начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

НА КОГО ПРЕЧИ НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?

Дискусии на тема съдебната власт в България


Мнениеот dinev » 17 Окт 2005, 16:34

Ей тва беше голяма глупост! Направо ми писна да слушам мрънкането на следователи, че без тях нямало как да стане разследването и колко лошо ставало за съдебната власт, и други глупости. Във събота слушах по "Хоризонт", че и шефа им Ангел Стайков мрънка. Айде, стига де! Започнете работа като адвокати, а може и като дознатели. Но май не ви стиска! И още нещо. ако не сте се поинтересували, назначаването на дознател става въз основа на конкурс, включващ три части, в това число и изпит по наказателен процес и наказателно право. Обаче най - трудната част май е психологическия тест, който смятам, че някои хора от следователите не биха издържали. Тъй че не сте толкова велики за колкото се смятате.
dinev
Потребител
 
Мнения: 472
Регистриран на: 17 Май 2002, 22:59

Мнениеот dinev » 17 Окт 2005, 17:43

Да, обаче йерархията вече се премахва с девоенизацията. Колкото до началниците - и Вие и аз си имаме такива. Обаче много - много не ни се месят в работата. А колкото до обективното и всестранно разследване, си зависи изцяло от разследващия, па било то дознател или следовател.
dinev
Потребител
 
Мнения: 472
Регистриран на: 17 Май 2002, 22:59

До г-н Dinev и не само....

Мнениеот milenag » 18 Окт 2005, 21:31

Моля да отворите Конституция на Република България и да прочетете съответно чл.117, чл.128, чл.129. Моля също така да "изнамерите" и Закона за съдебната власт и да прочетете - чл.30, цялата Глава осма, чл.126, чл.129, чл.131, чл.139./моля за извинение всички останали колеги следователи, които почти наизуст знаят тези норми/.При малко по-голяма любознателност от Ваша страна може да се запознаете и с целия закон. Тогава ще Ви стане ясно защо следователите така яростно бранят професията и натрупания през годините опит изкристализирал до професионализъм, и така ги боли от разрушаването на една структура за която много от тях са отдали доста голяма част от прослуженото си време.
Уточнение: Относно името на директора на Национална следствена служба - казва се Ангел Александров, а не Ангел Стайков.
Още едно уточнение: Г-н Динев явно не знаете, а може би не сте се интересувал, че една голяма част от следователите са полагали психоизпит.
А по отношение на въпроса на колегата дали прокуратурата ще образува дела до влизане на новия НПК в сила - смятам, че ще образува. Не могат да държат преписки и жалби при себе си в продължение на шест месеца, за да чакат същите да ги образуват като дознания/ да не говорим за тези случаи от дежурства, когато се започва следствие/. И в стария и в новия НПК основанията за образуване са едни и същи - законен повод и достатъчно данни. Все още обаче НПК не е обнародван витае из въздуха, че няма да се пусне в интернет поради това, че бил секретен /това е според версията "една жена каза":)/, за да може да се прочетат на спокойствие всички разпоредби и да се помисли кое и как ще влезе в действие.
milenag
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Окт 2005, 21:10

За НПК

Мнениеот mm222 » 19 Окт 2005, 10:09

Колеги как мислите когато новия НПК влезе в сила как ще се приключат образуваните до тогава дела.По какъв ред ? Ще ги преобразунат в дознания или как ? И въобще някой виждал ли е окончателния вариянт на НПК и къде мога да го намеря
mm222
Потребител
 
Мнения: 103
Регистриран на: 18 Окт 2005, 16:35

До колегата "МиленаГ"

Мнениеот dinev » 19 Окт 2005, 23:54

Запознат съм със нормативната уредба на статута на следовантелите, тъй като и аз съм юрист. Нямам нищо лично спрямо следствието, но след като такава е политическата воля, няма какво повече да се направи. Желая успех на колегите от следствието в успешното преместване на други магистратски длъжности. А си мисля и, че изобщо няма да е зле да се обсъди в парламента едно изменение на ЗСВ, с което да се създаде съдията - следовател.
dinev
Потребител
 
Мнения: 472
Регистриран на: 17 Май 2002, 22:59

Re: До г-н Dinev и не само....

Мнениеот roni » 20 Окт 2005, 09:44

Още едно уточнение: Г-н Динев явно не знаете, а може би не сте се интересувал, че една голяма част от следователите са полагали психоизпит.
[/quote]

Та къде са полагали психоизпит, че не ми стана ясно??? Психологическото изследване трябва да се въведе още на входа за всички магистрати! А ако ги подложат сега на такова изследване, още на теста за интелигентност ще се оцапат, щото IQ им няма да им стигне. :) Само за сведение - дознател се става с IQ над 100, а тъй като магистратите са по-велики - при тях трябва да се въведе 115 :) и тогава нали се сещате, че оставаме без магистрати :D имайки предвид и фактът, че много от прокуратурите и съдилищата са се превърнали в Пайнер студио.
roni
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 09:02

Re: До г-н Dinev и не само....

Мнениеот amorosa » 20 Окт 2005, 11:05

roni написа:Още едно уточнение: Г-н Динев явно не знаете, а може би не сте се интересувал, че една голяма част от следователите са полагали психоизпит.


Та къде са полагали психоизпит, че не ми стана ясно??? Психологическото изследване трябва да се въведе още на входа за всички магистрати! А ако ги подложат сега на такова изследване, още на теста за интелигентност ще се оцапат, щото IQ им няма да им стигне. :) Само за сведение - дознател се става с IQ над 100, а тъй като магистратите са по-велики - при тях трябва да се въведе 115 :) и тогава нали се сещате, че оставаме без магистрати :D имайки предвид и фактът, че много от прокуратурите и съдилищата са се превърнали в Пайнер студио.[/quote]



Ако си говорим за коефициент за интелигентност, Рони, може би все пак ще отчетете, че не за нас държавата ще потроши 2000 000 евро за обучение тепърва. А, иначе, утешителното за Вас е, че доколкото виждам от нивото на написаното, нямате абсолютно никакъв шанс за назначение в упоменатите от Вас институции.
amorosa
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 17 Окт 2005, 16:53

Мнениеот roni » 20 Окт 2005, 11:30

Ако си говорим за коефициент за интелигентност, Рони, може би все пак ще отчетете, че не за нас държавата ще потроши 2000 000 евро за обучение тепърва. А, иначе, утешителното за Вас е, че доколкото виждам от нивото на написаното, нямате абсолютно никакъв шанс за назначение в упоменатите от Вас институции.[/quote]

Спете спокойно!!! :) Ами ако отдавна съм "в упоменатите от Вас институции" :D ???? Коментирайте смело и по същество какво би станало, ако се въведе психологическо изследване на личността и при магистратите :lol:
roni
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 09:02

Мнениеот amorosa » 20 Окт 2005, 13:14

roni написа:Ако си говорим за коефициент за интелигентност, Рони, може би все пак ще отчетете, че не за нас държавата ще потроши 2000 000 евро за обучение тепърва. А, иначе, утешителното за Вас е, че доколкото виждам от нивото на написаното, нямате абсолютно никакъв шанс за назначение в упоменатите от Вас институции.


Спете спокойно!!! :) Ами ако отдавна съм "в упоменатите от Вас институции" :D ???? Коментирайте смело и по същество какво би станало, ако се въведе психологическо изследване на личността и при магистратите :lol:[/quote]
Лоша работа, тогава. Не си личи от тона. Нито градивно, нито конструктивно. Нищо против психотестовете. Нали не смятате, че демотивацията, объзсърчението и съзнаването на безсмислието, често на вложения труд, е равно на психически отклонения?Не мисля, че някой ще е против психотестовете.Има и доста хора, които са полагали такива. това далеч не е основният проблем. А пък и не му е тук мястото. Темата е друга.
amorosa
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 17 Окт 2005, 16:53

Мнениеот roni » 20 Окт 2005, 13:30

По същество по темата тогава :) националната следствена служба пречи на ЕС. Закриването й се дължи на условията, поставени пред Б-я, за да стане пълноправен член на ЕС. Колкото и да ни е тъжно - следствието е ликвидирано и това е факт! Ще останат около 100-150 магистрати следователи, които де фако няма да имат никаква натовареност. Сега мисля, че стана ясно - "на кого пречи националната сл. служба" :) Дискусиите вече са излишни, защото приемането на новия НПК е вече факт :) ЗАКРИВАМ ТЕМАТА ВЪВ ФОРУМА :-)
roni
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 09:02

Мнениеот amorosa » 20 Окт 2005, 15:50

roni написа:По същество по темата тогава :) националната следствена служба пречи на ЕС. Закриването й се дължи на условията, поставени пред Б-я, за да стане пълноправен член на ЕС. Колкото и да ни е тъжно - следствието е ликвидирано и това е факт! Ще останат около 100-150 магистрати следователи, които де фако няма да имат никаква натовареност. Сега мисля, че стана ясно - "на кого пречи националната сл. служба" :) Дискусиите вече са излишни, защото приемането на новия НПК е вече факт :) ЗАКРИВАМ ТЕМАТА ВЪВ ФОРУМА :-)

Евалла, ама сме в условията на демокрация, макар и криворазбрана. Тя, темата сега ще се отпочне. В живота. И много зле за цялата съдебна система. За прокуратурата-защото ще се захранва с далеч по-некачествено изработени материали.Без право да връща. Ще си ги отработва сама, независимо от смешния щат, липсата на елементарни условия, и на места нечовешката натовареност. За съда- Григоров говори за бум от оправдателни присъди, и още много точене по инстанциите, за да се свърши по възможност несвършеното. За дознанието-защото нещастните щатни 2000 души ще ги залее морето от дела на десетките хиляди нещатни дознатели, плюс ще се прехвърлят при тях "нашите"престъпления, които все още не са разследвали. А разследването си има специфика и изисква, колкото познания, толкова и опит. А опитът изисква време.За нас-защото едва ли някои ще гледа обективните критерии -работа, качество, количество и прочие при евентуално настъпване на апокалиптичната ситуация, която вещаете, и защото освен конституцията, ще следва да прегазят още ЗСВ.Е, могат да ги променят. Но могат да почнат и дела... За базата-най-после, едва през настоящата и през миналата година се хвърлиха пари за ремонти, компютри, масиви и прочие. А сега-дори сградите няма да има как да поделят.За всички- поради това, че никой не "пипна" качествено нито процеса, нито сроковете. Та, промяна - особена и положителна не се очаква. А що се касе до това, че НСлС била пречка за ЕС-това е абсурд. тази професия я има под различни имена навсякъде. Единствено ние успяхме да превърнем позитива-събиращия доказателствата е квалифициран, а това е, в известен смисъл и облегчение за прокуратурата, даже съществено, в негатив. Колкото беше пречка Козлодуй. Това не е поставено условие, а поет ангажимент / да питат "професионалиста" в МВР с увисналите мустаци, според чийто медийни изяви "по дела срещу неизвестен извършител процесуално-следствени действия не се извършват, и трябва да се декриминализират леките престъпления,-като кражбите, защото били маловажни", все едно деветдесет и няколко процента от народа не страда именно от този вид престъпност/. И не е чудно, че се иска да се изпълняват поетите ангажименти.Нали ние сме си го поискали? Никой не би поставил условия пред държава кандидат-членка как точно следва да структурира съдебната си система. Изискванията са за бързина и ефективност. Няма и държава-членка на ЕС, която да е плюла на националните си традиции, на граденото и работещо-в конкретния случай-от почти сто години. Няма и готова да потроши обучени кадри, и да даде 2 млн. евро, за да обучи такива тепърва. Да вършат същата работа. В същите срокове. По същите норми. Помеждудругото написани за няколко седмици и приети за няколко дни/ европейските държави пишат кодески десетки години!/, с много напразно потрошени международни пари. Без качествена промяна в самите норми. Просто, както многократно се е писало във форумите, си нямаме лице, не ни остана. Затова дано дупе да ни издържи. И, понеже темата става много актуална в живота, който за нито едно звено от съдебната власт, нито дори за дознанието няма да стана по безоблачен и розов, предлагам да я открием отново. Има доста абсурди за описване. Друг е въпросът, има ли полза.
amorosa
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 17 Окт 2005, 16:53

ДАЙ БОЖЕ!!!

Мнениеот plamcho » 01 Ное 2005, 22:05

И ДАНО ГОСПОД ДА НИ ПОМАГА - С НЕГОВА ПОМОЩ ЩЕ ОПРАВИМ ВСИЧКО!!!
plamcho
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 03 Юни 2005, 10:58

Следствието е мъртво да живеят следователите

Мнениеот mm222 » 02 Ное 2005, 11:14

Колеги да са ви предлагали прокурорски длъжности :lol: .Май няма желаещи да вършат сладката ни работа.
mm222
Потребител
 
Мнения: 103
Регистриран на: 18 Окт 2005, 16:35

Re: Следствието е мъртво да живеят следователите

Мнениеот roni » 02 Ное 2005, 15:15

mm222 написа:Колеги да са ви предлагали прокурорски длъжности :lol: .Май няма желаещи да вършат сладката ни работа.


Желаещи има...:wink:
roni
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 09:02

Мнениеот plamcho » 02 Ное 2005, 20:05

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
plamcho
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 03 Юни 2005, 10:58

Мнениеот sledovateliat » 01 Яну 2006, 16:04

Сега май темичката става актуална а??? Взеха да се изясняват нещата.... Нито се сбъднаха мрачните прогнози за ликвидиране на следствието, нито ще останат 100 - 200 следователи, а ще са половината, около 500. Факт са някой от преназначаванията в съда и прокуратурата.....
Говори се и за нов законопроект за промяна на НПК с оглед връщане на съставите - и то преди още да е влязал в сила.....
И дознанието взе да изпада в "процесуален ужас".......от образуваните дела и затлачване се очертава май там.....
И въобще нещата се оказаха не толкова прости от правна и фактическа страна - че не е лесно да се унищожи една повече от 100 годишна структура - и да се замени с новородено милиционерско копие....
Че кадровата обезпеченост на следствието и материалната такава се повишават с всеки изминат ден, напук на зложелатели и плюватели.....
Че НСС продължава да издава литератури и методики които са МЕЧТА НЕСБЪДНАТА на дознанието - и такаааааааааааааааа.............
И ОЩЕ МНОГО НЕЩА.............................от които отговора на подадената тема е повече от ясен....... :D :D :D
sledovateliat
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 14 Дек 2005, 12:06

Мнениеот sledovateliat » 01 Яну 2006, 16:04

Сега май темичката става актуална а??? Взеха да се изясняват нещата.... Нито се сбъднаха мрачните прогнози за ликвидиране на следствието, нито ще останат 100 - 200 следователи, а ще са половината, около 500. Факт са някой от преназначаванията в съда и прокуратурата.....
Говори се и за нов законопроект за промяна на НПК с оглед връщане на съставите - и то преди още да е влязал в сила.....
И дознанието взе да изпада в "процесуален ужас".......от образуваните дела и затлачване се очертава май там.....
И въобще нещата се оказаха не толкова прости от правна и фактическа страна - че не е лесно да се унищожи една повече от 100 годишна структура - и да се замени с новородено милиционерско копие....
Че кадровата обезпеченост на следствието и материалната такава се повишават с всеки изминат ден, напук на зложелатели и плюватели.....
Че НСС продължава да издава литератури и методики които са МЕЧТА НЕСБЪДНАТА на дознанието - и такаааааааааааааааа.............
И ОЩЕ МНОГО НЕЩА.............................от които отговора на подадената тема е повече от ясен....... :D :D :D
sledovateliat
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 14 Дек 2005, 12:06

Мнениеот expertyt » 01 Яну 2006, 19:56

Честита Нова година! Пожелавам Ви, преди всичко физическо и психическо здраве, а след това придобиване на много знания, умения и проява на мъдрост.
sledovateliat написа: ...нито ще останат 100 - 200 следователи, а ще са половината, около 500. .. :D :D :D


Следователче:"Жална им майка на" на данъкоплатците. Малко работа със съмнително качество- за много пари, че и 13-та, и 14-та заплата в допълнение.
Сине, от къде толкова дълга 100 годишна историческа памет за следствието и съответно къса памет за милиционерското му копие ?
Защо такава проява на злорадство още от първия ден на 2006 г.?
expertyt
Потребител
 
Мнения: 133
Регистриран на: 13 Авг 2004, 22:27

Мнениеот sledovateliat » 02 Яну 2006, 09:57

Експерте, искаш да се направиш на голяма работа, ама не си интересен, ще прощаваш. За 14 - та не съм чувал, 13 - тата беше основната и като им сложиха данъци стана още по - малка. Отделно от нея към 12 - тата имахме по половин основна заплата. Това са грандиозните суми за които говориш. И моето писане не е злоба, а реално отчитане на действителността. Така е преценила държавата, така сме получили. Ние не сме адвокати, а сме щатни служители......
Дали работата ми е със съмнително качество нека други оценяват, не си ти човека - извинявам се ако те отегчавам или обиждам....
А следствената структура и докато бяхме в МВР и след 1995 година си е все следствена структура....и историята им е такава - дълга.
Все пак НСС е специализираната структура на държавата за разследване на престъпления - аз не съм злобар а следовател.....
Чак тъжно ми става като гледам как ходят по коридорите дознателите - смачкани, без самочувствие, "разтворени" в охранително - оперативната мъгла покрай тях.......и понеже те са ми приятели тия момчета и момичета, като седнем да вкараме някое питие те си го споделят и си казват това което им тежи - например това, че те работят за статистиката на оперативния а не обратното, че имат безхаберни началници които не връзват нищо от право, и още много работи, какво да ги пиша - те се знаят.......
ЧАО И УСПЕХИ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА........ :D :D :D
sledovateliat
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 14 Дек 2005, 12:06

Мнениеот expertyt » 02 Яну 2006, 20:13

Към sledovteliat:
Благодаря за Новогодишните благопожелания!
Не се вземай толкова на сериозно! Просто не си струва. Не мога да правя никакви умозаключения за твоя профисионализъм, поради простатата причина че не те познавам.
По скоро говорих за това, което е в полезрението ми. Както и де е. Май няма голяма полза да си чешем пръстите по клавиатурата в този пък и в други форуми.
Чао и успешен старт през Новата година!
expertyt
Потребител
 
Мнения: 133
Регистриран на: 13 Авг 2004, 22:27

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron