начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Облагат ли се с данък наследствени пари

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Облагат ли се с данък наследствени пари

Мнениеот Костова » 07 Ное 2002, 10:09

Майка ми почина скоро и сега трябва да изтеглим със сестра ми около 200 лв.пари,от спестовната книжка на майка ми.Трябва ли следващата година да ги декларирам като доход, за да се обложат с данък.Също и ако тегля пари с пълномощно от банкова сметка на сина ми,които е в чужбина.БЛАГОДАРЯ !
Костова
 

Re: Облагат ли се с данък наследствени пари

Мнениеот 777 » 08 Ное 2002, 13:50

Като за начало ще Ви препоръчам да се разходите до Данъчната служба към общината, където е била адресно регистрирана майка Ви преди да почине и да помолите да Ви дадат "данъчна декларация за облагане с данък върху наследствата". Когато отворите данъчната декларация ще видете графа "влогове, ценни книжа и благородни метали", в тази графа попълнете сумата от 200 лв /ако разбира се с тази сума се изчерпва целият актив от наследствената маса, или по просто казано, ако това е всичко, което е притежавала майка Ви приживе/. След като попълните декларацията трябва да я подадете в същата данъчна служба и да изчакате данъчният орган да излезе с отговор по въпроса дали наследството получено от Вас и сестра Ви подлежи на облагане с данък, или е под облагаемия минимум./това става с данъчен акт, издаден от въпросната данъчна служба/ По всяка вероятност Вие ще попаднете под облагаемия минимум и няма да дължите данък наследство. Задължително обаче е да попълните и подадете въпросната данъчна декларация, и то при спазване на изискването за 6 месечен срок от датата на смъртта на майка Ви.
Успех.
777
 

Re: Облагат ли се с данък наследствени пари

Мнениеот bgjurist » 08 Ное 2002, 18:37

По принцип, да - облагат се с т.нар. "данък върху наследството". Но колежката е доразвила казуса правилно относно облагаемия минимум.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron