начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

РЕФОРМА В ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА.

Дискусии на тема съдебната власт в България


Мнениеот Гост » 21 Окт 2005, 17:22

Прави впечатление, че някак си полицаи, дознатели, прокурари, следователи са някак си по-земни в този форум. Имат си проблемите, казват си проблемите.Просто, ясно. Така отговаря и съдът, но с присъщото му, някой го беше нарекъл по-горе "божествено" високомерие.Остри реакции на всяка критика. Или "отказ от отговор". Не, че всичките са конструктивни и казват нещо конкретно, освен долу този или онзи, ама все пак. Недопустимо е да подминават с гордо вдигната глава всеки упрек. Та нали, за да ги има тези упреци някой все пак има вина. Едва ли произхожда това недоверие у хората само защото съдът се асоциирал с наказателния такъв, пък и с борещите престъпността звена. Защо това недоверие към съда. И само другите ли са му виновни. За това, че решаването на дело по същество вече май ще мине биологическата граница на човешкия живот?Затова, че няма два съдебни състава на едно и също мнение по два еднакви казуса. Че няма общи методи и практика.Обаче, когато някой, пък бил и медиен герой го каже в очите им съскат. Много. Но само тогава.
Гост
 

Мнениеот Гостенка » 21 Окт 2005, 17:35

Anonymous написа: Затова, че няма два съдебни състава на едно и също мнение по два еднакви казуса. Че няма общи методи и практика.Обаче, когато някой, пък бил и медиен герой го каже в очите им съскат. Много. Но само тогава.


Аз съм съдия и го посочих в този форум. И се постарах да отговоря на всички принципни въпроси, касаещи съда. А Вие какъв сте, Гост, за да сравним степента си на познаване на вътрешните проблеми на системата?
Да, не считам, че с въпросния медиен герой можем градивно да обсъждаме проблеми, които само единият от нас познава.
Да, по-новата съдебна практика е противоречива, но това само на субективна вина на съдиите ли се дължи или към нея има някакво отношение и огромното количество некачествена законодателна продукция?
А това за съскането го оставям на съвестта Ви.
Гостенка
 

Мнениеот gega » 21 Окт 2005, 17:43

Това за "субективната вина" много ми хареса:)) Продължавайте в същия приказен правен стил:)))
gega
Потребител
 
Мнения: 585
Регистриран на: 20 Юни 2005, 12:18

Мнениеот Гостенка » 21 Окт 2005, 17:47

Добре, gega. Извинявам се за непрецизния термин. За смисъла на казаното - не.
Гостенка
 

Мнениеот HQ » 21 Окт 2005, 20:16

Гостенка написа:
HQ написа: Българинът който пише на латиница по-горе без съмнение казва неща които са си истина. Може би това не е 100%-та истина, но твърдението, че BG е мутренска държава е вярно. Ако имаш проблем, напр. вземане което не можеш да прибереш, отиваш при мутрите, а не в съда. Съгласен съм, че законите ви са калпави, ама не е само това - има и съдии калпави. И как ще са добри след като назначенията стават по правилото "мой човек". И това ли не е вярно?


Затова, че България е мутренска държава съдиите ли са виновни? Имаш вземане - обръшаш се към мутрите. После някой има вземане към теб - и той се обръща към мутрите. И си се млатите взаимно. Ама така било по-бързо. Като искаш бързо да ги вземеш парите - бъди готов и бързо да ги дадеш. В никоя държава съдебният път не е по-бърз от мутренския. Но има държави в които хората имат правосъзнание и избират законната, а не бързата писта.

Да не говорим, че значителна част от т.нар. "бизнес" е мутренски. Който натрупа пари от престъпления - легитимира се като бизнесмен. И тутакси става коректен в бизнесотношенията си? Не става причина за търговски спорове, които точи с години, докато не обезкости някое държавно предприятие или конкурента? И затова ли съдиите са виновни?


...Как ще са виновни съдиите?!... Виновни са гражданите, че ходят при мутрите!

И къде видяхте, че обвинявам съдиите въобще. Аз твърдя, защото ЗНАМ, че за да станеш съдия и преди и сега се иска "як гръб". И това важи за доста виши колеги. Това е общоизвестно. Нима не го знаете?
HQ
 

Мнениеот HQ » 21 Окт 2005, 20:26

Anonymous написа:
HQ написа:Българинът който пише на латиница по-горе без съмнение казва неща които са си истина. Може би това не е 100%-та истина, но твърдението, че BG е мутренска държава е вярно. Ако имаш проблем, напр. вземане което не можеш да прибереш, отиваш при мутрите, а не в съда. Съгласен съм, че законите ви са калпави, ама не е само това - има и съдии калпави. И как ще са добри след като назначенията стават по правилото "мой човек". И това ли не е вярно?

*Забравих и за предходния гост. А къде назначенията не стават така? Няма ли калпави хлебари, пекари, лекари, народни представители? Не е ли глупаво да се правят обобщения, които засягат цяла професия? Сигурно има и грамотни, и можещи, и професионалисти. Като навсякъде.Или не?


Т.е. понеже има калпави хлебари трябва да има и калпави съдии и ние да ги търпим, така ли? Моето обобщение касаеше само онази част от съдийската гилдия, която си е намерила топло място в нея с връзки. Това, че се чувствате засегнат/а от това е Ваш проблем.
HQ
 

Мнениеот Гостенка » 21 Окт 2005, 20:49

Да, HQ! Дойдохме си на думата. Стигна се до безкрайно втръсналата ми ситуация - с опрян о стената гръб да отбиваме атаките на всички, които с праведен гняв се изказват от името на обикновените граждани. Дори и тогава, когато въщност са юристи и дискусията би следвало да е професионална.

Беше ми приятно, Круела и колеги, които дискутирахте като професионалисти. :)
Гостенка
 

Мнениеот Гост » 24 Окт 2005, 11:27

Гостенка написа:Беше ми приятно, Круела и колеги, които дискутирахте като професионалисти. :)


До тези, които си мислят, че дискутират като професионалисти. Ето Ви мнението и на истинските професионалисти за т.нар. съдебна система:

Недостатъците в областта на правосъдието и вътрешния ред отново ще бъдат най-силните моменти в доклада на Брюксел за България. Корупцията, организираната престъпност и защитата на границите предизвикват най-голяма загриженост в ЕС по тази глава от преговорите, съобщи вчера по Би Ти Ви и министърът на вътрешните работи Румен Петков. Според Ройтерс визираният като ключов за промените в съдебната система Наказателнопроцесуален кодекс е бил приет твърде късно, за да бъде отразен изцяло в доклада на Еврокомисията, а и прилагането му няма да започне преди следващата година.
-----------------------------------
Румъния е задминала България само за шест месеца в реформите в съдебната система - областта, в която ние твърдим, че не може да се реши, а нищо друго няма значение, ако съдебната система не се оправи.
Гост
 

Мнениеот Млад дознател » 25 Окт 2005, 13:28

Нищо нямат "вкопано" европеците. Круела - нищо лично. Някои просто казват: имат възпитание. И такова нямат. Просто много неща се решават на ниско ниво - извън техните НК и НПК.
Какво ще кажете за често чуваното от мен - полицията се занимава с глупости. Също съд и прокуратура - визирайки кокошкарското ниво на престъпността, с която се занимават. Какво ще кажете за един ЗАНН, където контролния органа определя наказанието. Където липсва процедурата по определяне на същото. Където има срок за внасяне на глобата и алтернатива в случай, че не се внесе - "арест" /справка - феновете на ЦСКА в Германия/. Където спорът с контролния орган се рещава в съда - ВЕДНАГА и окончателно.
Млад дознател
 

Мнениеот круела » 26 Окт 2005, 16:35

Млад дознател написа:Нищо нямат "вкопано" европеците. Круела - нищо лично. Някои просто казват: имат възпитание. И такова нямат. Просто много неща се решават на ниско ниво - извън техните НК и НПК.
Какво ще кажете за често чуваното от мен - полицията се занимава с глупости. Също съд и прокуратура - визирайки кокошкарското ниво на престъпността, с която се занимават. Какво ще кажете за един ЗАНН, където контролния органа определя наказанието. Където липсва процедурата по определяне на същото. Където има срок за внасяне на глобата и алтернатива в случай, че не се внесе - "арест" /справка - феновете на ЦСКА в Германия/. Където спорът с контролния орган се рещава в съда - ВЕДНАГА и окончателно.

Не споря. Казвам, че колкото и да са добри законите, което за нашите не може да се каже, трябва да има и правосъзнание у хората, желание да спазват установения ред, а не само, когато им изнася. Трябва да бъдат приучени да уважават и да имат респект и към правозащитните, и към правоприлагащите, и към правораздавателните органи.От което сме далеч като начин на мислене, дори. Това , което пишеш-хубаво. Но! Добра законова база, подбрани кадри, нормални условия, добро взаимодействие, съзнание у гражданите. Това се нужните неща, за да се работи и нормално, и резултатно. От което, както прекрасно знаеш, защото си в "кухнята" на нещата, сме твърде далеч. На горните два госта няма да се хабя да отговарям. И аз лесно мога да кажа, че образованието ни скапано, здравеопазването ни-също, данъчната ни политика-лоша, за осигуровките да не говорим. Т.е. всеки лесно може да дава крайни мнения, без изобщо да е запознат. Няма проблеми само в тази система. Във всички други сфери е така. Недобра законова база, лоши условия, зле подбрани кадри има навсякъде. Както и съвестни, и можещи хора, които си вършат работата, въпреки всичко. Няма резултати, където не искаш нито да работиш за тях, нито да ги видиш. А, когато си "безплоден" да родиш решение, раждаш отрицание. Затова малко ми е жал за горните гости. Светът няма само черно-бели краски. Въпрос на узряване.
круела
 

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 16:53

или може би въпрос на презряване ... страхливци сте вие седите си, като мишците в дупките и философствате.
Днес, убиха най-големия български банкер и застраховател, вие продължавате да мишкувате и да говорите глупости. Ами за всички беше ясно, че Кюлев пере пари. Той не само, че купи най-голямата бълг. застрахователна компания, но и никога не е бил проверяван от прокуратурата, според прокурор Манчев. Не означава ли това капитулация на държавната власт пред организираната престъпност. Тук става въпрос не само за съдебната и финансовата система, ами за цялото правителство - много, от които са добри познати с г-н Кюлев.
За какво правосъзнание ми говориш, когато държавните органи са абдакирали?!
Гост
 

Мнениеот круела » 26 Окт 2005, 17:42

Никай не отрича чернилката, братко. Но държавните органи от хора се състоят, партиите-също, парламента дего ги приема законите-също. Всяка държава е минала през такъв етап, на невъзможност за овладяване на ситуацията, ако приемем, че е така. Виж-Италия. Как беше доскоро там с мафията?Виж САЩ-как е било там допреди някалко десетилетия. Всеки го минава този път-натрупването на пари от партиите, изпирането им, легализирането на сенчестия безнес, много държави дори направиха амнистия на капитали. Време си трябва, за да се преодолее. А, ако мислиш, че си седим, си в дълбоко грешка. Късаме се от тичане и работа, ако щеш вярвай, но е така. Лошото е, когато капитулират и гражданите. Да си видял днес да се оповести, че има вероятни свидетели на убийството? На това много оживено място, вероятно е нямало живи. Ще кажеш, не можете да ги опазите. Предлози много. Не отричам лошото, но и хората имат участие. Държавата, и всичките и институции все от хора се състоят. Е, каквито хора, такава и държава. Нищо лично, не се засягай.
круела
 

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 18:03

Ти къде живееш?! 'Айде ходи ти свидетелствай! Малко ли свидетели изпозастреляха?! Колко изнудваха и им съсипаха живота, докато не се откажат? Не знаеш! Нищо не знаеш - тия момчета правят каквото си поискат, не им пука от авторитети като Ил. Павлов, Кюлев и Г. Илиев.
И не съм ти братко ... щото ти си расла като цвете в саксия и нямаш представа какво става в РБ. За днешния случай ще ти кажа, че има направен фоторобот. Той как се прави според теб? Има очевидци и кво ... ще хванат? Нищо няма да направят ... защото вече е късно ... парите са изпрани! чат ли си?
Сравняваш България с Италия и САЩ. Ти не си в час. Нас трябва да ни сравняваш с Балаканските, Южноамерикански и Африканските държави. Такива са ни и икономическите показаатели.
Знаеш ли къде живееш? Май и това не знаеш!
Без воля за промяна нищо не става! Не можеш само да имитираш реформа и да чакаш резултат!
Гост
 

Мнениеот Малоумник » 26 Окт 2005, 18:12

Фоторобот ли? Защо? Нали по бул."България" би трябвало да има камери? А Фатик къде го застреляха? И кой трабва да ги поддържа и проверява тия камери?
Малоумник
 

Мнениеот круела » 26 Окт 2005, 18:35

Anonymous написа:Ти къде живееш?! 'Айде ходи ти свидетелствай! Малко ли свидетели изпозастреляха?! Колко изнудваха и им съсипаха живота, докато не се откажат? Не знаеш! Нищо не знаеш - тия момчета правят каквото си поискат, не им пука от авторитети като Ил. Павлов, Кюлев и Г. Илиев.
И не съм ти братко ... щото ти си расла като цвете в саксия и нямаш представа какво става в РБ. За днешния случай ще ти кажа, че има направен фоторобот. Той как се прави според теб? Има очевидци и кво ... ще хванат? Нищо няма да направят ... защото вече е късно ... парите са изпрани! чат ли си?
Сравняваш България с Италия и САЩ. Ти не си в час. Нас трябва да ни сравняваш с Балаканските, Южноамерикански и Африканските държави. Такива са ни и икономическите показаатели.
Знаеш ли къде живееш? Май и това не знаеш!
Без воля за промяна нищо не става! Не можеш само да имитираш реформа и да чакаш резултат!

Да те утеша, че съм повече от наясно с този проблем. Вероятно и от теб. Много пъти съм била свидетел. Винаги с нежеление, но съм ходила, защото го приемам като задължение, и виждам нещата от професионална гредна точка. Съгласна съм, че държавата няма съвършени механизми все още да опази свидетелите. Но всъщност този проблем стои навсякъде. Че, в САЩ, дори с програмата за защита на свидетели не става винаги. Не абсолютизирай проблема. Много убийства са разкрити, има и осъдени. Сравнявам България с онези периоди в живота на тези страни, когато също не са можели да овладеят напълно ситуацията. Не е било толкова отдавна. Ние сега минаваме оттам, през много дълбоки води.Повече от прекрасно знам къде живея, бриша помия ката ден.Само за реформите не почвай и ти. Че много станахте компетентните. Реформа се прави от хора, които знаят какво искат, как да го постигнат и могат да го направят. Е, това не ни е много силна част.Изобщо. А ако просто си плюеш отрова за разтоварване-давай, ама не по тая тема. Не и е тук мястото. Тя е за реформата. Мрънкачи дето могат само да попържат наред има на всеки булевард.И, не приемай нещата така лично. Емоциите са вредни в такава степен. Аз приключвам с темата, защото влязоха ония дето се пишат, че са много наясно с нещата,много лаят, ама като видят малко кръв се наакват.Не си хаби времето да ми отговаряш. Не мисля, че има смисъл да се хабим точно по тази тема. Пусни една :"Колко ми е крив, животът, светът, Космосът и Вселената". Ще си говорим. И аз имам какво да кажа. Успехи!!!
круела
 

Мнениеот Гостенка » 26 Окт 2005, 18:52

Круела, просветителската функция е много изтощително нещо. А когато човек се опитва да обясни собствената си дейност - просвещението често се приема като оправдание ;) А на част от хората, оправдаващия се им действа като кръв на акули. И юруш на обобщенията и заклеймяванията :D .
Гостенка
 

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 22:13

Гостенка написа:Круела, просветителската функция е много изтощително нещо. А когато човек се опитва да обясни собствената си дейност - просвещението често се приема като оправдание ;) А на част от хората, оправдаващия се им действа като кръв на акули. И юруш на обобщенията и заклеймяванията :D .


Абе вие двете май се вземата много насериозно ... Ваше право е мислете си, че просвещавате. Един ще разберете, че нещата са малко по-различни ... но ... сега сте далеч от реалността, за съжаление!
Гост
 

Мнениеот Гостенка » 26 Окт 2005, 23:03

Anonymous написа: Абе вие двете май се вземата много насериозно ... Един ще разберете, че нещата са малко по-различни ... но ... сега сте далеч от реалността, за съжаление!


Хич не се вземаме. :D Напротив. Аз просто искам да прочета аргументирано становище на някой, който я гази тази професионална реалност поне половинато от времето, което я газя аз. Не се ли сещате, че веднага си личи кой познава проблема отвътре и кой пише общи приказки, базирани на нищожен или липсващ личен опит. За времето, което съм изкарала в системата съм видяла всичко. И затова не обобщавам. За мен няма "адвокати въобще", "магистрати въобще", "лекари въобще" и пр. Хората са различни. Лепенето на етикети е детска болест. Някои я изживяват. Някои - не.
Гостенка
 

Мнениеот Гост » 26 Окт 2005, 23:08

Гостенка написа:
Anonymous написа: Абе вие двете май се вземата много насериозно ... Един ще разберете, че нещата са малко по-различни ... но ... сега сте далеч от реалността, за съжаление!


Хич не се вземаме. :D Напротив. Аз просто искам да прочета аргументирано становище на някой, който я гази тази професионална реалност поне половинато от времето, което я газя аз. Не се ли сещате, че веднага си личи кой познава проблема отвътре и кой пише общи приказки, базирани на нищожен или липсващ личен опит. За времето, което съм изкарала в системата съм видяла всичко. И затова не обобщавам. За мен няма "адвокати въобще", "магистрати въобще", "лекари въобще" и пр. Хората са различни. Лепенето на етикети е детска болест. Някои я изживяват. Някои - не.


А не чувставш ли, че системата те е деформирала и си неадекватна. Повтаряте едно и също, а проблемите са очевадни за всички ... но не и за вас! Опитай се да излезеш от системата да погледнеш отстрани и ще видиш колко сте жалки!
Гост
 

Мнениеот круела » 27 Окт 2005, 11:01

Anonymous написа:
Гостенка написа:Круела, просветителската функция е много изтощително нещо. А когато човек се опитва да обясни собствената си дейност - просвещението често се приема като оправдание ;) А на част от хората, оправдаващия се им действа като кръв на акули. И юруш на обобщенията и заклеймяванията :D .


Абе вие двете май се вземата много насериозно ... Ваше право е мислете си, че просвещавате. Един ще разберете, че нещата са малко по-различни ... но ... сега сте далеч от реалността, за съжаление!

Гостенка, за пореден път сте напълно права. Дано не се разбира като отправдание, защото нито аз, нито който и да е , работещ в системата, в този форум няма основания да се оправдава. Във всяка една сфера има проблеми. Навсякъде има и кадърни , и съвестни хора.
Към Госта-познавач. Не се мисля за просветителка, нито, че подлежиш на просвещение. За това, съдя по постингите ти, които са също толкова съдържателни и поучителни, колкото , както се пишеше в един друг форум, надписите на вратата на обществен кенеф. "Долу тоя или оня" или за "Тоя дето ... ще оня".Не съм се взела насериозно, макар, че имам пълно основание. Благодарение на моя труд, съвместно с колегите ми, много боклуци са се озовали там, където им е мястото. Имам право и защото съм вложила години труд, старание, мъка и нерви. Дали съм далеч от реалността не знам. Моята реалност е малко по различна- денонощни повиквания, трупове, смрад, кръв, парчета тела, дрога, умрели и насилени деца, огледи, разпити, експертизи, купища документи и прочие. Така, че съм доста по-навътре в черната страна на реалността, която, макар, че не зная какво всъщност работиш, едва ли ще опознаеш някога от този именно ъгъл. Затова приемам и ще приемам лично всяка обида към следовател, прокурор, съдия-независимо дали наказателен, дори и към полицай и дознател. Без да отричам множеството негативни неща, без да се оправдавам за множеството нередности. Защото ги има навсякъде, и защото причините не са само субективни. И защото има много хора, които съвестно и професионално си вършат работата.И те по никакъв начин - ей, така, помежду другото, и най-вече обобщено, не могат и не трябва да бъдат обругавани от хора, които и понятие си нямат колко много, ама много по-различна щеше да е реалността им, ако тези хора ги нямаше. Затова, ако имаш да кажеш нещо конструктивно по темата си добре дошъл. Ако-не, обратно в дупката.
круела
 

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron