начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Смъртта на Следствието

Дискусии на тема съдебната власт в България


Мнениеот неясно коя поред » 26 Окт 2005, 17:58

Абе, човече, ти си като Маг София, бе. Дрънкаш по всички форуми някакви смешни полузагадки, обяснявайки ни що е то топла вода."Помислете, давам ви жокер, ще има ли размествания във ВСС,като се има предвид, че вали, как ще се отрази назначението на Р.Андреев като околийски началник на разпределението на броя на кравите в страната, ще има ли главен прокурор изобщо, като се има предвид нивото на Дунава днес?". Що за тъпотия? Или имаш да кажеш нещо ясно, смислено и конкретно, или просто не ни губи времето.
неясно коя поред
 

Мнениеот angel_ina » 29 Окт 2005, 07:04

Искрено съжалявам че този форум е губене на време. Тези които не различават заяждането от разискването, дано не са магистрати. Ако знаех бъдещето, нямаше да се регистрирам тук. Оставям Ви да се заяждате в посредствеността.
angel_ina
 

Мнениеот angel_ina » 29 Окт 2005, 07:31

Искам да кажа на амбициозните следователи, че работа за работния винаги има, още повече че магистратите /съдии и прокурори/ ще станат повече в следващата година и новите няма да са младши. При всяко разтърсване от дървото падат изгнилите плодове. Извинявам се за грубия израз, но мръсотията на обществото казва" Нов бардак със стари ......... не се прави". Сега е удобния момент, когато системата ще се отърве от постоянно пийналите . Оценката по чл 30а от ЗСВ / по памет соча/ ще се прави и на основание свършена работа- там където са останали дела.
ПРофесията следовател е ЗАНАЯТ и който не го е разбрал си е за негова сметка. Той се краде или се предава. Който го има - гладен няма да стои. От добрия следовател, става и добър адвокат / имате пример от някои колеги/ СТава и добър прокурор, добър съдия, добър баща, добър приятел и т.н. МНОГО ДОБРЕ СЕ СЛУЧИ че ни натискат от ЕС за тази реформа, защото промяна трябва да има. Занемареното положение / за следователите/ не е по вина на самите следователи, между които има и много амбициозни. Няма да обсъждаме тези които искат да се скриват и да въртят интриги, защото някои до сега са успявали-черни овци има навсякъде. Голямата заплата е голяма отговорност, повече работа, повече време за размисъл и израстване в науката наказателно право и процес.
Не видях да анализирате събития, освен да обсъждате ежедневие, което всички познаваме със заядлив тон и празни разисквания.
Последното изказване на председателя на Конституционния съд е че към настоящия момент досъдебното производство в МВР е противоконституционно / нещо което не е ново, но изразява намерение изказано по такъв начин/ . Предполагам че образно казано деловодството на Конст съд е под денонощна охрана-някой от оправомощените да не го сезира. Може и да не стане тия дни, предвид започнатото от комисията за промени в конституцията.
Много може още да се пише но не и в тази аудитория, освен ако не се променят обноските и посредствеността, което смятам за невъзможно.
Потърсих професионален форум с по-широка аудитория, но не го намерих.
angel_ina
 

Мнениеот Гост » 29 Окт 2005, 09:05

Колежке, какво означава амбициозен човек или амбициозен следовател? И защо непрекъснато във всички медии следователите се изкараха най- корумпирани, некадърни, мързеливи?Това е обидно и невярно. Та колко некъдърни прокурори и съдии има? Да не говорим за дознатели и полицаи, като се има предвид и цялостната им юридическа подготовка.Как според теб би се реализирал един "съкратен" следовател? Възможностите са две- или да отпуснат някакви места в съдебната система, които вероятно ще са крайно ограничени или да стане адвокат. По места ще останат по 10 % от служба. Другият вариант е да вкарат нови изменения- пр. разследване на непълнолетни или чужденци- нещо, което е малко вероятно.Това кой какво казал са празни приказки.Някой да е внесъл предложение във ВСС или да гарантира, че никой няма да остане без работа? Едва ли ще отпуснат 600 бройки за прокуратурата Дано да съм лош пророк и да сбъркам тотално.Кои адвокати печелят добре, не само в София, а и в провинцията и колко от тях са честни и почтени?Лесно се говори, когато си сигурен за професионалното си бъдеще. Факт е, обаче, че с напредване на времето и влизането на НПК в сила все по- малко някой ще се интересува от сегашните следователи. Просто всеки вероятно ще се спасява сам. Както стана с помощник- следователите. Казваха им- "Работете! Ще вземе най- добрите , а се уредиха връзкарите" Керванът си върви кучетата си лаят!.
Гост
 

