начало
Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му

Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал служи

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал служи

Мнениеот jam » 13 Ное 2002, 00:47

Предприятие дължи на починал служител суми за неизползван платен отпуск. Тези суми ще се изплатят на наследниците. Въпросът ми е - как се облагат тези суми? Дали се декларират в декларацията за наследство и се облагат с данък наследство? Или се включват към годишната сума за облагане с ДОДФЛ на наследниците? Или има друго решение?
Предварително благодаря за отговорите!
jam
 

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

Мнениеот 777 » 13 Ное 2002, 21:40

Смятам, че трябва да потърсите сайт за счетоводители.
777
 

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

Мнениеот jam » 14 Ное 2002, 13:00

Действително, въпросът на пръв поглед е счетоводен, но има юридически аспект.
В Закона за ДОФЛ не се третира подобен казус. Как може да се обложи с данък общ доход на физическо лице сумата, след като лицето не съществува (покойник).
В Закона за местните данъци и такси, раздел данък върху наследството гласи, че се облагат с данък наследство вземанията на наследодателя.
Подобна дължима от предприятието сума е вземане на наследодателя, неизпълнено към момента на смъртта.
Според мен, без да съм юрист, би трябвало тази сума да се включи към наследството и да се облага с данък върху наследство.
Сумата е голяма и въпросът е много съществен - дали близо 40% или 1% ще се удържат.
А счетоводителите в предприятията едва ли имат често подобни случаи и ме е страх, че директно ще приложат ДОД без да се замислят.
Затова се обърнах с молба за тълкуване към господа правистите. Моля, споделете вашето мнение за моите разсъждения.
jam
 

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

Мнениеот 777 » 16 Ное 2002, 11:41

Знаете ли, без да съм специалист в областта на трудовото, а още по-малко на данъчното право бих могла да се опитам да Ви отговоря, т.к. все пак ме заинтригувахте. Доколкото си спомням отношенията по престиране на труд са от категорията на строго личните отношения, а оттам и всички производни на тях /такова, каквото се явявя във Вашия случай обезщетението за неизползван отпуск/ също са строго лични. В този смисъл правата, произтичащи от тях не би следвало да се наследяват. Ако това е така Вие като наследници въобще нямате право да наследите такъв вид вземане, единствено доколкото си спомням имате право на последната работна заплата на наследодателя си.
Все пак хубаво е да вземете мнението на колеги, които токущо завършват, т.к. тази материя им е по-пресна. Аз това си спомням, не претендирам, че отговора ми е коректен, но все пак може да бъде едно начало за дискусия по въпроса.
777
 

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

Мнениеот jure » 26 Ное 2002, 11:24

Начинът на облагане на възнаграждения от трудови правоотношения е указан в ЗОДФЛ. Неизплатени възнаграждения на починало лице ще се изплатят на наследниците ,след удържането на авансовия данък.
jure
 

Re: Как се облагат суми, дължими от предприятие на починал с

Мнениеот jam » 26 Ное 2002, 23:10

Аз отидох на консултация в Главна данъчна дирекция.
Там ми отговориха, че дължимите от предприятие суми на починал служител се третират като вземания на наследодателя съгласно ЗМДТ и се включват в общата маса на наследството, като се облагат с данък наследство.
Не може да се удържи ДОД върху сумата, тъй като няма данъчен субект по смисъла на ЗОДФЛ, на който да се удържи този данък. Прилага се разпоредбата на ЗОДФЛ, според която наследствата не се облагат с ДОД, тъй като за наследника те не са доход от трудово и приравнено на него правоотношение.
Според данъчните експерти от ГДД излезе, че аз съм права.
Сега остава да убедя и предприятието в това.
jam
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron