начало
Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието

телесна повреда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


телесна повреда

Мнениеот Neznaesht » 07 Окт 2005, 18:46

Трима цигани ме пребиха от бой и взеха парите ми. Арестувани са и им е съставено дознание. Дефакто са извършили грабеж, отвличане и побой. Оделно от това наказателно производство, мога ли да ги съдя да ми платят обезщетение за побоя? Чакаме експертиза, но по всичко личи средна телесна повреда...
Neznaesht
 

Мнениеот галина » 07 Окт 2005, 19:46

Така както описвате ситуацията,то срещу тях ще бъде повдигнато обвинение по чл. 198,ал.1 от НК/грабеж/,което по смисъла е тежко умишлено престъпление. Предвиденото от закона наказание е от три до десет години.При предявяване на делото от дознателя,вие имате право да предявите граждански иск за претърпените от вас имуществени и неимуществени вреди. Ако случайно не направите такова искане ,забравите или не ви бъде казано,то тогава ще имате възможност пред съда да заявите този иск,както и правото да се конституирате в качеството си на частен обвинител. Успех на делото и дано циганите за дълго да останат в затвора!
галина
 

Мнениеот Gwr » 07 Окт 2005, 20:33

галина написа:Така както описвате ситуацията,то срещу тях ще бъде повдигнато обвинение по чл. 198,ал.1 от НК/грабеж/,което по смисъла е тежко умишлено престъпление. Предвиденото от закона наказание е от три до десет години.При предявяване на делото от дознателя,вие имате право да предявите граждански иск за претърпените от вас имуществени и неимуществени вреди. Ако случайно не направите такова искане ,забравите или не ви бъде казано,то тогава ще имате възможност пред съда да заявите този иск,както и правото да се конституирате в качеството си на частен обвинител. Успех на делото и дано циганите за дълго да останат в затвора!



Становището Ви не е съвсем точно досежно предявяване на ГИ. Това може да стане в съдебното, а не в досъдебното производство /чл.60, ал.1 от НПК/ и то най - късно до започване на съдебното следствие /чл.61, ал.4 от НПК/.
За пострадалия - обърнете се към колега от адвокатурата, който да Ви представлява пред съда и да гарантира упражняването на правата Ви.
Gwr
 

Мнениеот bestdog » 12 Окт 2005, 12:59

Мисля, че описаният грабеж трябва да се квалифицира по чл. 199, ал. 1, т. 3/придружен със средна телесна повледа/. Гражданският иск за претърпетите вреди следва да се предяви пред първата съдебна инстанция, така както ГОСТ е обяснил, а за пълно възмездяване и аз Ви препоръчвам да си наемете адвокат! :)
bestdog
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 04 Окт 2005, 09:50

:Може но по всяка вероятност ще влезнат на топло ,и ако не р

Мнениеот nezret » 12 Окт 2005, 18:18

съдържание изтрито
nezret
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 19 Фев 2003, 00:39
Местоположение: София


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 33 госта


cron