Мнениеот angel_ina » 29 Окт 2005, 20:57

Немога да споря с Вас, тъй като сме на едно мнение. Не съм колежка, а колега-следовател / от 17г/. Искрено се надявам и желая, реформата да предостави възможност на тези които искат, процесуален опит в съдебната фаза на процеса. Овладяването на науката"Наказателно право и процес" ми харесва и за това съм избрал професията си. До сега единствено ми е липсвал опита в съдебната зала, който ще усвоя с удоволствие и хъс като защита за правоимащия и санкция спрямо правонарушителя.
angel_ina
 

Мнениеот неясно коя поред » 30 Окт 2005, 14:43

Е, хайде сега, ще се обиждаме. Образованието и стажа ми са достатъчни, за не се имам за посредствена. Обърнах се по-горе към колегата, защото искрено ме изнервя начинът му на комуникация. Отворете например "Корабът потъва". Какво виждаме там:" помислете, какво значение има новата длъжност на Румен Андреев, като се има предвид предстоящите промени в състава на Кс, и избора на новия главен прокурор, давам ви жокер...". Отворете темата за новия главен прокурор. А там какво виждаме:"Давам ви жокер, помислете кой следовател, прокурор, или съдия ще е , като се има предвид на кого предложенията минават през ВСС безпроблемно". Няма да продължавам, защото примери много. Затова си позволих да кажа, че ако, имаш нещо да кажеш, колега, кажи го-било информация, било разсъждение. Ние, обикновените и без претенции следователи основно работим и нямаме време, нито да ровим по всички форуми за отговори, нито да участваме много активно, нито да решаваме ребуси. И друго-срам ме беше да чета, че следовател, обърнал се към своите колеги срещнал посредственост. Явно си надраснал тази среда вече, що ли?Беше ме срам също така да чета, че следовател със 17 години стаж може да каже, че голямата заплата трябвало да се заслужи / срашно голяма, няма що!/ и отдавна си било време за промени. Хубаво, ако така го чувстваш. Аз, обаче не се боря за запазване нито на статуквото, нито на заплатата си. Имам и акъл и образование. Без хляб няма да остана. Но, скъпи Ангел, със съпруга Ина ли беше, аз си обичам работата. Години наред труд, нерви и мъки съм инвестирала в нея. Искам това да работя. Говоря не за запазване на статуквото, а на професията ни. Въпросът не е само какво ще работим, и ще можем ли да си нахраним семействата, макар, че и това е много основане въпрос.Въпросът е, че ме боли, как с лека ръка се разсипва поредното работещо, вместо да се укрепи. И то нещо, в което аз лично съм участвала, с години време от своя живот. Грозен е назидателно-поучителния тон спрямо колегите ти- ако имате акъл, и при дадените от мен жокери, отдавна да сте стигнали до изводи, грозен е начинът, по който казваш молете се да става справедливо новото разпределение, пък без хляб няма да останете.Защото, излишно е да се лъжем. между нас има хора, които няма да се реализират на адвокатския пазар, много са честни, пък и пазарът е пренаситен. Вярвай ми, в тази връзка, че явно в повечето форуми / ти къде ли не си вземал отношение и все по един и същи начин/, явно ще срещаш все посредствени хора / по твоите критерии/. Сега- в неделя, прочетох всички твои въпроси, прогнози и жокери. Е, в нито един форум, няма човек, който да си е губил времето да ти отговаря и на загадките, и на жокерите. Пак казвам-последното ти изказване поне вече е конкретно и по същество.Значи градираш. Ако беше продължил по същия начин, да сме спокойни поне за твоя хляб- коментатори търсят много, и в ББС, дори.Макар, че очаквах повече от следовател с такъв стаж.
неясно коя поред
 

СПОРЯ!!!

Мнениеот следовател » 01 Ное 2005, 11:14

Не е вярно колежке Ангелина. Не от всеки добър следовател става добър адвокат. ТОЧНО ОБРАТНОТО Е!!! Ако си бил добър следовател, от тебе не може да стане добър адвокат. Защото за да те обича престъпната пасмина и да ти плаща трябва да си бил адвокат още тук, докато си бил следовател. Да ти имат доверие, защото иначе просто не става. А ако си работил принципно съгласно закона в адвокатурата "ще умреш от глад". Затова мога да споря защото съм бил и известно време и адвокат. Сега следовател, а преди адвокатството също следовател. Бях наивен, затова станах адвокат. Мислех, че всичко е феър плей. Вятър работа. Интриги, задкулисни игри, удари под пояса, "торпедни" атаки - колкото искаш. Какато от "нашите", така и от ония....- имащите право на адвокат. Ако си бил продажник е ясно - обичат те и ти плащат. Там проблема е решен отдавна - още преди да станеш адвокат. Ако си бил верен на дълг и закон обаче става друго - като адвокат ти си следния: За ченгетата - шибан адвокат; За адовкатите - шибано ченге; за престъпната пасмина - "девятка", тоест кука, на която те не могат да разчитат......
Ами тогава - път без изход. Разбираш ли сложността на играта мила моя??? Не е толкова просто действително...... Илюзия е да смятате, че ако сте следователи на място някой ще Ви потърси да му адвокатствате - говоря в наказателната сфера - но....има си хора за всичко - това е положението. Народа много вярно и точно го е казал - "От всяко дърво свирка не става......."
следовател
 

Мнениеот mm222 » 01 Ное 2005, 11:56

:lol: :lol: Моите адмирации към предния колега!!! Абсолютно сте прав колега, точно така стоят нещата с повечето следователи които са добри в занаята и са пратили доста боклуци където им е мястото.А това че познаваш "специалната терминология" означава че наистина сте потънал и ти като мен до ушите в мръсотията.Като ни изхвърлят на улицата като помощниците едно време всички ще ни приемат като врагове.Ще покрепя и една от колежките писали преди това.Да боли ни за институцията следствие защото дадохме здравето си за нея и тя беше нашия живот.А сега някой без даже да се замисли с лека го изстрива.
mm222
Потребител
 
Мнения: 103
Регистриран на: 18 Окт 2005, 16:35

Мнениеот Гост » 08 Ное 2005, 14:46

Браво,колеги-СЛЕДОВАТЕЛ и mm222!Чак днес прочетох това,което сте написали и ми стана хубаво на смачкания ми фасон от предишния четвъртък.Наистина не всичко е загубено,щом ви има още...Малко съм настроен на "Радини вълнения" и простете за тона ми,ако ви се струва прекалено емоционален,но и мене ме боли за институцията"следствие",защото наистина с цената на много нерви,много безсънни нощи (районът ни е крайграничен и от най-натоварените в страната),дадохме здравето си за каузата.Не съжалявам за нищо,което съм сторил като следовател.Напротив-когато се налагаше бях оплют от колеги-магистрати от съда и прокуратурата,за да защитавам тезите си и мнението си по определени дела.В крайна сметка хората,които трябваше-според мен,си отидоха по местата-къде в Софийския затвор,къде по другите затвори в страната...Но това не ми помогна да бъде призната работата ми през всичките тези години.Напротив-смятат ме за неуправляем и неудобен снаряд.Не се самосъжалявам.В никакъв случай.Просто постъпвах както ми диктуваше съвестта.Оказа се,че това не е трябвало да е така...Според сегашните представи...Вярно е,това,което колегата "следовател" е написал:"Ако си бил продажник-обичат те и ти плащат...Ако си бил верен на дълг и на закон-става друго-"шибано ченге","девятка" и пр.Прави сте колеги-"от всяко дърво сверка не става".Аз съм от тази категория.
Гост
 

не се отчайвай

Мнениеот нострадамус » 08 Ное 2005, 16:13

дознатели- съдии по разследване- разследващи прокурори- прокурори по обвинението!
Не Ви казвам нищо ново..нали?
Това е системата. Бюджета не позволява отпускане на нови бройки за прокурори по разследването. Предвид което ще бъдат преназначавани следователи. Те ще отиват там с вече предвидените в бюджета за тях средства. Лошото е, че предвид противоречието с конституцията няма да бъдат в съдебната система. Там ще останат само прокурорите по обвинението /щатните прокурори към момента/.
Следствието ще се трансформира. Ще се остави в състав не повече от 13- 15 процента.
няма начин по който да принудят следовател да отиде в прокуратурата ако знае че ще стане съдия по разследването и в съдебната система.
Затова беше и подадената офанзива за подаване на заявления за преназначавена на следователи в прокуратурата.
Сега ВСС е затрупан с такива заявления за преназначаване.
Всичките ще бъдат уважени.
някой трябва да провежда разследването в прокуратурата.
Няма щат, няма предвидени бюджетни средства за увеличаване щата на прокуратурата в необходимия размер
Назначаването на нови юристи в прокуратурата закъсня.
Краткия срок поставя в патова ситуация влизане в сила на новия НПК
Затова са всичките гимнастики които се правят...подигравката със следователите е голяма. Ще останеш на работа, няма да се наложи да станеш дознател. Вярвай в това което си и в това което правиш. Достоен си да продължиш да работиш това което харесваш. С надежда- нострадамус
нострадамус
 

Мнениеот Гост » 09 Ное 2005, 09:26

Благодаря Ви,Нострадамус!Надеждата и вярата са най-ценното в създалата се ситуация.Добре е ,че Ви има,защото иначе и малкото,което ни е останало от тези две неща,ще се стопи съвсем....Нямам намерение да си оставям задълженията по подхлупака на безразличето....Защото това би било пагубно..
Гост
 

Предишна

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron