едва ли може да се обясни само с непознаване на закона и задължението да го правите и е по-скоро от компетентността на Военна прокуратура, затова няма да го коментирам.Това, че по дознанията, за които било ясно, че ще се преобразуват работят нещатни дознатели, а вие им пишете заключенията-също. Просто защото като има законови основания за предварително производство се образува такова.Защо е смешен плачът Ви? Ами при лошото Ви мнение за бившите пом.следователи, което ясно сте изразили, както и за следователите, как си обяснявате описаната от Вас ситуация- отдавна няма назначения защото чакат следователи да заемат бройките. Ами като са толкова лоши, колега, защо ги чакате? Или позицията на министерството в тази връзка е друга, та постоянно ни канят?Поет бе ангажимент неясно защо и от кого за ограничаване на правомощията ни. Едва ли Европа го иска, като се има предвид, че в повечето европейски страни има съдии-следователи, такива по разследването и др., които са специализирани органи. Въпреки това, това бе идеята и на предишния проект на НПК. Защо според Вас, колега той не мина през парламента?Припомнете си отразяването в медиите на дискусиите-там все се говореше за "детските грешки" на дознанието / за пет години действие!!!/,изразяваха се опасения, че дознателите няма да се справят с този или онзи текст. Това все пак не излизаше от нас, а бяха обективните мнения на народните представители-в голямата си част-юристи.И пак обратно се прехвърлиха множество текстове, дадени с предходните промени на Вас.Как мислите, ако картината с кадрите ни бе толкова трагична, колкото вие я описвате дали това щеше да се случи?Малко си противоречите с това-хем мнението Ви за нас-лошо, хем на министрите Ви добро, та чак щатни места ни пазят, и то- от години?!!Ако не хиперболизираме нещата по места следствие и дознание съжителстват сравнително добре, помагаме Ви с каквото можем винаги.Навсякъде има и грамотни и не толкова хора. При Вас има повече база- масиви, експерти и пр.При нас обаче има накуп три неща, които липсват при Вас, за да са нещата добре- опитни кадри, които да покажат на юристите, за другите въобще на коментирам, занимаваме се само с разследване, защото много дини под една мишница не може, и най-вече оперативна самостоятелност. Да не давам пример как наскоро станах свидетел как началник РПУ нареди да се повдигне обвинение на лице за лъжесвидетелство, защото отказало да даде обяснения като уличен пред дознателя, и как въпреки това дознателят беше направил искане за разпит пред съдия. Йерархията обективно е пречка при Вас, защото хем трябва-като юрист да се базирате на доказателства, хем да изпълнявате нареждания. и това са обективни неща-извън Вас, мен и мнението ни. А иначе-да си позволя лично-щом толкова сте загрижен кадри от "ниско качество" като бивши пом.следователи или настоящи следователи да не дойдат при Вас в МВР- остава да убедите министрите си, че не си струва да ни пазят места.
кондолийза
 

Re: Колега дознател

Мнениеот Imperator » 20 Сеп 2005, 20:27

Я по-добре кажете, кога за първи път се появява тази думица в нашия юридически речник.Струва ми се, че е превод от руски " ...до знания..."намерете онзи Държавен вестник, където се появява тя за първи път и спрете с ненужните спорове.По-моему, дознател трябва да отпадне, не като функция, а като понятие.
Imperator
Потребител
 
Мнения: 739
Регистриран на: 19 Окт 2001, 13:12
Местоположение: Варна

Мнениеот Гост » 20 Сеп 2005, 20:30

Не ви ли омръзна да се оплаквате бе другари следователи, дознатели и разни други.
:oops: :oops:
Гост
 

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron