начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

патентен данък

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


патентен данък

Мнениеот dan » 05 Яну 2003, 16:21

е ако на някой му идва на ум, как да се избегне облагането и по двата закона, а имено - закона за корпоратилното подоходно облагане и закона за облагане доходите на фицическите лица, моля да го сподели. Не е честно едно и също лице да се облага и по двата закона, независимо от дейностите, които извършва. Вие как мислите?
dan
 

Re: патентен данък

Мнениеот DANIEL_Balchev » 09 Яну 2003, 23:41

Наистина проблемът става голям.миналата година ООД-ето в което съм съдружник откри като допълнителна дейност - интернет клуб.Основната ни дейност беше продажба на компютри.През 2002 за интернет клуба не дължахме патентен данък.Сега трябва да начислим и патентен дънък върху разходите си и нещата вървят към затваряне на интернет клуба или към вдигане на цените.Недоумявам така ли държавата стимулира бизнеса с IT технологиите,по този ли начин,ще привлечем младите в Интернет клубовете.Обръщам ви внимание,че нашия Интернет клуб е чист Интернет,което означава,че приходите му са значително по-малко от Гейм клубовете, а законотворците /ако може така да се каже/ ЯВНО НЕ ПРАВЯТ разлика.
Уважаеми юристи,бихте ли ми посочили някакво разрешение на натресения ни проблем.
...а беше ни обещано намаляване на данъците :-))
DANIEL_Balchev
 

Re: патентен данък

Мнениеот Koli_o » 13 Яну 2003, 03:19

Уважаеми Даниеле, болката, която Ви е налегнала е синдромът на "юпитата", които са решили да обкрачат всеки, който по някакъв, но законен начин да изкарат някой лев. Не е въпросът дали клубът е чисто интернет клуб. Ние сме интернет-кафе, имаме и игри. Предполгам знаете какви са лицензиите за игрите, още повече, че всяка една игра се купува за всеки един компютер. Няма игра под 50-60 лева. Обаче, плащаш и правото да ползваш играта с комерсиална цел. А хората нямат пари както за интернета, така и за игрите. Не е нормално нито за нас, нито за хлапетата да идва и да иска да играе за 20 ст. С тези стотинки не се плаща патент. За 2002 г. сме назад с над 2 000 лева. Не е нормално, но като се има предвид, че в нашата държава няма нормални неща, то е в реда на нещата. Ено идва 14, последният срок за декларациите, а още не сме измислили лек за това държавно своеволие.
Koli_o
 

Re: патентен данък

Мнениеот DANIEL_Balchev » 13 Яну 2003, 14:03

Уважаеми Koli_o, просто ние решихме да вдигнем цените. За съжаление ти си прав,но промяната ще става освен за наша сметка и за сметка на нашите клиенти.Дано да оцелеем,докато дойдат Мислещи управници и оставят поне 2-3 години младите фирми без всякакви данъци както е например в Израел,където младите фирми се освобождават от всякакви данъци за 5 години!!! Друг начин да се оправим няма.Една фирма не трябва да мисли как да заобикаля плащането на данъците,ако работи в нормална държава.Иначе винаги е възможно да измислим завъртян начин да заобиколим този патент,но това ли трябва да правим.
DANIEL_Balchev
 

Re: патентен данък

Мнениеот user_1401@2003.dead » 15 Яну 2003, 20:50

Как решихте проблема с нечовешкия патент, който затисна компютърните клубове, независимо къде се намират в столицата за работно място патента е 396 лв.? И това ако не е пладнешка кражба от държавата здраве му кажи :-(
"юнак за бой се стяга..."
user_1401@2003.dead
 

Re: патентен данък

Мнениеот алджабурко » 16 Яну 2003, 01:35

ще се регистрирате по ДДС,но най-добре е изопщо да не плащате този патент /напълно необмислен/ , а когато данъчните Ви хванат,затваряте клуба и се местите на ново място...
алджабурко
 

Re: патентен данък

Мнениеот малък бизнес? » 01 Фев 2003, 18:08

какво направихте колеги,с този патент,ако си траем просто няма да издържим и ако не тази то през следваща ще затворим кепенците на малките компютърни клубове.Струва ми се ,че държавната политика е да останат само големите вериги във всички области,а малките фирми и бизнес да го духа /с извинение/.
малък бизнес?
 

Re: патентен данък

Мнениеот потърпевш » 02 Фев 2003, 01:48

Колега ние променихме дейността на компютърния клуб от гейм и интернет във клуб за шах и табла! Ха сега данъчните да доказват,че не се играе шах и табла.Вярно следващата година ще сложат патент и на тази дейност,но тогава ще станем клуб за запознанства и виртуално общуване.Компютрите и в двата случая само ни подпомагат да си вършим работата по-добре.
Така е братко във нашата скапана държава,всички които честно бачкат ги товарят и с най-много данъци, а тези които печелят стотици хиляди на месец плащат жълти стотинки.Нашият клуб е в покрайнините на София и ще ни карат да плащаме 396 лв на компютър.Ха-ха-ха та хората от нашия квартал не купуват хляб всеки ден та ще дават стотинки на децата си за компютри.
Господа депутати събодете се и станете от ушите си и час по-скоро оправете кашата , която изляхте в нашите гърбове.
Бог да пази България и малкия бизнес!
потърпевш
 

Re: патентен данък

Мнениеот Връбничанин » 03 Фев 2003, 13:54

Поздрави и от Връбница .Ние сме от четвърта зона на Софийска община и ни третират също както клубовете в центъра.,т.е. искат и от нас 369 лв на работно място.....Ние наистина не платихме никакъв патент и благодаря на "потърпевщ" за идеята и ще станем и ние клуб за шах и табла.
Връбничанин
 

Re: патентен данък

Мнениеот senator » 08 Фев 2003, 16:49

Da nikoj ne otri4a, 4e tezi danyci sa kovarstvo, no drug e vyprosyt s kakvo te pomagat na na6ata potynala ot 1989g. dyrgava v kriza.V momenta ostanah bez rabota zaradi tozi patenten danyk.Zatvoriha klub4eto v koeto raboteh, a znaete li kakvo e za edin abityrent tova.Trqbvat pari za kostum, za abiturenska navyn i takiva gluposti, a kato roditelite ti se 4udqt otkade da vzemet 10lv. za hlqb kak 6te iska6 da si abityrent.Prosto re6enie na tezi vyprosi nqma.U4a ikonomika i s4etovodstvo i ne6tata sa mi predelno qsni.Upravnicite ne mislqt za sredniq biznes nali tehnite im djob4eta se pulnqt, a iskame da imame stabilna ikonomika.E nema da stane.Spored Dimity POdvyrza4ov "dumata ote4estvo proizliza ot ooo te4ete dyrgavni sredstva v moq djob" samo da se rastylkuva tazi sentenciq i stava qsno za6to trqbva da se pla6tat danyci, a kazvat 4e te sa neobhodimoto zlo na edna dyrgava.Taka ne stava priqteli.Prosto tezi gore mislqt kak te da sa dobre, a prostite hora da pasat treva!!!
senator
Младши потребител
 
Мнения: 46
Регистриран на: 04 Окт 2002, 19:48
Местоположение: Сандански


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron